Short Questions With Answers - Legislature Humanities/Arts Notes | EduRev

Political Science Class 11

Humanities/Arts : Short Questions With Answers - Legislature Humanities/Arts Notes | EduRev

The document Short Questions With Answers - Legislature Humanities/Arts Notes | EduRev is a part of the Humanities/Arts Course Political Science Class 11.
All you need of Humanities/Arts at this link: Humanities/Arts

Q. 1. How is the Speaker of the Lok Sabha elected?
Ans. 
The Speaker of the Lok Sabha is elected from among its own members.

Q. 2. What is the tenure of the members of Rajya Sabha?
Ans
. The tenure of the members of Rajya Sabha is 6 years, one-third members retire after every two years.

Q. 3. Who presides over the joint session of the Parliament?
Ans.
The Speaker of the Lok Sabha presides over the meetings of the joint session of Parliament.

Q. 4. What is a bill?
Ans.
The proposal for a law is called a bill.

Q. 5. What does Parliament consist of?
Ans.
The Parliament consists of the President of India, the Council of States (Rajya Sabha) and the House of the People (Lok Sabha).

Q. 6. What is meant by quorum?
Ans.
The quorum is the minimum number of members required to be present in order to enable the House to transact its business.

Q. 7. What is the quorum for the conduct of proceedings of Lok Sabha?
Ans.
The quorum for the conduct of the proceedings of the Lok Sabha is 1/10 of the total members of the House.

Q. 8. Who is present Chairman of Rajya Sabha?
Ans. 
Sh. Venkaiah Naidu is present Chairman of Rajya Sabha.

Q. 9. Who is present Deputy Chairman of Rajya Sabha?
Ans. 
Sh. Harivansh Narayan Singh is Deputy Chairman of Rajya Sabha.

Q. 10. What is the age qualification for candidates of Rajya Sabha and Lok Sabha?
Ans. For Rajya Sabha it is 30 years, whereas for Lok Sabha it is 25 years.

Q. 11. Which House of the Parliament is a permanent House?
Ans. Rajya Sabha is a Permanent House of the Parliament.

Q. 12. Who can dissolve Lok Sabha before 5 years?
Ans. 
The President can disslove Lok Sabha on the advice of the Prime Minister.

Q. 13. What is the normal tenure of the Lok Sabha?
Ans. 
The normal tenure of the Lok Sabha is five years.

Q. 14. Who decides whether a Bill is a Money Bill or not?
Ans.
It is the Speaker of Lok Sabha who decides whether a Bill is a Money Bill or not.

Q. 15. Who maintains discipline in the Lok Sabha?
Ans. 
The Speaker maintains discipline in the Lok Sabha.

Q. 16. In which house, the Money Bill is initiated?
Ans. 
Lok Sabha.

Q. 17. For how many days Rajya Sabha can delay a Money bill?
Ans. 14 days.

Q. 18. What does the Parliament consist of?
Ans. 
The Parliament of India consists of the President of India, the Council of the States (Rajya Sabha) and the House of the People (Lok Sabha).
Rajya Sabha is the Upper and Lok Sabha is the Lower House.

Q. 19. How is Rajya Sabha constituted?
Ans.
The maximum strength of the Rajya Sabha can be 250 members. Out of these 12 members are nominated by the President. The remaining 238 members represent the States and Union Territories. The representatives of the States are elected by the elected members of their Legislative Assemblies and in case of Union Territories are chosen in such a manner as the Parliament may by law determines. At present, the Rajya Sabha consists of 245 members.

Q. 20. What are the qualifications of the member of Lok Sabha?
Ans.
(i) He must be a citizen of India.
(ii) He must have completed 25 years of age.
(iii) He must not hold any office of profit under the Government of India or the Government of any State.
(iv) He must possess such other qualifications as may be prescribed by the Parliament.
(v) No person can be a member of both Houses of the Parliament.

Q. 21. Write down the financial powers of the Lok Sabha.
Ans.
Lok Sabha controls the finances of the State.
A money bill can only be introduced in the Lok Sabha and not in the Rajya Sabha. If there is a difference of opinion whether a particular bill is a money bill or a non-money bill, the decision of the Speaker of the Lok Sabha will be final.

Q. 22. What are the provisions made by the Constitution regarding the tenure of Lok Sabha?
Ans.
The normal tenure of the Lok Sabha is of 5 years. However, the President can dissolve the Lok Sabha even before the expiry of its term i.e., 5 years.
During emergency, the term of the Lok Sabha can be extended by one year at a time.

