Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 8

Created by: C K Academy

Class 8 : Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Social Studies (SST) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

SECTION A

Ques 1: Identify the correct sequence of events carried out in preparation of soil. (1)
A) Ploughing →Levelling of soil → Watering of dry soil → Breaking the crumbs
B) Watering of dry soil → Breaking the crumbs → Ploughing → Levelling of soil
C) Breaking the crumbs → Ploughing → Levelling of soil → Watering of dry soil
D) Watering of dry soil →Ploughing → Breaking the crumbs →Levelling of soil
Ans:
(D)
Sol: Dry soil requires watering before ploughing. After ploughing, the crumbs in the field have to be broken with a plank. Then the field is levelled for sowing as well as for irrigation purposes with the help of a leveller.

Ques 2: Which of the following is false about antibiotics? (1)
A. Antibiotics should be taken only on the advice of a qualified doctor.
B. Taking antibiotics when not needed or in wrong doses may make the drug less effective when you may need it in the future.
C. Antibiotics taken unnecessarily may kill the beneficial bacteria in the body.
D. Antibiotics are highly effective for curing diseases caused by viruses.
Ans:
(D)
Sol: Viruses infect cells and take up the metabolic function of the host cell. Hence, it is difficult to kill only viruses without damaging the host cell. Hence, antibiotics are not effective against viruses and cannot cure diseases caused by a virus.

Ques 3: Citrus canker and measles are both (1)
A. Water-borne diseases
B. Insect-borne diseases
C. Air-borne diseases
D. Seed-borne diseases
Ans: 
(C)
Sol: 
Citrus canker is an air-borne disease in plants, whereas measles is an airborne disease in humans.

Ques 4: What is false about deforestation? (1)
A. It reduces biodiversity of the area.
B. It ensures better survival of animals of the area.
C. It uproots several organisms from their habitat.
D. It is carried out by humans to use the land for other purposes.
Ans: 
(B)
Sol:  
Forests are natural habitats of animals. Due to deforestation, their natural habitat gets destroyed and such animals may fall prey to other animals and be killed.

Ques 5: Which of the following is an endangered species of animals? (1)
A. Dinosaur
B. Asiatic lion
C. Irish deer
D. Hyena
Ans: 
(B)
Sol: 
Asiatic lion. This species has a wide distribution across southwest Asia. However, its population is now restricted only to India’s Gir forest.

Ques 6: Rayon is chemically made by the treatment of (1)
A. Protein
B. Cellulose
C. Fats
D. Amylase
Ans: 
(B)
Sol: 
Rayon is made of wood pulp. The wood obtained from plants is made of cellulose.

Ques 7: A comb is an example of (1)
A. Thermosetting plastic
B. Thermoplastic
C. Natural polymer
D. All of the above
Ans:
(B)
Sol: Thermoplastics get deformed easily on heating and can be bent easily.

Ques 8: Which of the following metals can be easily cut with a knife? (1)
A. Aluminium
B. Sodium
C. Copper
D. Iron
Ans: 
(B)
Sol: 
Sodium is a metal which is soft and can be easily cut with a knife.

Ques 9: A purple colour liquid of a non-metal is applied on wounds as an antiseptic. The nonmetal is (1)
A. Chlorine
B. Bromine
C. Iodine
D. Carbon
Ans: 
(C)
Sol: Iodine is a non-metal which is used as an antiseptic for skin treatment.

Ques 10: Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev Which type of oxide is magnesium oxide? (1)
A. Basic
B. Acidic
C. Neutral
D. Mixture of all
Ans: 
(A)
Sol: 
Metals combine with oxygen to form basic oxides.

Ques 11: A box is subjected to two forces as shown in the figure below. In which direction will the box move? (1)
Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev
A. Downwards
B. Upwards
C. Towards the left
D. Towards the right
Ans: 
(B)
Sol: 
The net force is 10 n − 5 n = 5 n (upwards).

Ques 12: The example of contact force is (1)
A. Pulling a rope
B. Magnets attracted to each other
C. Electrostatic attraction
D. Gravitational pull of the Earth
Ans: 
(A)
Sol: 
Pulling a rope requires muscular force which is a contact force. Forces involved in all other cases may work from a distance.

Ques 13: Gym and tennis shoes have soles made of rubber rather than leather because (1)
A. A rubber sole is lighter than a leather sole.
B. A rubber sole can be easily washed and cleaned.
C. Rubber gives better appearance.
D. Rubber provides more friction than leather.
Ans: 
(D)
Sol: 
Gym and tennis shoes have rubber soles rather than leather because rubber provides more friction than leather.

Ques 14: Sound quality is also termed (1)
A. Pitch
B. Frequency
C. Oscillation
D. Timbre
Ans: 
(D)
Sol: 
Timbre or quality of sound is a characteristic by virtue of which we can distinguish between two sounds of the same pitch and loudness.

