RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 8 : RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Question 1: Find each of the following product:
5x2 × 4x3

Answer 1: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the laws of indices. However, use of these laws are subject to their applicability in the given expressions.
In the present problem, to perform the multiplication, we can proceed as follows:
5x2×4x3=(5×4)×(x2×x3)5x2×4x3=5×4×x2×x3
=20x5=20x5                           ( am×an=am+nam×an=am+n)
Thus, the answer is 20x520x5. 

Question 2: Find each of the following product:
−3a2 × 4b4

Answer 2: To multiply algebraic expressions, we can use commutative and associative laws along with the law of indices, am×an=am+nam×an=am+n, wherever applicable.
We have:
3a2×4b4=(3×4)×(a2×b4)=12a2b4-3a2×4b4=-3×4×a2×b4=-12a2Thus, the answer is 12a2b4-12a2b4. 

Question 3: Find each of the following product:
(−5xy) × (−3x2yz)

Answer 3: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, am×an=am+nam×an=am+n, wherever applicable.
We have:
(5xy)×(3x2yz)={(5)×(3)}× (x×x2)×(y×y)×z=15× (x1+2)×(y1+1)×z=15x3y2z-5xy×-3x2yz=-5×-3× x×x2×y×y×z=15× x1+2×y1+1×z=15x3y2Thus, the answer is 15x3y2z15x3y2z. 

Question 4: Find each of the following product:

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

Answer 4: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the the law of indices, that is, am×an=am+nam×an=am+n. 

We have: 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

Thus, the answer is 1/6 x3y2z216x3y2z2. 

Question 5: Find each of the following product:

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

Answer 5: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, i.e., am×an=am+nam×an=am+n. 

We have: 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev (x×x2)×(y2×y)×(z×z2) 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev ×(x1+2)×(y2+1)×(z1+2) 

= - 91/15 x3y3x3

Thus, the answer is = - 91/15 x3y3x3 

Question 6: Find each of the following product:

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

Answer 6: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, i.e., am×an=am+nam×an=am+n. 

We have: 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev ×(x3×x)×(z×z2)×y 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev ×(x3+1)×(z1+2)×y 

9/10 x4yz3=910x4yz3  

Thus, the answer is  9/10 x4yz3=910x4yz3  

Question 7: Find each of the following product:

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

Answer 7:To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, i.e., am×an=am+nam×an=am+n.
We have: 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev (a2×a3)×(b2×b2)×c2 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev  (a2+3)×(b2+2)×c2 

= - 1/6 a5b4c2 

Thus, the answer is = - 1/6 a5b4c2

Question 8: Find each of the following product: 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

Answer 8: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, i.e., am×an=am+nam×an=am+n.
We have: 

RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 6 - Algebraic Expressions and Identities (Part-2) Class 8 Notes | EduRev

=(7×1/4)×(x×x2)×(y×y)×z 

=(7×1/4)×(x1+2)×(y1+1)×z 

= 7/4 x3y2z

Thus, the answer is  7/4 x3y2z 

Question 9: Find each of the following product:
(7ab) × (−5ab2c) × (6abc2)

Answer 9: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, i.e.,  am×an=am+nam×an=am+n.
We have: (7ab)×(5ab2c)×(6abc2)={7×(5)×6}×(a×a×a)×(b×b2×b)×(c×c2)={7×(5)×6}×(a1+1+1)×(b1+2+1)×(c1+2)=210a3b4c3 Thus, the answer is 210a3b4c3-210a3b4c3. 

Question 10: Find each of the following product:
(−5a) × (−10a2) × (−2a3)

Answer 10: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, i.e., am×an=am+nam×an=am+n.
We have:
(5a)×(10a2)×(2a3)={(5)×(10)×(2)}×(a×a2×a3)={(5)×(10)×(2)}×(a1+2+3)=100a6
Thus, the answer is 100a6-100a6. 

Question 11: Find each of the following product:
(−4x2) × (−6xy2) × (−3yz2)

Answer 11: To multiply algebraic expressions, we use commutative and associative laws along with the law of indices, i.e., am×an=am+nam×an=am+n.
We have:
(4x2)×(6x