Civil Engineering (CE)  >  Transportation Engineering  >  Past Year Questions: Traffic Engineering - 2

Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Question 1. An observer counts 240 veh/h at a specific highway location. Assume that the vehicle arrival at the location is Poisson distributed, the probability of having one vehicle arriving over a 30-second time interval is _______ .     [2014 : 2 Marks, Set-II]
Solution:
 Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 2. The average spacing between vehicles in a traffic stream is 50 m, then the density (in veh/km) of the stream is __________ .      [2014 : 1 Mark, Set-II]
Solution: 
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 3.  An isolated three-phase traffic signal is designed by Webster's method. The critical flow ratios for three phases are 0.20,0.30, and 0.25 respectively and lost time per phase is 4 seconds. The optimum cycle length (in seconds) is ___________ .      [2014 : 2 Marks, Set-I]
Solution: Sum of the flow,
y = y1 + y2 + y3 
= 0.2 + 0.3 + 0.25 = 0.75
Total lost time in a cycle L = 4 x 3 = 12 sec.
Optimum cycle length,
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 4.  The speed-density (u-k) relationship on a single lane road with unidirectional flow is u = 70-0.7 k, where u is in km/hr and k is in veh/km. The capacity of the road (in veh/hr) i s ___________ .     [2014 : 2 Marks, Set-I]
Solution: 
Method-I
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Method-II
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 5.  The minimum value of 15 minute peak hour factor on a section of a road is     [2014 : 1 Mark, Set-I]
(a) 0.10 
(b) 0.20 
(c) 0.25 
(d) 0.33 
Answer: (c)
Solution:
Method-I
15 min. peak hr factor is used for traffic intersection design,
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
V15 = Maximum 15 minute volume within the peak hr. (veh.)
Maximum value is 1.0 and minimum value is 0.25 Normal range is 0.7 - 0.98
Method-I
Consider a peak hour with total traffic V.
Let the traffic be divided as such,
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 6. For two major-roads with divided carriage way crossing at right angle, a full clover leaf interchange with four indirect ramps is provided. Following statements are made on turning movement of vehicles to all direction from both road, identity the correct statement.   [2013 : 1 Mark]
(a) Merging from left is not possible, but diverging to left not possible.
(b) Merging from left and diverging to left is possible.
(c) Merging from left is possible but diverging is not possible.
(d) Neither merging from left nor diverging to left is possible.

Answer: (b)
Solution:Merging from left is done using a clover left and diverging to left is done using indirect ramp.
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 7. It was observed that 150 vehicle crossed a particular location of highway in 30 minutes. Assume that vehicle arrival follow a negative exponential distribution. The number of time headways greater than 5 sec. in above observation is    [2013 : 1 Mark]
Solution:

Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Where, P(x) is the probability of x events (vehicle arrivals) in some time interval (t).
X is the mean arrival rate in that interval.
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Now, the probability that zero vehicle arrive in an interval t, denoted as P(0), will be same as the probability that the headway (into arrival time) greater than or equal to t.
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 8. A two-lane urban road with one-way traffic has a maximum capacity of 1800 vehicles/hour. Under the jam condition, the average length occupied by the vehicles is 5.0 m. The speed versus density relationship is linear. For a traffic volume of 1000 vehicles/hour, the density (in vehicles/km) is    [2012 : 2 Marks]
(a) 52
(b) 58
(c) 67
(d) 75
Answer:
(c)
Solution:
Method-II

Capacity per lane
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
∴ k = 33.32 Veh./km (for single lane)
So, for two lane urban road,
k = 33.32 x 2 = 66.64 ∼ 67
Method-II
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 9. Two major roads with two lanes each are crossing in an urban areas to form an un-controlied intersection. The number of conflict points when both roads are one way is “X' and when both roads are two-way is “ Y'. The ratio of  X to Y is     [2012 : 1 Mark]
(a) 0.25
(b) 0.33
(c) 0.50
(d) 0.75
Answer: 
(a)
Solution: 
When both roads are one-way then total no. of conflict points, x = 6
When both roads are two-way then total no . of conflict points, y = 24
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 10.  The cumulative arrival and departure curve of one cycle of an approach lane of a signalized intersection is shown in the adjoining figure. The cycle time is 50 s and the effective red time is 30s and the effective green time is 20 s. What is the average delay?   [2011 : 2 Marks]
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
(a) 15 s
(b) 25 s
(c) 35 s
(d) 45 s
Answer: 
(a)
Solution:
Method-I

Average delay
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Method-II
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Vehicle 1 arrives at 0 second and departs at 30 seconds.
Vehicle 40 arrivers at 50 seconds and departs at the same time.
Delay for vehicle 1 = 30 second
Delay for vehicle 40 = 0 second
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 11. If the jam density is given as k- and the free flow speed is given as uf, the maximum flow for a linear traffic speed-density model is given by which of the following options?    [2011 : 2 Marks]
(a) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
(b) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

(c) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
(d) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Answer: 
(a)

Question 12. The probability that k number of vehicles arrive (i.e. cross a predefined line) in time t is given as (λt) e-λt/k! where λ is the average vehicle arrival rate. What is the probability that the time headway is greater than or equal to time t1?   [2011 : 1 Mark]
(a) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
(b) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
(c) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
(d) Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
Answer: 
(d)
Solution: Probability of arriving 'n' number of vehicles in time f,
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)
If time headway is greater than or equal to time f, then number of vehicles arriving is zero,
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

Question 13. As per IRC: 67-2001, a traffic sign indicating the Speed Limit on a road should be of   [2010 : 1 Mark]
(a) circular shape with white background and red border
(b) triangular shape with white background and red border
(c) triangular shape with red background and white border
(d) circular shape with red background and white border

Answer: (a)
Solution: Speed limit sign is a regulatory or mandatory sign and should be of circular shape with white background and red border.
Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

The document Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE) is a part of the Civil Engineering (CE) Course Transportation Engineering.
All you need of Civil Engineering (CE) at this link: Civil Engineering (CE)
22 videos|68 docs|39 tests
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
22 videos|68 docs|39 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Semester Notes

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Exam

,

Important questions

,

Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

,

Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

,

past year papers

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

Past Year Questions: Traffic Engineering - 2 - Notes | Study Transportation Engineering - Civil Engineering (CE)

,

Sample Paper

,

ppt

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Free

,

study material

,

Objective type Questions

;