RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Q1. Subtract the first rational number from the second in each of the following:

Solution. 

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q2. Evaluate each of the following:

Solution. 

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
LCM of 3 and 5 is 15
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
LCM of 3 and 7 is 21
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q3. The sum of the two numbers is 5/9. If one of the numbers is 1/3, find the other.

Solution. 

Required number =  RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
LCM of 3 and 9 is 9

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
Therefore required number RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
=  2/9

Q4. The sum of two numbers is −1/3. If one of the numbers is −12/3, find the other.

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 11/3

Q5. The sum of two numbers is −4/3. If one of the numbers is -5, find the other.

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 11/3

Q6. The sum of two rational numbers is -8. If one of the numbers is −15/7, find the other.

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The required number is -41/7

Q7. What should be added to −7/8 so as to get 5/9?

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 103/72

Q8. What number should be added to -5/11 so as to get 26/33?

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 41/33

Q9. What number should be added to −5/7 to get −2/3?

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 1/21

Q10. What number should be subtracted from −5/3 to get 5/6?

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 15/6

Q11. What number should be subtracted from 3/7 to get 5/4?

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 23/28

Q12. What should be added to RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Solution.

Let the required number be x
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is −7/5

Q13. What should be added to RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 59/30

Q14. What should be subtracted from RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Solution.

Let the required number be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The required number is 1/4

Q15. Simplify:

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev


Q16. Fill in the blanks:

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.2, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Operations On Rational Numbers

,

mock tests for examination

,

Class 7

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Class 7

,

Summary

,

Operations On Rational Numbers

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

RD Sharma Solutions - Ex-5.2

,

Operations On Rational Numbers

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Important questions

,

pdf

,

ppt

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Class 7

,

Exam

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

RD Sharma Solutions - Ex-5.2

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Free

,

study material

,

RD Sharma Solutions - Ex-5.2

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Viva Questions

;