Ques 15: Sounds having frequencies lower than 20 Hz are called (1)
A. Ultrasonic sound
B. Infrasonic sound
C. Audible sound
D. Periodic vibrations
Ans: 
(B)
Sol: 
Sounds with frequencies lower than 20 Hz are below audible level and hence are called infrasonic sound.

SECTION B

Ques 16: Differentiate between kharif and rabi crops. (2)
Ans:
 

Kharif CropsRabi Crops
i. Crops grown in the monsoon and harvested in autumn are called kharif crops.i. Crops grown in the winter season are called rabi crops.
ii. Their time period is the rainy season in India which is generally from June to September.ii. Their time period is generally from October to March.
iii. Examples: Rice, maize, tobacco, potato, onion, soyabean, milletsiii. Examples: Wheat, mustard, pea, barley, gram


Ques 17: How are the modern methods of irrigation more efficient than traditional methods? (2)
Ans: 
Modern methods of irrigation help us to use water economically, i.e. it prevents wastage of water. These methods also help to save time and labour. Hence, they are more efficient than traditional methods of irrigation.

Ques 18: Mention the important uses of microorganisms in agriculture and medicine. (2)
Ans: 
Uses of microorganisms in agriculture: Microorganisms help in manure formation and in increasing soil fertility.
Uses of microorganisms in medicine: Microorganisms are used to prepare antibiotics and vaccines.

Ques 19: Plastics are replacing metals in the car industry. Give two possible reasons to support your answer. (2)
Ans: 
Plastics are replacing metals in the car industry because
(i) They are cheaper than metals.
(ii) They can be easily moulded in various shapes.

Ques 20: You are given some substances. Just by looking, can you classify those as metals and non-metals? Which physical property will you be using to classify? (2)
Ans: 
Yes. We can classify substances as metals and non-metals based on lustre. Metals have a shiny lustre, while non-metals generally do not have a shiny lustre.

Ques 21: Identify the action as 'push' or 'pull' in each of the instances given below. (2)
(i) A cricket ball hit by a batsman
(ii) Planting a pin on the pin board
(iii) Plucking the nail off the wall
(iv) Picking up a shopping bag
Ans: 
(i) Cricket ball hit by a batsman: Push
(ii) Planting a pin on the pin board: Push
(iii) Plucking the nail off the wall: Pull
(iv) Picking up a shopping bag: Pull

Ques 22: Explain why sliding friction is less than static friction. (2)
Ans:
Friction is because of irregularities of two surfaces in contact. In sliding friction, the time given for the interlocking of the irregularities of the two surfaces is  small, and that is why sliding friction is less than static friction.

SECTION C
(Question 23 to 31 is 4 mark)

Ques 23: (i) State any three significant points of a biosphere reserve.
(ii) How does carbon dioxide cause global warming?
Ans: 
(i) Significance of a biosphere reserve is as follows:
1. To provide opportunities to conduct studies on different plants and animals.
2. To protect the tribal people living in the area.
3. To maintain the ecological balance of the area.
(ii) Carbon dioxide is known as a greenhouse gas. Plants absorb atmospheric carbon dioxide to carry out the process of photosynthesis. Deforestation, human activities and pollution have lead to the increase in the concentration of carbon dioxide. CO2 traps the heat rays reflected by the Earth which leads to an increase in the average temperature of the Earth and causes global warming.

Ques 24: (i) A farmer has carried out the harvest of his crop. He now wants to store these grains for a month before selling them to an appropriate buyer. What steps should he take to store the harvest?
(ii) How does lowering of temperature help in increasing the shelf-life of food?
Ans: 
(i) A farmer needs to carry out the following steps in order to ensure the safe storage of the harvest:
1. The fresh crop should be properly dried in the Sun to reduce the moisture in them so as to prevent the attack by moulds and fungi.
2. The grains should be stored in jute bags or metallic bins to protect them from pests.
3. Specific chemical treatments must be carried out for storing large quantities of grains in big godowns to protect them from pests and microorganisms.
(ii)Lowering of temperature slows down the growth of bacteria, yeast and moulds, and inhibits the action of enzymes present in the food material and helps to increase the shelf-life of food.

Ques 25: (i) Explain any three methods of food preservation.
(ii) Name any two common preservatives. (4)
Ans: 
(i) Three methods of food preservation are as follows:
1. Preservation by common salt: Meat and fish are preserved by covering with dry salt. Salting prevents the growth of bacteria. Salting is also used in the preservation of amla, pickles, tamarind etc.
2. Preservation by oil and vinegar: Vinegar too prevents the growth of bacteria. Hence, it is used in pickles, vegetables, fruits and fish.
3. Heat and cold treatments: Some bacteria cannot thrive at high temperature and at  low temperatures. Hence, certain food items (e.g. milk) are boiled, and food is stored in the refrigerator.
(ii) Sodium benzoate and sodium metabisulphite are two common preservatives.

