RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

Find the median of the following data (1-8)
 83, 37, 70, 29, 45, 63, 41, 70, 34, 54

Answer 1:

 Arranging the data in ascending order, we have:
 

              29, 34, 37, 41, 45, 54, 63, 70, 70, 83

Here, the number of observations, n = 10 (Even).

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence, the median of the given data is 49.5.

 

Question 2:

Find the median of the following data (1-8)
 133, 73, 89, 108, 94, 104, 94, 85, 100, 120

Answer 2:

 Arranging the data in ascending order, we have:

 73, 85, 89, 94, 94, 100, 104, 108, 120, 133.

Here, the number of observations n = 10 (Even).

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence, the median of the given data is 97.

 

Question 3:

Find the median of the following data (1-8)
 31, 38, 27, 28, 36, 25, 35, 40

Answer 3:

 Arranging the data in ascending order, we have:

              25,27, 28, 31, 35, 36, 38, 40

Here, the number of observations n = 8 (Even).

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence, the median of the given data is 33.

 

Question 4:

Find the median of the following data (1-8)
 15, 6, 16, 8, 22, 21, 9, 18, 25

Answer 4:

 Arranging the data in ascending order, we have:

             6, 8, 9, 15,16,18, 21, 22, 25

Here, the number of observations n = 9 (Odd).

  ⇒Median=Value of  RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev observati5on i.e , value of the 5th observation  = 16

Hence, the median of the given data is 16

 

Question 5:

Find the median of the following data (1-8)
 41, 43, 127, 99, 71, 92, 71, 58, 57

Answer 5:

 Arranging the given data in ascending order, we have:

  41, 43, 57, 58, 71,71, 92, 99, 127 
Here, n = 9, which is odd.

 ∴ Median = Value of RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev observation, i.e., the 5th observation = 71.

 

Question 6:

Find the median of the following data (1-8)
 25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 29, 20, 32

Answer 6:

 Arranging the given data in ascending order, we have:

  20, 22, 23, 25, 26, 29, 31, 32, 34, 35

Here, n = 10, which is even.

 

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence, the median is 27.5 for the given data.

 

Question 7:

Find the median of the following data (1-8)
 12, 17, 3, 14, 5, 8, 7, 15

Answer 7:

 Arranging the given data in ascending order, we have:

 3,5,7,8,12,14,15,17

Here, n = 8, which is even.

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence, the median of the given data is 10.

 

Question 8:

Find the median of the following data (1-8)
 92, 35, 67, 85, 72, 81, 56, 51, 42, 69

Answer 8:

 Arranging the given data in ascending order, we have:

 35, 42, 51, 56, 67, 69, 72, 81, 85, 92

Here, n = 10, which is even.

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence, the median of the given data is 68.

 

Question 9:

Numbers 50, 42, 35, 2x + 10, 2x − 8, 12, 11, 8, 6 are written in descending order and their median is 25, find x.

Answer 9:

Here, the number of observations n is 9. Since n is odd , the median is the   RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev observation, i.e. the 5th  observation.
As the numbers are arranged in the descending order, we therefore observe from the last.
Median =  5th  observation.
⇒ 25 = 2x -8
⇒ 2x = 25 +8
⇒ 2x = 33
x = 33/2
x = 16.5
Hence, x = 16.5.

 

Question 10:

Find the median of the following observations : 46, 64, 87, 41, 58, 77, 35, 90, 55, 92, 33. If 92 is replaced by 99 and 41 by 43 in the above data, find the new median?

Answer 10:

 Arranging the given data in ascending order, we have:

      33, 35, 41, 46, 55, 58, 64, 77, 87, 90, 92

  Here, the number of observations n is 11 (odd).

Since the number of observations is odd, therefore, 
 

Median = Value of  RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  observation = Value of the 6th observation = 58.
Hence, median = 58.
If 92 is replaced by 99 and 41 by 43, then the new observations arranged in ascending order are:
 33, 35, 43, 46, 55, 58, 64, 77, 87, 90, 99.
∴ New median =  Value of the 6th observation = 58.

 

Question 11:

Find the median of the following data : 41, 43, 127, 99, 61, 92, 71, 58, 57, If 58 is replaced by 85, what will be the new median?

Answer 11:

 Arranging the given data in ascending order, we have:

  41, 43, 57, 58, 61, 71, 92, 99,127

  Here, the number of observations, n, is 9(odd).

∴ Median = Value of RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  observation = Value of the 5th observation = 61.
Hence, the median = 61.
If 58 is replaced by 85 , then the new observations arranged in ascending order are:
 41, 43, 57,  61, 71, 85, 92, 99,12 .
∴ New median =  Value of the 5th observation = 71.

 

Question 12:

The weights (in kg) of 15 students are : 31, 35, 27, 29, 32, 43, 37, 41, 34, 28, 36, 44, 45, 42, 30. Find the median. If the weight 44 kg is replaced by 46 kg and 27 kg by 25 kg, find the new median.

Answer 12:

Arranging the given data in ascending order, we have:

  27, 28, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 41, 42, 43, 44, 45.

  Here, the number of observations n is 15(odd).

   Since the number of observations is odd, therefore,

 Median = Value of RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev observation = Value of the 8th observation = 35.
  Hence, median = 35 kg.

If 44 kg is replaced by 46 kg and 27 kg by 25 kg , then the new observations arranged in ascending order are:
25, 28, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46.
 ∴ New median =  Value of the 8th observation = 35 kg.

 

Question 13:

The following observations have been arranged in ascending order. If the median of the data is 63, find the value of x :
 29, 32, 48, 50, xx + 2, 72, 78, 84, 95

Answer 13:

Here, the number of observations n is 10. Since n is even,

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-23.3, Data Handling II Central Values, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

⇒63 = x+1

⇒x = 63−1 = 62.
Hence, x = 62.

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Data Handling II Central Values

,

ppt

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Class 7

,

study material

,

mock tests for examination

,

RD Sharma Solutions - Ex-23.3

,

Semester Notes

,

Class 7

,

Objective type Questions

,

Exam

,

RD Sharma Solutions - Ex-23.3

,

MCQs

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Data Handling II Central Values

,

Important questions

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Free

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Class 7

,

Data Handling II Central Values

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions - Ex-23.3

,

Extra Questions

;