Short & Long Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Class 6 : Short & Long Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

The document Short & Long Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Short Q & A -
Q1: What are natural fibres? Give example.

Ans : The fibres of some fabric are obtained from plants and animals. These are called natural fibres. For example-cotton, jute, silk etc are natural fibres.
 

Q2: Which of these are natural fibres –

Silk

Nylon

Wool

Polyester

cotton

Ans :
a) Silk,
c) wool,
e) cotton,
These all are natural fibres.

Q3: Write the difference between natural and synthetic fibres.

Ans : The fibres of some fabric are obtained from plants and animals. These are called natural fibres. For example-cotton, jute, silk etc. The fibres that are made from chemical substances are called synthetic fibres. For example-nylon, polyester etc.


Q4: What is ginning?

Ans : Cotton fibres are separated from the seeds by combing. This process is known as ginning. Machines are also now used for ginning.


Q5: Define weaving.

Ans : The process of arranging two sets of yarns together to make a fabric is called weaving. Weaving of fabric is done on looms.


Q6: What happens after maturing of fruit of cotton plant (cotton bolls)?

Ans : After maturing, the bolls burst open and seeds covered with cotton fibres can be seen. Then the cotton can be picked.


Q7: How is spinning done on large scale?

Ans : Spinning is done on large scale with the help of spinning machines. After spinning yarns are used for making fabric.


Q8: Where does cotton wool come from?

Ans : Cotton wool is grown in fields. Plants are grown at places having black soil and warm climate.


Q9: What will happen if we pull the yarn from torn pair of socks? Why so?

Ans : A single yarn gets pulled out continuously as the fabric gets unravelled. It is because they are made of knitted fabric.


Q10: What are looms?

Ans : Looms are those on which weaving of fabric is done. They are either hand operated or power operated.


Q11: Choose the correct option-
1. Cotton is obtained from ____________of plant. (seed/stem)
2. Nylon is ____________fibre.(natural/synthetic)
3. Jute is obtained from ____________. (plant/animal)
Ans :
a) Seed.
b) Synthetic.
c) Plant.


Q12: Match the correct option-

A
B
  1. Silk
  2. Charkha
  3. Polyester
  4. Jute
  1. Synthetic fibre
  2. Plant fibre
  3. Animal fibre
  4. Spinning

Ans :  
Silk- Animal fibre
Charkha - Spinning
Polyester - Synthetic Fibre
Jute - Plant Fibre


Long Q & A -

Q1: What is done in the process of spinning? Name any device used for spinning.

Ans: The process of making yarn from fibres is called spinning. In this process, fibres from a mass of cotton wool are drawn out and twisted. This brings the fibres together to form a yarn. A device used for spinning is charkha.
Short & Long Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Free

,

Short & Long Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Short & Long Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

video lectures

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Exam

,

MCQs

,

pdf

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Summary

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Short & Long Question Answers - Fibre to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

study material

;