(Section - 1)
Ques 1: 39 -(25 -17 )
Ans: 39 - (25 - 17) =
39 - 8 = 31
Tip: You could distribute the minus sign
(39 — 25 + 17) if you prefer, but our method is less prone to error.
Ques 2: 3 (4 - 2 )/ 2
Ans: 3 x (4 - 2) / 2 =
3 x (2) / 2 =
6 / 2 = 3
Ques 3: 15 x 3/9
Ans: 15 x 3 / 9 =
45 / 9 = 5
Ques 4: (9 - 5) - (4 - 2)
Ans: (9 - 5) - (4 - 2) =
(4) - (2) = 2
Ques 5: 14 -3 (4 -6 )
Ans: 14 - 3 (4 - 6 ) =
14 - 3(-2) =
14 + 6 = 20
Ques 6: -5 x 1 / 5
Ans: -5 x 1 + 5 =
-5 + 5 = - l
Ques 7: (4)(—3)(2)(— 1)
Ans: ( 4 ) (-3 )( 2 )(- l) = 24
Tip: To determine whether a product will be positive or negative, count the number of negative terms being multiplied. An even number of negative terms will give you a positive product; an odd number of negative terms will give you a negative product.
Ques 8: 5 - (4 - (3 - (2 - 1)))
Ans: 5 - (4 - (3 - (2 - 1))) =
5 - (4 - (3 - 1)) =
5 - ( 4 - 2 ) =
5 - (2) = 3
Tip: Start with the inner-most parentheses and be careful about the signs!
Ques 9: -4 (5 )-1 2 /(2 + 4)
Ans: - 4 ( 5 ) - 1 2 / ( 2 + 4) =
-20 - 12/(6) =
-20 - 2 = -22
Ques 10: 17(6)+ 3(6)
Ans: 17 (6 ) + 3 (6 ) =
102 + 18 = 120
Alternatively, you could factor the 6 out of both terms.
17 (6 ) + 3 (6 ) =
6 (17 + 3) =
6(20)= 120
(Section - 2)
Ques 11: —12 x 2/(—3) + 5 =
Ans: -12 x 2/ (-3) + 5 =
- 24 / ( - 3 ) + 5 =
8 + 5 = 13
Ques 12: 32/(4 + 6 x 2) =
Ans: 32 /(4 + 6 x 2) =
32 /(4 + 12) =
32 /(1 6 ) = 2
Ques 13: —10 — (—3)2 =
Ans: - 10 - (-3)2 =
- 10 - (9) = - 1 9
Ques 14: -52 =
Ans:- 52 =
- (52) = - 25
Ques 15: - 23/2 =
Ans: - 23/2 =
- 8/2 = - 4
Ques 16: 53- 52 =
Ans: 53- 52 =
125 - 25 = 100
Ques 17: 5(2+1) + 25 =
Ans: 5(2+1) + 25 =
53 + 25 = 125 + 25 = 150
Ques 18: (-2)3- 52 + (-4)3 =
Ans: (-2)3 - 52 + (-4)3 =
( - 8) - 25 + (-64) =
-33 - 6 4 = -9 7
Ques 19: 5(1)+ 5(2)+ 5(3)+ 5(4) =
Ans: 5(1) + 5(2) + 5(3) + 5(4) =
5 + 10 + 15 + 20 = 50
Alternatively, you could factor a 5 out of each term.
5(1) + 5(2) + 5(3) + 5(4) =
5(1 + 2 + 3 + 4) =
5(10) = 50
Ques 20: 3 x 99 - 2 x 99 - 1 x 99
Ans: 3 x 99 - 2 x 99 - 1 x 99 =
297 - 198-99 =
99 - 99 = 0
Alternatively, you could factor 99 out of each term.
3 x 99 - 2 x 99 - 1 x 99 =
99(3-2-1) =
99(0) = 0
Section - 3
Ques 21: πr2- (2πr + πr2)
Ans: πr2- (2πr + πr2)
πr2- 2πr + πr2
1πr2 - 2πr- 1πr2
0 - 2πr = - 2πr
Ques 22: 1 + 2 √4 + 2√2
Ans: 1 + 2(2)+ 2√2
1+4 + 2 √2
5 + 2√2
Ques 23: 12xy - 6(xy)2 + (2xy)2
Ans: 12xy2 - 6(xy)2 + (2xy)2 =
12xy2 - 6x2y2 + 22x2y2 =
12xy2 - 6x2y2 + 4x2y2 =
12xy2 +(-6+4)x2y2 =
12xy2 -2x2y2 =
12xy2 -2x2y2
Ques 24: 3π + xπ-2π
Ans: 3π — 2π + xπ =
(3 — 2)π + xπ =1π + xπ =
(1 + x)π = (x + 1)π
Ques 25: √2 + x√2 - 2√2
Ans: √2 + x√2 - 2√2
1√2 + x√2 - 2√2
(1 + x - 2) √2
(-1 + x )√2 = (x - 1)√2
Ques 26: 12xy- (6x + 2y)
Ans: 12 xy — (6x + 2y) =
12xy — 6x—2y
Note that we cannot actually combine any of the terms.
