Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev Notes

Science Class 7

Created by: Praveen Kumar

Class 7 : Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev Notes

The document Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev Notes is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Ques 1. What is Nutrients?

Ans: Food is essential for all living organisms. Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are components of food. The chemical substance present in components of food is necessary for our body and is called nutrients.

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: Nutritious food

Ques 2. How humans and animals are are directly or indirectly dependent on plants.

Ans: All living organisms require food. Plants can make their food themselves but animals including humans cannot. They get it from plants or animals that eat plants. Thus, humans and animals  are directly or indirectly dependent on plants.


Ques 3. Why do we need food ?

Ans:  Living organisms need food  to build their bodies, to grow, to repair damaged parts of their bodies and provide the energy to carry out life processes.


Ques 4. What is food ?

Ans: Food is the source of energy and every cell of an organism gets energy by the breakdown of glucose. The cells use this energy to carry out vital activities of life.

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: Food

Ques 5. What is Nutrition?

Ans: Nutrition is the sum of all including taking food by an organism and its utilization by the body. The mode of  nutrition in which organisms make food  themselves from simple substances is  called autotrophic nutrition. Ex plants. The mode of nutrition in which organisms take in ready made food prepared by the plants  called heterotrophic nutrition. Ex: animals.


Ques 6. Whether food is made in all parts of a plant or only in certain parts?

Ans: Only certain part plant like leaves having green pigment chlorophyll. So Leaves are called  the food factories of plants.

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: Chlorophyll cells

Besides leaves, photosynthesis also takes place in other green parts of the plant — in green stems and green branches. The desert plants have scale- or spine-like leaves to reduce loss of water by transpiration. These plants have green stems which carry out photosynthesis.


Ques 7. How do plants obtain the raw materials from the surroundings?

Ans: Water and minerals present in the soil are absorbed by the roots and transported to the leaves.

Carbon dioxide from air is taken in through the tiny pores present on the surface of the leaves. Such pores are called stomata. These pores are surrounded by ‘guard cells’.


Ques 8. How do the raw materials transport them to the food factories of the plants?

Ans: Plants have pipe-like vessels to transport water and nutrients from the soil. The vessels are made of special cells, forming the vascular tissue. The vascular tissue for the transport of water and nutrients in the plant is called the xylem. The vascular tissue for the transport of water and nutrients in the plant is called the xylem. Thus, xylem and phloem transport substances in plants.


Ques 9. What is cell ?

Ans: The bodies of living organisms are made of tiny units called cells therefore Cell are called the building blocks of living organism.Cells can be seen only under the microscope. Some organisms are made of only one cell.

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: A Cell

They are called Unicellular Ex. Amoeba, Paramecium etc. Living organism made up of many cells are called Multi cellular like man, tree etc.


Ques 10. What is the cell membrane?

Ans: The cell is enclosed by a thin outer boundary, called the cell membrane Most cells have a distinct, centrally located spherical structure called the nucleus The nucleus is surrounded by a jelly-like substance called cytoplasm.


Ques 11. What is tissue ?

Ans: A tissue is a group of cells that perform specialized function in an organism. For example, the vascular tissue for the transport of water and nutrients in the plant is called the xylem.

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: Tissue

Ques 12. What are the main requirements of photo synthesis?

Ans: Chlorophyll, sunlight, carbon dioxide and water are necessary to carry out the process of  Photosynthesis.


Ques 13. Explain the process of Photosynthesis?

Ans:  Carbon dioxide from air is taken in through stomata. chlorophyll helps leaves to capture the energy of the sunlight. This energy is used to synthesize (prepare) food from carbon dioxide and water. Since the synthesis of food occurs in the presence of sunlight, it is called photosynthesis.

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: Photosynthesis

Carbon dioxide +  water --------->sunlight/chlorophyll (Carbohydrate)  +   oxygen

Here the carbohydrates ultimately gets converted into starch.


Ques 14. How would you test the presence of starch on leaves?

Ans:  Put 2-3 drops of dilute iodine solution on the leaves. Appearance of a blue-black colour indicates presence of starch in the leaves.


Ques 15. Why are leaves called the food factories of plants? Explain.

Ans:  Leaves are called the food factories of plants due to following functions:-

  1. Green leaves have all the raw materials necessary to carry the process of photosynthesis. 

  2. They have chlorophyll (green pigment) which captures the energy of sunlight. 

  3. Leaves consist of tiny pores called stomata on their surface. 

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: Leaves

4. Carbon dioxide from air is taken in through stomata. 

5. Water and minerals are absorbed by the roots from the soil and transported to the leaves by vessels.

Ques 16. Why sun is called the ultimate source of energy for all living organisms?

Ans:  The solar energy is captured by the leaves and stored in the plant in the form of food. and this in turn use by other organism to get food to obtain energy Thus, sun is the ultimate source of energy for all living organisms.


Ques 17. Why algae are green in colour?

Ans:  Algae contain chlorophyll which gives them the green colour. It can also prepare their own food by photosynthesis.

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants, Class 7, Science | EduRev NotesFig: Algae

Ques 18. What are the main components presents in carbohydrates?

Ans:  The main components presents in carbohydrates are carbon, hydrogen and oxygen.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants

,

Viva Questions

,

Free

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

Class 7

,

Summary

,

study material

,

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants

,

Short Questions - Chapter 1: Nutrition in Plants

,

pdf

,

past year papers

,

ppt

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Exam

,

Science | EduRev Notes

,

Science | EduRev Notes

,

MCQs

,

Science | EduRev Notes

,

Class 7

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

Class 7

,

Semester Notes

;