RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 7 - Factorization (Part-5) Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 8 : RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 7 - Factorization (Part-5) Class 8 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 7 - Factorization (Part-5) Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Question 1: Factorize each of the following expression:
16x2 − 25y2
Answer 1:
16x225y2 
=(4x)2(5y)2=(4x5y)(4x+5y)Question 2: Factorize each of the following expression:
27x2 − 12y2
Answer 2: 27x212y2 

=3(9x24y2) 
=3[(3x)2(2y)2] 
=3(3x2y)(3x+2y) 
Question 3: Factorize each of the following expression:
144a2 − 289b2
Answer 3: 144a2289b2 

=(12a)2(17b)2 
=(12a17b)(12a+17b) 
Question 4: Factorize each of the following expression:
12m2 − 27
Answer 4: 12m227 

=3(4m29) 
=3[(2m)232] 
=3(2m3)(2m+3)
Question 5: Factorize each of the following expression:
125x2 − 45y2 
Answer 5: 125x245y2 

=5(25x29y2) 
=5[(5x)2(3y)2] 
=5(5x3y)(5x+3y) 
Question 6: Factorize each of the following expression:
144a2 − 169b2
Answer 6: 144a2169b2 

=(12a)2(13b)2 
=(12a13b)(12a+13b) 
Question 7: Factorize each of the following expression:
(2a − b)2 − 16c2
Answer 7: (2ab)216c2 

=(2ab)2(4c)2 
=[(2ab)4c][(2ab)+4c] 
=(2ab4c)(2ab+4c) 
Question 8: Factorize each of the following expression:
(x + 2y)2 − 4(2x − y)2 
Answer 8: (x+2y)24(2xy)2=(x+2y)2[2(2xy)]2 

=[(x+2y)2(2xy)][(x+2y)+2(2xy)] 
=(x+2y4x+2y)(x+2y+4x2y) 
=5x(4y3x) 
Question 9: Factorize each of the following expression:
3a5 − 48a3
Answer 9:
3a548a3
=3a3(a216)=3a3(a242) =3a3(a4)(a+4)
Question 10: Factorize each of the following expression:
a4 − 16b4 
Answer 10: a416b4=a424b4=(a2)2(22b2)2 

=(a222b2)(a2+22b2) 
=[a2(2b)2](a2+4b2) 
=(a2b)(a+2b)(a2+4b2) 
Question 11: Factorize each of the following expression:
x8 − 1
Answer 11: x81 

=(x4)212 
=(x41)(x4+1) 
=