Q. 23. Narrate the circumstances under which a joint session of Parliament is summoned.
Ans. 
The President summons the joint session of the Parliament on the following occasions:
(i) Joint session of the Parliament is summoned to resolve the conflict between the two Houses of the Parliament.
(ii) Joint session is summoned when a bill is passed by one House and is rejected by the other.

Q. 24. What are the qualifications required for the membership of Rajya Sabha?
Ans.
(i) He must be a citizen of India.
(ii) He must have completed 30 years of age.
(iii) He must possess such other qualifications as prescribed by the Parliament.
(iv) He should not hold any office of profit under the Government of India or any State Government.

Q. 25. Whom does the Rajya Sabha represent?
Ans.
The Rajya Sabha reflects the federal character of the Indian state. It represents the States and the Union Territories. But the states have not been given equal representation in the Rajya Sabha. Representation of the States is on the basis of population.

Q. 26. Mention any four functions of the Speaker of Lok Sabha.
Ans.
(i)  He allows the members to ask questions.
(ii) No member can address the House without his permission.
(iii) He preserves order in the House.
(iv) He presides over the meetings of the Lok Sabha.

Q. 27. Mention the special powers of the Rajya Sabha.
Ans. 
Under the Constitution, the Rajya Sabha has been vested with two special and
They are:
(i) Under Article 249, the Rajya Sabha may declare by resolution, passed by two-thirds majority of its members present and voting, that it is necessary or expedient in the national interest that Parliament should make laws with respect to any matter enumerated in the State List.
(ii) (a)Rajya Sabha is competent to create one or more All India Services if it passes a resolution by two-thirds majority.
(b)  Rajya Sabha alone can initiate the proposal for removing the Vice-President.

Q. 28. Describe how the members of the Lok Sabha are elected.
Ans.
At present, the Lok Sabha consists of 545 members. Out of 545 members, 543 are directly elected by the people. The members of Lok Sabha are elected by single member constituency. The whole country is divided into equal constituencies. Every citizen whose name is on the voters list can cast his vote. A candidate getting highest votes is declared elected.

Q. 29. Mention any two powers of the Parliament.
Ans.
(i) Legislative Powers. The Parliament has the right to frame laws for the whole of the country. It can frame laws on the subjects mentioned in the Union list and Concurrent list. Under certain special circumstances, the Parliament gets the right to frame laws on the subject mentioned in the State list.
(ii) Financial Powers. The Parliament controls the finance of the state. The government introduced the budget in the Lok Sabha before the start of the financial year. Parliament discusses the budget and gives its assent to the bill. The government can neither impose any tax upon the public nor can it spend the money without the approval of the Parliament.

Q. 30. Write down two Executive Powers of the Parliament.
Ans.
(i) The ministers are responsible to the Parliament for their actions and policies. (ii) The members of the Parliament can ask the ministers questions regarding functioning of the administration. The ministers have to give a satisfactory reply to all these questions.

Q. 31. Describe the Judicial powers of the Parliament.
Ans. 
(i) The Parliament can remove the President from office through impeachment.
(ii) The Parliament can also remove the VicePresident from office.
(iii) The Parliament can remove the judges of High Court and Supreme Court by passing a resolution to that effect.

Q. 32. Define the term no-confidence.
Ans.
No-confidence means that the leader of the House has lost the confidence of the majority of members and is no longer wanted to lead the party and the government. The no-confidence motion is a formal resolution tabled in the House to see whether the leader enjoys the confidence of the members of the House. If the motion is passed the leader resigns and is replaced by the new incumbent.

Q. 33. State the miscellaneous powers of the Parliament.
Ans.
(i) The elected members of both the Houses of Parliament participate in the election of the President.
(ii) The Vice-President is elected by the members of both the Houses of the Parliament.
(iii) The Parliament can recommend to the President for the removal of a Judge of the Supreme Court and a High Court for their misbehaviour or incompetence.
(iv) The Parliament can recommend to the President for the removal of Chief Election Commissioner and Comptroller and Auditor General of India.

Q. 34. Explain in brief the composition of the Union Legislature or Parliament.
Ans.
The Union Legislature or the Parliament of India is a bicameral legislature. According to Art. 79 of the Constitution, there shall be Parliament for the Union which shall consist of President and two Houses respectively, known as the Council of States and the House of the People. Council of States or the Rajya Sabha is the Upper House of the Parliament. It can have at the most 250 members in it. This is a permanent house. 1/3 of its members retire after every two years. Lok Sabha is the lower house of the Parliament. It can have at the most 550 elected members. The members of the Lok Sabha are elected for 5 years. The President of India can dissolve the Lok Sabha on the advice of the Council of Ministers before the expiry of its term.

