Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Science Class 8

Class 8 : Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

The document Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q31: What is the difference between noise and music, can music become noise sometimes?

Ans: The sound that is pleasing to the ear is called music like sound produced by guitar, piano etc.The sound that is unpleasing to the ear is called noise like sound produced by factories machineries, transport vehicles etc. Yes music can become noise if it is played at high volumes.

Q32: Define:

a. Reverberation of sound

b. Echo

Ans: The persistence of sound due to repeated reflection and its gradual fading away is known as reverberation of sound.

Echo: Echo is defined as a repetition of sound due to the reflection of original sound by a large and hard obstacle.
Q33: What is the intensity of sound?

Ans: The amount of sound energy passing each second through unit area is called the intensity of sound.

Q34: How is sound produced?
Ans. 
The vibrating bodies produce the sound. When a body vibrates, sound is produced. If vibrations are stopped the sound is not produced any more.

Q35: Explain the importance of sound in our daily life.
Ans. Sound play an important role in our daily life. Our life depends on sound for each and every action. Without sound we cannot know what others communicate or want to say. Sound enables us to communicate with each other.
Q35: What are musical instruments? How do they produce sound?
Ans.
The devices which produce various types of sounds which are pleasant to our ears are called musical instruments. Such sound is called music. The musical instruments have strings or the stretched membranes attached or fixed to them. Some instruments have air columns. When these instruments vibrate, the sound is produced.

Q36: Explain with the help of an activity that vibrating bodies produce sound.
Ans.
Take a rubber band, put it around the longer side of a pencil box. Insert two pencils between the box and stretched rubber. Pluck the rubber band somewhere in the middle. You hear a sound and also see that rubber band vibrates. This activity shows that vibrating objects produce sound.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q37: Do you see the vibrations in all the cases?
Ans.
The vibrating objects produce sound. In some cases the vibrations are easily visible to us. But in most of the cases, the vibrations are not visible due to very small amplitude. But the vibrations in all the cases can be felt.

Q38: What is ektara? Identify its vibrating part.
Ans.
Take a hollow coconut shell or an earthen pot and make a musical instrument. Such instrument is called ektara. Play this instrument, you hear a sound. The stretched rubber band or a wire is its vibrating part.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q39: Explain the principle on which Jaltrang works.
Ans. 
Jaltrang works on the principle that the quality of sound is changed as its frequency changes. Metal tumbler filled with water up to different heights, give vibrations of different frequencies, hence produce different types of sounds.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q40: Name the organ in human that produces sound. How does it work?
Ans. In humans, the sound is produced by the voice box or larynx. The voice box has two vocal cords stretched across it, in such a way that it leaves a slit for the passage of air. When the lungs force air through slit, the vocal cords vibrate to produce sound. 
Q41: Prove that sound needs a medium for propagation.
Ans.
Take a metal glass tumbler. Place a cellphone in it. Ask your friend to give ring on this cellphone. Listen to the ring carefully. Now surround the rim of the tumbler with your hands. Put your mouth on opening between your hands. Indicate to your friend to give a ring again. Listen the ring while sucking air from the tumbler. The sound become very less. This activity shows that sound requires a medium to propagate.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q42: What do you mean by vacuum? What happens to the loudness of sound in vacuum?
Ans. 
The decreasing amount of air causes decrease in the loudness of sound. When air is removed completely from a vessel, it is said that there is a vacuum. If all the air is sucked from the vessel, the sound would stop completely. The sound cannot travel through a vacuum.
Q43: Prove that sound can travel through the liquids.
Ans.
Take a bucket, fill it with clean water. Take a small bell in one hand. Shake the bell inside the water to produce sound. Place your ear gently on the water surface. You can hear the sound. It indicates that sound can travel through liquids.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q44: Prove that sound can travel through solids also.
Ans. 
Take a long metal rod or a metre scale and hold its one end to your ear. Ask your friend to gently scratch or tap at the other end of the metal rod. You can hear the sound. The sound reaches your ear through the solid rod. The other friends cannot hear the sound because sound is very low. This activity shows that sound travels in solids also.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q45: How do human being hear the sounds?
Ans.
The hearing organs in humans are ears. Ears have a stretched structure called eardrum. When ears receive sound, it enters down the ear canal and reach eardrum. Vibrations of sound vibrate the eardrum and it sends vibrations to inner ear from which vibrations are sent to brain for interpretation of sound.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q46: What do you mean by an oscillatory motion?
Ans. 
The to and fro motion of the object is called vibration. This motion in either side of the object from its mean position is also called the oscillatory motion.

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

Q47: What is frequency? How does it affect the quality of sound?
Ans.
The number of oscillations per second is called frequency. Its unit is hertz. A frequency of 1 Hz is one oscillation per second. The frequency determines the shrillness of sound. It is also called pitch of sound. The high frequency makes the pitch high and if the pitch is low, the frequency is less.

Q48: What are the two important properties of sound?
Ans. 

(i) Amplitude: It is the maximum displacement from the mean position of an oscillatory body. It controls the loudness of a sound. More the amplitude, more loud the sound is.
(ii) Frequency: The Number of oscillations in one second is called frequency. It controls the pitch of the sounds. High pitched sound means high frequency. The unit of frequency is hertz.
Q49: What do you mean by noise and musical sound?
 Ans. Noise:
T he unpleasant sounds are called noise. It is unwanted sound. It is harmful to our ears. 
Musical sound: 
The sound which produces pleasant sensations is called musical sound. It is produced by various musical instruments.

Q50: What is noise pollution?
Ans.
Presence of unwanted and excessive sounds in the environment is called noise pollution. It causes discomfort to us. Excessive sounds are produced by honking of horns, loudspeakers, crackers and machines.

Q51: How can noise pollution be controlled?
Ans. 
The noise pollution can be controlled by reducing their sources. The blowing of horns should be avoided in residential areas, near schools or hospitals. The use of loudspeakers should also be avoided. TV and radio should be played at low volumes. Trees should be planted. Trees absorb excessive sounds on the roads.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

pdf

,

Extra Questions

,

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

ppt

,

video lectures

,

Short Answer Questions (Part - 2) - Sound Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Free

,

Sample Paper

,

study material

;