Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 9

Created by: C K Academy

Class 9 : Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRev

The document Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
Ques 1. Where does Andaman and Nicobar Islands and the Lakshadweep islands lie?
Ans: To the southeast and southwest of the mainland, lie the Andaman and Nicobar Islands and the Lakshadweep islands in Bay of Bengal and Arabian Sea respectively.
Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRevFig: Andaman and Nicobar Island

Ques 2. Discuss the location of India.
Ans: India is a vast country. Lying entirely in the Northern hemisphere the main land extends between latitudes 8°4′N and 37°6′N and longitudes 68°7′E and 97°25′E. The Tropic of Cancer (23° 30′N) divides the country into almost two equal parts.

Ques 3. What is the extent of coastline of mainland of India?
Ans: The total length of the coast line of the mainland including Andaman and Nicobar and Lakshadweep is 7,516.6 km.

Ques 4. What is the area of India?
Ans: The land mass of India has an area of 3.28 million square km. India’s total area accounts for about 2.4 per cent of the total geographical area of the world. India is the seventh largest country of the world. India has a land boundary of about 15,200 km.
Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRevFig: Area of India

Ques 5. Which mountain bounds India in northwest?
Ans: India is bounded by the young fold mountains in the northwest, north and north east. South of about 22° north latitude, it begins to taper, and extends towards the Indian Ocean, dividing it into two seas, the Arabian Sea on the west and the Bay of Bengal on its east.

Ques 6. What is the latitudinal and longitudinal extent of the mainland?
Ans: The latitudinal and longitudinal extent of the mainland is about 30°. Despite this fact the east-west extent appears to be smaller than the north-south extent.

Ques 7. Why is time along the Standard Meridian of India passing through Mirzapur taken as the standard time?
Ans: From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of two hours. Hence, time along the Standard Meridian of India (82°30′E) passing through Mirzapur (in Uttar Pradesh) is taken as the standard time for the whole country.

Ques 8. How is India connected to the world through the sea routes?
Ans: The Trans Indian Ocean routes which connect the countries of Europe in the West and the countries of East Asia provide a strategic central location to India.
Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRevFig: Indian OceanNote that the Deccan Peninsula protrudes into the Indian Ocean, thus helping India to establish close contact with West Asia, Africa and Europe from the western coast and with Southeast and East Asia from the eastern coast.

Ques 9. How has the opening of the Suez Canal helped in reducing India’s distance from Europe?
Ans: Since the opening of the Suez Canal in 1869, India’s distance from Europe has been reduced by 7,000 km.

Ques 10. How has land routes contributed in the exchange of ideas and commodities since ancient times?
Ans: The land routes have contributed in the exchange of ideas and commodities since ancient times. The ideas of the Upanishads and the Ramayana, the stories of Panchtantra, the Indian numerals and the decimal system thus could reach many parts of the world. The spices, muslin and other merchandise were taken from India to different countries. On the other hand, the influence of Greek sculpture, and the architectural styles of dome and minarets from West Asia can be seen in different parts of India.

Ques 11. What is the number of states in India?
Ans: India has 28 states and 8 Union Territories.

Ques 12. Which countries share land border with India?
Ans: India shares its land boundaries with Pakistan and Afghanistan in the northwest, China (Tibet), Nepal and Bhutan in the north and Myanmar and Bangladesh in the east.

Ques 13. Which two island countries are southern neighbours of India?
Ans: India’s southern neighbours across the sea consist of the two island countries, namely Sri Lanka and Maldives.

Ques 14. How is Sri Lanka separated from India?
Ans: Sri Lanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar.


Q15. Distinguish between Latitudes and Longitudes.
Ans 15: Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

pdf

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRev

,

study material

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Short Question Answers - India: Size and Location Class 9 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

Summary

,

Free

,

Sample Paper

,

past year papers

;