Ques 26: What is meant by biodegradable and non-biodegradable materials? Give examples of two biodegradable and two non-biodegradable materials. (4)
Ans: 
A material which gets decomposed through natural processes (such as the action of bacteria) is called a biodegradable material.
Examples: Peels of vegetables and fruits, wood
A material which is not easily decomposed by natural processes (such as the action of bacteria) is called non-biodegradable material.
Examples: Plastics, glass

Ques 27: (i) What is coal?
(ii) ‘Coal is a source of energy’. Explain.
(iii) What is the real source of energy of coal? (4)
Ans: 
i) Coal is a hard, black combustible mineral which consists mainly of carbon.
(ii) Coal is a source of energy:
Coal is mainly carbon. When heated in air, coal burns and produces mainly carbon dioxide gas. A lot of heat energy is also produced during the burning of coal. This can be written as
Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev
Coal is important because it can be used as a source of heat energy (just by burning it), or it can be converted into other forms of energy such as coal gas, coke or electricity.
(iii) The real source of energy of coal is solar energy (or the Sun's energy). This is because the plants and trees which decomposed to form coal grew on the Earth by absorbing sunlight energy during the process of photosynthesis.

Ques 28: (i) Define balanced and unbalanced forces.
(ii) Which materials are considered brittle? Give two examples of brittle and nonbrittle substances.
Ans: 
(i) Balanced Forces: When the resultant of all the forces acting on a body is zero, the forces are said to be balanced forces.
Unbalanced Forces: When the resultant of all the forces acting on a body is not zero, the forces are unbalanced forces.
(ii) The materials which break easily when force is applied on them are considered brittle.
Examples of brittle materials are ceramic and glass. Objects made of plastic and wood are non-brittle in nature.

Ques 29: (i) With the help of diagrams, explain how the use of oil reduces friction between two surfaces in contact with each other.
(ii) Name two common lubricants.
Ans: 
(i) When oil is applied between the two surfaces in contact, a thin layer of oil is formed between the two surfaces. This layer separates the two surfaces a little bit due to which their interlocking is reduced to a large extent when they rub against each other.
Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev 
(ii) Grease and oil are two commonly used lubricants.

Ques 30: (i) Define:
(a) Amplitude
(b) Time period
(c) Frequency
(ii) State whether the following statement is true or false.
Sound can travel through liquids and gases but not through solids.
Ans: 
(i)
(a) Amplitude: The maximum displacement from the mean position during an oscillation is called the amplitude of the oscillation.
(b) Time period: The time taken to complete one oscillation is called the time period of the oscillation.
(c) Frequency: The number of oscillations per second is called the frequency of oscillation.
(ii) False. Sound can travel through solids, liquids and gases.

Ques 31: What does LPG stand for? What are the advantages or characteristics which make LPG a good fuel?
Ans: 
LPG stands for liquefied petroleum gas. LPG is a good fuel because of its following advantages:
(i) LPG burns easily.
(ii) LPG has a high calorific value. Due to this, a given amount of LPG produces a lot of heat.
(iii) LPG burns with a smokeless flame and hence does not cause air pollution.
(iv) LPG does not produce any poisonous gases on burning.
(v) LPG does not leave behind any solid residue on burning.

SECTION D

Ques 32: State at least five beneficial effects of microorganisms. (5)
Ans: Some of the beneficial effects of microorganisms are as follows:
(i) In the making of curd, bread and cake.
(ii) In the production of alcohol, wine, vinegar etc.
(iii) In the preparation of medicines or drugs such as antibiotics.
(iv) Microorganisms such as Rhizobium are used in agriculture to increase the fertility of soil by fixing atmospheric nitrogen.
(v) Microorganisms clean up the environment by decomposing the organic matter of dead plants, dead animals and animal wastes into harmless and useful simple substances.

Ques 33: The synthetic fibre A is chemically a polyamide, whereas the synthetic fibre B contains a large number of ester groups. Another synthetic fibre C is made of a polymer which consists of several glucose units joined one after the other.
(a) Which fibre could be (i) terylene (ii) rayon and (iii) nylon?
(b) Which fibre (A, B or C) is prepared from a natural raw material?
(c) Which fibre (A, B or C) contains the same types of groups as those in a PET jar?
Ans: 
a. (i) Terylene: B
(ii) Rayon: C
(iii) Nylon: A b. C (Rayon) c. B (Terylene)

Ques 34: (i) What happens when we rub a plastic object such as a pen or a comb with hair?Which type of force is operating in this case?
(ii) Why are skis used to glide over snow?
Ans: 
(i) When we rub a plastic object such as a pen or a comb with hair, it gets electrically charged. When such an object is brought close to bits of paper, the bits of paper get attracted to the object. This is due to electrostatic force.
(ii) Skis are constructed such that they have a large surface area which helps to reduce the pressure on snow. This ensures that the skis do not sink in too far in the snow.

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science

,

Semester Notes

,

Free

,

Exam

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

past year papers

,

ppt

,

Important questions

,

study material

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

pdf

,

Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science

,

Summary

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Sample Paper 1 with Solution - Term- 1 Social Science

,

MCQs

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

;