Short Answer Questions - Basic Accounting Terms Commerce Notes | EduRev

Crash Course of Accountancy - Class 11

Created by: Nipuns Institute

Commerce : Short Answer Questions - Basic Accounting Terms Commerce Notes | EduRev

The document Short Answer Questions - Basic Accounting Terms Commerce Notes | EduRev is a part of the Commerce Course Crash Course of Accountancy - Class 11.
All you need of Commerce at this link: Commerce

SHORT ANSWER QUESTIONS

Q1. Explain the following terms with examples:

(a) Sales (b) Cost

Q2. Explain the meaning of any three of the following terms:

(i) Assets (ii) Capital

(iii) Goods (iv) Drawings

(v) Trade Receivables

Q3. Explain the meaning of any three of the following terms:

(i) Liability (iv) Stock

(iii) Business Transaction

Q4. Explain the following terms:

(a) Revenue (b) Trade Payables

(c) Fictitious Assets (d) Working Capital

Hint : Working Capital = Current Assets – Current Liabilities.

Q5. Give any three examples of revenues.

Ans: 
(i) Amount received from sale of goods;

(ii) Amount received from providing service to customers;

(iii) Receipts of commission, interest, rent etc.

Q6. Distinguish between debtors and creditors.

Ans:  Debtors are the persons who owe an amount to the enterprise for the goods sold or service provided to them on credit whereas creditors are the persons who are to be paid an amount by the enterprise for buying from them goods or services on credit.

Q7. Distinguish between profit and gain.

Ans: Profit is the excess of revenues over expenses during an accounting period. It is the result of business transactions which are of regular nature whereas gain arises from events or transactions which are incidental to business such as sale of a fixed asset or winning a lottery prize.

Q8. Distinguish between fixed assets and current assets.

Ans: Fixed assets refer to those assets which are held for continued use in the business and are not meant for resale whereas current assets are either meant for sale or which are expected to be converted into cash within one year.

Q9. Distinguish between revenue expenditure and capital expenditure.

Ans: If the benefit of an expenditure is exhausted within a year, it is treated as revenue expenditure (also called expense). On the other hand, if the benefit of an expenditure lasts for more than a year it is treated as capital expenditure (also called an asset).

Q10. Distinguish between expenses and losses.

Ans: If the benefit of an expenditure is exhausted within a year it is called expense whereas excess of expenses of a period over its related revenues is termed as loss.

Q11. Give two characteristics of a business transaction,

Ans: (i) It results in a change in the financial position of the firm, i.e. a change in the values of some of the assets, liabilities or capital.

(ii) The change must be capable of being expressed in terms of money.

Q12. From the Balance Sheet given below calculate the following:

(i) Non-Current Assets (ii) Current Assets

(iii) Current Liabilities (iv) Working Capital


BALANCE SHEET

as at 31.3.2008

Liabilities


Liabilities


Trade Creditors

42,000

Goodwill

20,000

Expenses Accrued

3,200

Land

20,000

Bank Overdraft

4,800

Plant

32,000

Long term Loan

20,000

Furniture

8,000

Interest on Loan

1,000

Stock in hand

48,000

Capital

93,400

Debtors

36,000



Prepaid Rates

400


1,64,400


1,64,400

Ans: (i) Non-current Assets 80,000; (ii) Current Assets 84,400;

(ii) Current Liabilities 51,000; (iv) Working Capital 33,400.

Hint: Working Capital = Current Assets – Current Liabilities

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Commerce

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Short Answer Questions - Basic Accounting Terms Commerce Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

Viva Questions

,

Free

,

Short Answer Questions - Basic Accounting Terms Commerce Notes | EduRev

,

Short Answer Questions - Basic Accounting Terms Commerce Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

video lectures

,

Summary

,

practice quizzes

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Exam

,

Extra Questions

,

pdf

,

study material

,

Objective type Questions

;