Short & Long Question Answers - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Short & Long Question Answers - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

The document Short & Long Question Answers - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Short Q & A:

Q1: Name five items which can be made of plastic.

Ans: Five items that can be made of plastic are plate, phone, pencil box, pen and chair.


Q2: Classify these objects as eatables or non eatables.
Sugar, apple, ball, pen, pot, grapes, chocolates

Ans: Eatables- sugar, apple, grapes and chocolates.
Non eatables-ball, pen and pot


Q3: Which of these objects are made of wood and which of them are made of paper?
Table, chair, newspaper, calendar, bullock cart, notebook

Ans: Objects made of wood- table, chair and bullock cart. Objects made of paper-newspaper, calendar and notebook.


Q4: Which of the following are shiny objects:
Wood, copper wire, paper, chalk, aluminium sheet, steel spoon

Ans: Copper wire, aluminium sheet and steel spoon are shiny objects.


Q5: What is the difference between soft and hard material?

Ans: Soft materials are those which can be compressed or scratched easily.


Q6: Why some materials lose their shine and appear dull?

Ans: Some materials often lose their shine and appear dull because of the action of air and moisture on them.


Q7:  What types of substances are soluble in water? Give example.

Ans: Substances that completely disappear or dissolve in water are soluble in water. For example-salt, sugar etc.


Q8: What type of substances is called translucent?

Ans: The materials through which objects can be seen but not clearly are known as translucent. For example-oily patch on paper.


Q9: Classify the following on the basis of float or sink in water: Leaf, key, apple, stone, paper

Ans: Float in water: leaf, paper
Sink in water: key, apple and stone.


Q10: Classify the following as transparent or translucent or opaque material : Cardboard, glass, water, oily paper, wood, stone, metal

Ans: 
Transparent –glass, water.
Translucent-oily paper.
Opaque-cardboard, wood, stone, metal.


Q11: What do you mean by the term ‘transparent’?

Ans: Those substances or material, through which things can be seen are called transparent. For example-water, glass etc.


Q12: Match the following :

Short & Long Question Answers - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

Ans: 1-b,2-a,3-d,4-e,5-c


Q13: Find the odd one out:

1. Iron, wood, nail, cotton.

2. Sugar, salt, sand, milk

3. Copper, wood, aluminium, gold.

4. Table, chair, coin, bed

Ans: Cotton, sand, wood, coin.


Q14: What is the difference between transparent and translucent?

Ans: Those substances or material, through which things can be seen are called transparent. For example-water, glass etc. The materials through which objects can be seen but not clearly are known as translucent. For example-oily patch on paper, butter paper.

 

Long Q & A:

Q1: Why do we need to group materials?

Ans: Dividing materials into groups makes it easy to study their properties. It also helps to observe any pattern in these properties. For example: by placing similar types of objects together, we can locate them easily.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

Short & Long Question Answers - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

,

study material

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

past year papers

,

Short & Long Question Answers - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

video lectures

,

Free

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

MCQs

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Exam

,

Short & Long Question Answers - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

;