RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

QUESTION 1:

Multiply:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

ANSWER 1:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(ii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iv)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

QUESTION 2:

Find the product:

 

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

ANSWER 2:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(ii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iv)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

QUESTION 3:

Simplify:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

ANSWER 3:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(ii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

QUESTION 4:

Find:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

ANSWER 4:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

QUESTION 5:

Which is greater? RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

ANSWER 5:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

convert  2/7 to its equivalent fraction with denominator as 14


RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

we know 6>4

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

QUESTION 6:

Find:

(i) 7/11 of Rs 330
(ii) 5/9 of 108 metres
(iii) 3/7 of 42 litres
(iv) 1/12 of an hour
(v) 5/of an year
(vi) 3/20 of a kg
(vii) 7/20 of a litre
(viii) 5/6 of a day
(ix) 2/of a week 

ANSWER 6:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

1 year =12 months

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

1 kg =1000 g

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

1 l =1000 ml

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 8:

Ravish reads 1/3 part of a book in 1 hour. How much part of the book will he read in  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev houurs?

Answer 8:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

In 1 hour Ravish reads 1/3 of the book

 

Part of book Ravish will read in 11/5 hours = Part read in 1 hour × 11/15

 

Part of book Ravish will read in 11/5 hours  = RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 9:

Lipika reads a book for   RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev   hours everyday. She reads the entire book in 6 days. How many hours in all were required by her to read the book?

Answer 9:

In one day, Lipika reads for

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Total hours required  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 10:

Find the area of a rectangular park which is  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev m long and  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev m broad.

Answer 10:

Length of rectangular park  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

⇒Length of rectangular park  = 125/3 m

Width of rectangular park =   RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

⇒Width of rectangular park  = 93/5 m

 

Area of rectangular park = Length of rectangular park × Width of rectangular park

Area of rectangular park =   RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 11:

If milk is available at Rs  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  per litre, find the cost of  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev litres of milk.

Answer 11:

Cost of 1 litre milk = Rs. RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

⇒Cost of 1 litre milk =Rs. 71/4

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Cost of 37/5litres milk = Cost of 1 litre milk x 37/5 

Cost of 37/5litres milk RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 12:

Sharda can walk  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev km813 km in one hour. How much distance will she cover in  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev hours?

Answer 12:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Distance covered by ​Sharda in 1 hour =  25/3 km.

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Distance covered by Sharda in 12/5hours = Distance covered in 1 hour × (12/50

⇒⇒Distance covered by Sharda in 12/5 hours = RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 13:

A sugar bag contains 30 kg of sugar. After consuming 2/3 of it, how much sugar is left in the bag?

Answer 13:

Total amount of sugar in the bag = 30 kg

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

⇒Amount of sugar consumed = 20 kg

Sugar left in the bag = Total amount of sugar in the bag − Amount of sugar consumed 

Sugar left in the bag = 30−20 =10 kg

 

Question 14:

Each side of a square is  RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  m long. Find its area

Answer 14:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Area of square=Side × Side

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 15:

There are 45 students in a class and 3/5 of them are boys. How many girls are there in the class?

Answer 15:

RD Sharma Solutions - Ex-2.2, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Therefore, 27 students are boys. 

Number of girls=Total number of students in the class − Number of boys

Number of girls=45−27=18

Therefore, 18 students are girls.

 

 

 

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Fractions

,

Class 7

,

Class 7

,

mock tests for examination

,

study material

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

RD Sharma Solutions - Ex-2.2

,

MCQs

,

Exam

,

ppt

,

practice quizzes

,

Fractions

,

Free

,

Important questions

,

Class 7

,

Fractions

,

Viva Questions

,

Summary

,

Semester Notes

,

RD Sharma Solutions - Ex-2.2

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

pdf

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions - Ex-2.2

,

Math Class 7 Notes | EduRev

;