Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev

Principles and Practice of Accounting

Created by: Sushil Kumar

CA Foundation : Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev

The document Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev is a part of the CA Foundation Course Principles and Practice of Accounting.
All you need of CA Foundation at this link: CA Foundation

Ques: 1 If a firm prefers Partners’ Capital Accounts to be shown at the amount introduced by the partners as capital in firm then entries for salary, interest, drawings, interest on capital and drawings and profits are made in
(a) Trading Account
(b)  Profit and Loss Account
(c) Partners’ Current Account
Ans: (c)

Ques: 2 In the absence of any agreement, partners are liable to receive interest on their Loans @
(a) 12% p.a.
(b)  10% p.a.
(c)  6% p.a.
Ans: (c)

Ques: 3 The relationship between persons who have agreed to share the profit of a business carried on by all or any of them acting for all is known as ……… 
(a)  Partnership.
(b)  Joint Venture.
(c)  Association of Persons.
Ans: (a)

Ques: 4 Firm has earned exceptionally high profits from a contract which will not be renewed. In such a case the profit from this contract will not be included in ………
(a)  Profit sharing of the partners. 

(b)  Calculation of the goodwill.
(c)  Both.
Ans: (b)

Ques: 5 In the absence of an agreement, partners are entitled to
 (a) Interest on Loan and Advances.
(b)  Commission.
(c) Salary.
Ans: (a)

Ques: 6 Partners are supposed to pay interest on drawings only when ……… by the ………
(a) Provided, Agreement.
(b)  Agreed, Partners
(c)  Both (a) & (b) above.
Ans: (c)

Ques: 7 When a partner is given a guarantee by the other partner, loss on such guarantee will be borne by
(a) Partner who gave the guarantee
(b)   All the other partners.
(c) Partnership firm.
Ans: (a)

Theory questions
Ques 1. Q1. Weak, Able and Lazy are in partnership sharing prots and losses in the ratio of 2:1:1. It is agreed that interest on capital will be allowed @ 10% per annum and interest on drawings will be charged @ 8 % per annum. (No interest will be charged/allowed on Current Accounts).
The following are the particulars of the Capital and Drawings Accounts of the partners:
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRevThe draft accounts for 2016 showed a net profit of Rs 60,000 before taking into account interest on capitals and drawings and subject to following rectification of errors:
(a) Life Insurance premium of Weak amounting to Rs 750 paid by the firm on 30th June, 2016 has been charged to Miscellaneous Expenditure A/c.  
(b) Repairs of Machinery amounting to Rs 10,000 has been debited to Plant Account and depreciation thereon charged @ 20%.  
(c) Travelling expenses of Rs 3,000 of Able for a pleasure trip to U.K. paid by the firm on 30th June, 2016 has been debited to Travelling Expenses Account.
You are required to prepare the Profit and Loss Appropriation Account, Current Accounts of partners Weak, Able and Lazy for the year ended 31st December, 2016.
Ans: Weak, Able & Lazy Profit and Loss Appropriation Account for the year ended 31st December, 2016
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRevWorking Notes:

Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRevPartners’ Current Accounts
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev

Ques 2. Ram and Rahim are in partnership sharing profits and losses in the ratio of 3:2. As Ram, on account of his advancing years, feels he cannot work as hard as before, the chief clerk of the firm, Ratan, is admitted as a partner with effect from 1st January, 2016, and becomes entitled to 1/10th of the net profits and nothing else, the mutual ratio between Ram and Rahim remaining unaltered. Before becoming a partner, Ratan was getting a salary of Rs 500 p.m. together with a commission of 4% on the net profits after deducting his salary and commission. It is provided in the partnership deed that the share of Ratan’s profits as a partner in excess of the amount to which he would have been entitled if he had continued as the chief clerk, should be taken out of Ram’s share of profits.  The net profit for the year ended December 31, 2016 is Rs 1,10,000. Show the distribution of net profit amongst the partners.
Ans: Amount due to Ratan as a Chief Clerk
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRevProfit and Loss Appropriation Account for the year ended 31.12.2016

Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev
Ques 3. X and Y are partners. As per terms of agreement interest is allowed on capital at 8% p.a. and charge on drawing at 10% p.a. X withdrew Rs.40,000 pm at the end of each month and Y withdrew Rs. 120,000 at the end of each quarter. You are required to fill the missing figures in following accounts:
Profit and Loss Appropriation Account for the year ended March 31, 2017
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRevPartner’s Capital Accounts
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRevAns:  Profit and Loss Appropriation Account for the year ended March 31, 2017
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev Partner’s Capital Accounts
Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRevWorking Notes:
1. X’s Share of Profit
= 2,80,000 x 3/1 x 2/3 = 5,60,000
2. Interest on Drawings 
X = 4,80,000 x 11/2 x 1/12 x 10/100 = 22,000

Y = 4,80,000 x 9/2 x 1/12 x 10/100 = 18,000
3. Y’s Interest on Capital
= 2,88,000 – 1,60,000 = 128,000

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of CA Foundation

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Summary

,

pdf

,

Semester Notes

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Exam

,

Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev

,

study material

,

Viva Questions

,

ppt

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Free

,

MCQs

,

Unit 1: Introduction to Partnership Accounts (Question with Answer) CA Foundation Notes | EduRev

;