Short Answer Questions - Stars & Solar System, Science, Class 8, | EduRev Notes

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : Short Answer Questions - Stars & Solar System, Science, Class 8, | EduRev Notes

The document Short Answer Questions - Stars & Solar System, Science, Class 8, | EduRev Notes is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8
Q.1.Name the planet appears in the northern sky before sunrise?
Ans: Venus brightest of all planets
Q.2. Name the planet which has 28 moons?
Ans: Jupiter mainly consists of hydrogen and helium gases
Q.3. In which direction stars move except Polar star?
Ans: When seen from earthstars appears to move from east to west.
Q.4. Why pole star appears stationary?
Ans: As it lies on the imaginary axis of the rotation of the earth.
Q.5.Which two planets have asteroids between them?
Ans: asteroids are the rocks pieces that revolve around the sun between the orbit of Mars and Jupiter.
Q.6. Which comet visits the earth after 76 years?
Ans: Halley’s Comet. Heavenly bodies that revolve around the sun and appears as bright as the glowing ball with a long tail is called a comet.
Q.7.What happens to meteors when enters the earth’s atmosphere?
Ans: meteors when enters the earth’s atmosphere starts glowing and are seen as a bright streak of light fleshing momentarily across the sky.
Q.8.What is the high tog geostationary satellite from the earth surface?
Ans: 36000km and used for satellite communications.
Q.9. What does term INSAT mean?
Ans: Indian National Satellite.
Q.10.Name the first Indian satellite launched successfully.
Ans: Aryabhata on 19 April 1975

Q. 11. What is sun?
Ans.
The sun is a star.

Q. 12. Name the planet nearest to the ‘sun’.
Ans.
Mercury.

Q. 13. Name the planet nearest to the earth.
Ans.
Mars.

Q. 14. Name the planets opposite side of the earth.
Ans
. Mars and Venus.

Q. 15. Name the star which is nearest to the earth.
Ans.
Alpha Centaury.

Q. 16. Write the name of any two constellations.
Ans. 
Great Bear and Orion.

Q. 17. Which planet has rings around it?
 Ans.
Saturn.

Q. 18. Name the planet farthest from the sun.
Ans.
Neptune.

Q. 19. Write the name of astronaut who first landed on the moon.
 Ans. 
Neil Armstrong.

Q . 20. When did Neil Armstrong land on the surface of the moon?
Ans
. On July 21, 1969.

Q . 21. What is the speed of light?
Ans.
300000 km per second.

Q . 22. Write other name of constellation Great Bear.
Ans. 
Saptarishi.

Q . 23. How many bright stars are there in Orion?
Ans. 
Seven or Eight.

Q . 24. What is the other name of Orion?
 Ans. 
Hunter.

Q . 25. Which is the nearest star to the earth?
 Ans
. Sun.

Q . 26. Which star is called morning or evening star?
 Ans.
Venus.

Q . 27. Which colour is seen on earth from space?
 Ans.
Blue green.

Q . 28. Which planet is called Red planet?
 Ans.
Mars.

Q . 29. Which is the smallest planet?
 Ans. 
Mercury.

Q . 30. Which planet is yellowish in colour?
 Ans.
Saturn.

Q . 31. Which planets are called inner planets?
 Ans.
Mercury, Venus, Earth and Mars.

Q . 32. Which planets are called outer planets?
 Ans.
Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.

Q . 33. Write the name of artificial satellite.
 Ans.
INSAT, IRS, Kalpana-I.

Q . 34. What is responsible for the change in season on earth?
 ns.
Tilting of earth.

Q . 35. Name the planets which have no moon.
 Ans. 
Mercury and Venus.

Q . 36. Name the planet where life exists.
 Ans.
Earth.

Q . 37. What is the path on which planets revolve around the sun called?
 Ans.
Orbit.

Q . 38. How many planets are there in the solar system?
 Ans
. Eight.

Q . 39. Name the planet where there is no carbon dioxide.
 Ans.
Mercury.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!
202 videos|219 docs|72 tests

Up next >

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Science

,

Science

,

Important questions

,

| EduRev Notes

,

practice quizzes

,

pdf

,

| EduRev Notes

,

Extra Questions

,

Class 8

,

study material

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

ppt

,

video lectures

,

Summary

,

Class 8

,

past year papers

,

MCQs

,

Exam

,

Short Answer Questions - Stars & Solar System

,

Class 8

,

Science

,

Short Answer Questions - Stars & Solar System

,

| EduRev Notes

,

Short Answer Questions - Stars & Solar System

,

Sample Paper

,

Free

;