Short Answers - Combustion and Flame, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Class 8 Science by VP Classes

Class 8 : Short Answers - Combustion and Flame, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Short Answers - Combustion and Flame, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Science by VP Classes.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

 

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. What do you mean by the term combustion?
Ans.
A chemical process in which a substance reacts with oxygen to give off heat and light is called combustion. The substance is said to be combustible.

Q. 2. What is fuel? Give some examples of a fuel.
Ans.
The combustible substances which produce heat and sometimes light on combustion is called fuel. Fuel may be solid, liquid and gas. Wood, charcoal, petrol and kerosene are some of the examples of fuel.

Q. 3. What are combustible and non-combustible substances? Explain with examples.
Ans.
The substances in which combustion takes place are called combustible substances. For example: wood, paper, coal. The substances in which no combustion takes place are called non‑combustible substances. For example: Glass, iron nail. 

Q. 4. What are the conditions for combustion?
Ans.
Conditions of combustion are:
(i) Presence of fuel.
(ii) Presence of air to supply oxygen.
(iii) Ignition temperature.

Q. 5. Why does a matchstick not burn of its own?
Ans.
The ignition temperature for the burning of matchstick is more than room temperature. So it does not catch fire on its own. When the stick is rubbed then due to friction it gets its ignition temperature and starts to burn.

Q. 6. Can you burn a piece of wood by bringing a lighted matchstick near it?
Ans.
The piece of wood cannot burn by bringing a lighted matchstick near it. It is because the heat produced by matchstick is not sufficient to attain the ignition temperature  of wood. So we use paper or kerosene oil to start fire in wood piece.

Q. 7. What do you mean by forest fire?
Ans.
During extreme heat in the hot summer days, at some places dry grass catches fire. It is because the heat is sufficient to attain ignition temperature of grass. From grass, it spreads to trees and very soon the whole forest is on fire. It is called forest fire. It is very difficult to control forest fire.

Short Answers - Combustion and Flame, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Q. 8. We can boil water in a paper cup while paper catches fire easily. Explain the process.
Ans.
We take two paper cups. Take some water in one cup and keep the other empty. Heat both the cups. Empty cup starts to burn but the cup containing water does not burn. If we continue heating the water in the cup it starts boiling. The heat supplied to the paper cup is transferred to water by conduction. So in the presence of water the ignition temperature of paper is not reached. Hence, it does not burn. 

Short Answers - Combustion and Flame, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Q. 9. How does fire brigade works to extinguish fire?
Ans.
When fire brigade arrives, it pours water on the fire. Water cools the combustible material, so that its temperature is brought below its ignition temperature. This prevents the fire from spreading. Water vapour also surrounds the combustible material, helping in the cutting off the supply of air. So the fire is extinguished. 

Short Answers - Combustion and Flame, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Q . 10. What is the job of a fire extinguisher?
Ans.
There are three requirements for producing fire: fuel, air, proper temperature. Fire can be controlled by removing one or more of these requirements.
The job of a fire extinguisher is to cut off the supply of air or to bring down the temperature of the fuel or both. In most of the cases fuel cannot be eliminated.

Q . 11. Explain the structure of a flame.
Ans.
There are following three parts of a flame:
(i) Outer zone: It is non-luminous and the hottest zone.

(ii) Middle zone: It is less hot and yellow coloured zone.

(iii) Inner zone: It is dark zone and least hot part.

Short Answers - Combustion and Flame, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Q . 12. Why is the colour of outer zone is blue while middle zone is yellow coloured?
Ans. Outermost zone:
It is blue coloured part because complete combustion takes place in this part due to sufficient amount of oxygen. It is the hottest part of the flame. Middle Zone: The colour of the middle zone is yellow because incomplete combustion takes place in this part for the lack of oxygen. It is less hot part than outer part of the flame.

Q . 13. What is calorific value of a fuel?
Ans.
The amount of heat energy produced on complete combustion of 1 kg of a fuel is called its calorific value. The calorific value of a fuel is expressed in a unit called kilojoule per kg (kJ/kg).

Q . 14. What are the characteristics of a good fuel?
Ans.
Characteristics of a good fuel: (i) It should be readily available.
(ii) It should be cheap.
(iii) It burns easily in the air at moderate rate.
(iv) It produces a large amount of heat.
(v) It does not leave behind any undesirable substances.

Q . 15. What do you mean by global warming? Write its effects.
Ans.
The rise in temperature of the atmosphere of the earth is called global warming. This causes melting of polar ice which leads to a rise in the sea level, causing floods in the coastal areas. Low lying coastal areas may even be permanently submerged under water. Global warming is the result of increase of CO2 concentration in the atmosphere, mostly due to combustion of fuels.

Q . 16. What is acid rain? Write its effects.
Ans.
The oxides of sulphur and nitrogen dissolve in rain water to form acids.
Such rain containing acids is called acid rain. It is very harmful for crops, buildings and soil.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Important questions

,

study material

,

Short Answers - Combustion and Flame

,

Semester Notes

,

Science

,

Sample Paper

,

Summary

,

Science

,

Objective type Questions

,

Short Answers - Combustion and Flame

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Exam

,

ppt

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Short Answers - Combustion and Flame

,

Viva Questions

,

Science

,

past year papers

,

Free

,

Extra Questions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

;