RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

Find the reciprocal of each of the following fractions and classify them as proper, improper and whole numbers:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Answer 1:

Reciprocal of a non-zero fraction a/b is b/ a
(i)
Reciprocal of 3/7 is 7/3 It's improper fraction because numerator is greater than denominator

(ii)
Reciprocal of 5/8 is 8/5

It's improper fraction because numerator is greater than denominator

(iii)
Reciprocal of 9/7 is 7/9

It's proper fraction because numerator is less than denominator

(iv)
Reciprocal of 6/5 is 5/6

It's proper fraction because numerator is less than denominator

(v)
Reciprocal of 12/7 is 7/12

It's proper fraction because numerator is less than denominator

(vi)
Reciprocal of 1/8 is 8/1=8

It is a whole number

Question 2:

Divide:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Answer 2:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(ii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iv)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 3:

Divide:

 

(i) 3/8 by 4
 (ii) 9/16 by 6
 (iii) 9 by 3/16
 (iv) 10 by 100/3

Answer 3:

(i)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(ii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iv)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 4:

Simplify:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Answer 4:

(i)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(ii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iv)

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 5:

A wire of length RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  is cut into 10 pieces of equal length. Find the length of each piece.

Answer 5:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Length of one piece =

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 6:

The length of a rectangular plot of area RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev   What is the width of the plot?

Answer 6:

Area of rectangle = Length of rectangle × Width of rectangle

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev×Width of the rectangle

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Width of the rectangle =  RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 7:

By what number should RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev be multiplied to get RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Answer 7:

Let the required number be x.

According to the question:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 8:

The product of two numbers is RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  If one of the numbers is RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev   find the other.

Answer 8:

Let the required number be x.

According to the question:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 9:

The cost of  RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev kg of apples is Rs 400. At what rate per kg are the apples being sold?

Answer 9:

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Cost of  25/4 kg of apples = Rs. 400
Cost of 1 kg of apples = RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 10:

By selling oranges at the rate of Rs RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev per orange, a fruit-seller gets Rs 630. How many dozens of oranges does he sell?

 

Answer 10:

Cost of 1 orange = RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Number of oranges sold = RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 11:

In mid-day meal scheme 3/10 litre of milk is given to each student of a primary school. If 30 litres of milk is distributed every day in the school, how many students are there in the school?

Answer 11:

Number of students in the school =

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Question 12:

In a charity show Rs 6496 were collected by selling some tickets. If the price of each ticket was Rs RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev how many tikets were sold?

Answer 12:

Number of tickets sold = RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Number of tickets sold =   RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-2.3, Fractions, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Class 7

,

Fractions

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Summary

,

Fractions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

video lectures

,

Free

,

RD Sharma Solutions - Ex-2.3

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

Class 7

,

MCQs

,

RD Sharma Solutions - Ex-2.3

,

Class 7

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions - Ex-2.3

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

Important questions

,

study material

,

Fractions

,

Extra Questions

;