Ques 27: 3x - (3x + 5 - (2x - 3))
Ans: 3x - (3x + 5 - (2x - 3))
3x - (3x + 5 - 2x + 3)
3x - (3x - 2x + 5 + 3)
3x - (1x + 8) =
3 x - 1x - 8 =
2x - 8
Ques 28: π2r2 - πr+ 2πr2 + π(r2) + (πr)2 + 2πr
Ans: π2r2 - πr+ 2πr2 + π(r2) + (πr)2 + 2πr
π2r2 - πr+ 2πr2 + πr2 + π2r2 + 2πr
(1π2r2 +1π2r2)+ (2πr2 -1πr) + (2πr2 + 1πr2)
2π2r2 +1πr+3πr2
Ques 29: 2x2 - (2x)2 - 22 - x2
Ans: 2x2 - (2x)2 - 22 - x2
2x2 - 22x2 - 22 - 1x2
2x2 - 4x2 - 1x2 - 4
(2 - 4 - 1)x2 - 4
(-3)x2 - 4
-3x2 - 4
Ques 30: 4x2 + 2x - (2√x )2
Ans: 4x2 + 2x - (2√x )2
4x2 + 2x - 22(√x )2
4x2 + 2x - 4x
4x2 + (2 - 4)x
4x2 + (-2)x
4x2 +2x
Section - 4
Ques 31: 3 (5 - y )
Ans: 3 (5 -y ) = 3 x 5 + 3 x (-y) = 15-3 y
Ques 32 : -(a-b)
Ans: The minus sign in front of the left parenthesis should be interpreted as: -1 times the expression {a - b).
Because (-1) x a = - a and (-1) x (-b) = b we have:
-(a - b) = ( - 1) x (a — b) = —a + b
Ques 33: (2x + y)z
Ans: This problem requires us to distribute from the right. Ordinarily, we think of the Distributive Property in this form:
a(b + c) = ab + ac
It is also true that:
(b + c)a = ba + ca
One way to justify this is to note that (b + c)a = a(b + c) by the Commutative Property of Multiplica-tion, which states that the order in which we multiply numbers does not matter. The GMAT sometimes disguises a possible distribution by presenting it in this alternate form.
In this problem, (2x + y)z = z(2x + y).
z(2x + y) = z x 2x + z x y = 2 xz + yz
Ques 34: √3(√2+√3)
Ans: The first step here is to distribute as normal:
√3(√2+√3)= √3√2+√3√3
However, it is best to then simplify this answer. When multiplying together two square roots we can simply multiply together the two numbers under a single square root sign (more on this later):
√a√b=√ab
Therefore, √3√2 = >√3 x 2 = √6 . The second term √3√3 can be dealt with in the same manner, or we can note that it is 3 by definition of the square root. Adding these two terms together gives us the simplified answer.
35. 5.2r(2t- 10s)
Ans: When distributing more complicated expressions, we should remember to multiply out numbers and combine any copies of the same variable. Here we have:
5.2r(2t- 10s) = (5.2r)(2t) - (5.2r)(10s)
Because 5.2 x 2 = 10.4 and 5.2 x 10 = 52, this simplifies to 10.4rt- 52rs.
36. (-3.7x + 6.3)102
Ans: In this problem we must both distribute from the right and multiply out the numerical expressions. Multiplying a number by 102 = 100 is the same as moving the decimal point two places to the right.
Therefore
(-3.7x + 6.3)102 = -370x + 630
37. 6k2l(k - 21)
Ans: The first step in this computation is to distribute normally:
6k2l x k - 6k2l x 2l
In the first term, we then multiply together the k2 and the k to get 6k3l, because k2 x k = k3. For the second term, we need to multiply together the 6 and 2 as well as the two copies of l, so we have =6k2l x 2l = 12k2l2. Putting it all together:
6k2l x k - 6k2l x 2l = 6k3l- 12k2l2
38. -√3(-n√12+√27)
Ans: After distributing, we have:
√3(-n√12+√27)= n√3√12 -√3√27
We should then simplify the terms√3√12 and √3√27 using the fact that we can multiply under the square root sign (or more formally, √a√b= √ab).
The first term is √3 √12 = √36 = 6 . The second term involves the multiplication 3 x 27 = 81. The square root of 81 is 9.
-√3(-n√12+√27 = n√3 √12-√3 √27 = 6n - 9
39. d(d2 - 2d +1)
Ans: Even though there are three terms inside the parentheses, distribution works exactly the same. Multiply d by every term in the parentheses.
d(d2 - 2d +1) = (d x d2)-(d x 2d) + (d x 1)
40. xy2z(x2z+ yz2 - xy2)
Ans: The term xy2z on the outside of the parentheses must be multiplied by each of the three terms inside the parentheses. We should then simplify the expression as much as possible. Taking one term at a time, the first is xy2z x x2z = x3y2z2, because there are three factors of x, two factors of y, and two factors of z. Similarly, the second term is xy2z x yz2 = xy3z3 and the third is xy2z x (-xy2) = - x2y4z. Adding these three terms together gives us the final answer.
1. What is the arithmetic GMAT exam? | ![]() |
2. How can I prepare for the arithmetic section of the GMAT exam? | ![]() |
3. Are calculators allowed in the arithmetic section of the GMAT exam? | ![]() |
4. How is the arithmetic section of the GMAT exam scored? | ![]() |
5. Can I skip the arithmetic section of the GMAT exam? | ![]() |