Q. 35. Discuss the main features of Indian Parliament.
Ans.
Following are the main features of Indian Parliament:
(i) Indian Parliament is bi-cameral legislature.
(ii) Upper House of the Parliament is permanent.
(iii) Lower House of the Parliament can be dissolved before its expiry term.
(iv) The membership of both the Houses is not equal.
(v) Parliament is the supreme law making body in India.
(vi) Powers of both the Houses are not equal.
(vii) Lok Sabha is more powerful than Rajya Sabha.

Q. 36. What are the main functions and powers of the Parliament?
Ans.
Following are the main functions and powers of the Parliament:
(i) The Parliament has the power to enact law for the whole of the country.
(ii) The Parliament controls the cabinet which in turn is responsible to the Parliament.
(iii) The Parliament controls the finance of the State and passes the budget.
(iv) The Parliament formulates national and foreign policies of the country.
(v) The Parliament can remove the judges of the High Courts and Supreme Court.
(vi) The elected members of the Parliament participate in the election of the President.
(vii) Parliament enjoys certain judicial powers and can make amendments in the Constitution.

Q. 37. Write a short note on Parliament’s control over the Council of Ministers.
Ans.
The Parliament controls the executive in the following ways:
(i) The Prime Minister and the other ministers are taken from the Parliament and after becoming ministers, they remain the members of the Parliament. They participate in the meetings of the Parliament.
(ii) The ministers are responsible to the Parliament for their actions and policies.
(iii) The members of the Parliament can ask the ministers any questions regarding the functioning of the administration. The ministers are to give a satisfactory reply to all these questions.
(iv) The members of the Parliament by introducing ‘Adjournment Motion’ can invite the attention of the government to a serious problem or event.
(v) The Cabinet continues to remain in office according to the wishes of the Lok Sabha. It can seek the removal of the Cabinet by passing a no-confidence motion against or by rejecting an important government bill by passing resolution for reducing the salary of a particular minister.

Q. 38. “The Parliament of India is not a Sovereign body.” Give reasons.
Ans. 
Indian Parliament cannot be called a supreme and sovereign body due to following reasons:
(i) The powers in India are distributed between the Centre and the States and the Parliament cannot frame laws on the subjects mentioned in the State list during peace time.
(ii) The Parliament cannot make any law which violates the Fundamental Rights of the people.
(iii) The Parliament cannot amend the Constitution independently.
(iv) The Constitution is considered the supreme law of the land. The Parliament can do nothing against it.
(v) The judiciary has the Power of judicial review over the laws framed by the Parliament. The Supreme Court of India can declare a law null and void if it is against the provisions of the Constitution.

Q. 39. Who presides over the Rajya Sabha?
Mention his powers.
Ans.
The Indian  Vice-President is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha. He is not a member of the Rajya Sabha. He is elected by the members of the Parliament in accordance with the system of proportional representation. As Chairman of the Rajya Sabha, he performs the following functions:
(i) He presides over the meetings of the Rajya Sabha.
(ii) He preserves order in the House. If the situation goes out of control he can adjourn or suspend the meeting of the Rajya Sabha.
(iii) He allows members to speak.
(iv) As he is not a member of the Rajya Sabha, he is not allowed to vote. But in case of a tie, he has a casting vote.
(v) He decides points of order.
(vi) He maintains relevancy in debates and no member is allowed to use unparliamentary language.
(vii) He puts questions to vote and announces the results.

Q. 40. How are the members of the Lok Sabha elected?
Ans.
The members of the Lok Sabha are elected directly by the people. Every citizen of India of not less than 18 years has the right to vote provided, of course, he or she is not otherwise disqualified on grounds of unsound mind, crime or corrupt or illegal practice. The voting is done by a secret ballot.
Normally, one member represents a population between 5 to 10 lakhs. As per the Constitution, there shall be to each State a number of seats in Lok Sabha in such a manner that the ratio between the population of the State as far as practicable, is same for all States. Each State shall be divided into territorial constituencies in such a manner that the ratio between the population of each constituency and number of seats allotted to it, as far as practicable, is the same throughout the State.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Humanities/Arts

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Free

,

Exam

,

pdf

,

Short Questions With Answers - Legislature Humanities/Arts Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Short Questions With Answers - Legislature Humanities/Arts Notes | EduRev

,

past year papers

,

study material

,

ppt

,

Short Questions With Answers - Legislature Humanities/Arts Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

;