Very Short Answers - Conservation of Plants and Animals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Class 8 Science by VP Classes

Class 8 : Very Short Answers - Conservation of Plants and Animals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Conservation of Plants and Animals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Science by VP Classes.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. Name some National Parks and sanctuaries.
Ans.
Bharatpur Sanctuary, Lockchao Wildlife Sanctuary Kaziranga National Park and Satpura National Park.

Q. 2. What is the major threat to survival of organisms?
Ans.
Deforestation.

Q. 3. What do you mean by deforestation?
Ans.
The clearing (cutting) of forests and using that land for other purposes is called deforestation.

Q. 4. Write two natural causes of deforestation.
Ans.
(i) Forest fire (ii) Severe droughts.

Q. 5. Name some products which we get from forests.
Ans.
Fruits, vegetables, timber, fodder and medicines.

Q. 6. What is sanctuary?
Ans.
The areas where animals are protected from any disturbance to them and their habitat are called sanctuary.

Q. 7. What are National Parks?
Ans.
The areas reserved for wildlife where they can freely use the habitats and natural resources are called national parks.

Q. 8. Name the part of earth which supports the biodiversity.
Ans.
Biosphere Reserve.

Q. 9. Write the name of two wildlife sanctuaries hosted by Pachmarhi Biosphere Reserve.
Ans.
Bori and Pachmarhi

Q . 10. What are flora?
Ans.
The plants typically belonging to a particular area are called flora. 

Q . 11. What are fauna?
Ans.
The animals typically belonging to a particular area are called fauna.

Q . 12. Give examples of flora of the Pachmarhi Biosphere Reserve.
Ans.
Sal, teak, mango, jamun, silver ferns and arjun are the examples of flora.

Q . 13. Name some examples of fauna in Pachmarhi Biosphere Reserve.
Ans.
Blue-bull, barking deer, cheetal, leopard, wild dog and wolf are the examples of fauna.

Q . 14. Name any two endangered species protected in our wildlife sanctuaries.
Ans.
Black buck and golden cat.

Q . 15. Give examples of two endemic flora.
Ans.
Sal and wild mango.

Q . 16. Name two endemic fauna.
Ans.
Bison and flying giant squirrel are endemic fauna.

Q . 17. What do you mean by species?
Ans.
A group of population which is capable of interbreeding is called species.

Q . 18. Which is the first Reserve Forest of India?
Ans.
Satpura National Park 

Q . 19. What is a Zoo?
Ans.
The place where animals receive protection is called a zoo.

Q . 20. What are rock shelters?
Ans.
Rock shelters are the evidence of prehistoric human life in the jungles of Satpura.

Q . 21. What is the information provided by rock shelters?
Ans.
Rock shelters give us an idea of the life of primitive people.

Q . 22. How many rock shelters are found in Pachmarhi Biosphere Reserve?
Ans.
Total 55 rock shelters are identified.

Q . 23. Name the plant found in the Satpura forests.
Ans.
The finest Indian teak is found in the forest.

Q . 24. What is Satpura Tiger Reserve?
Ans.
It is a Project Tiger which was launched by government to protect the tigers in the country.

Q . 25. When was Project Tiger launched?
Ans.
1st April 1973.

Q . 26. What do you mean by endangered animals?
Ans.
The animals whose numbers are diminishing to a level that they might face extinction are known as the endangered animals.

Q . 27. Write the name of an extinct animal.
Ans.
Dinosaurs.

Q . 28. What is a Red Data Book?
Ans.
A source book which keeps a record of all the endangered animals and plants is called a Red Data Book.

Q . 29. Does the same Red Data Book keep the record of all plants and animals?
Ans.
There are different Red Data Books for plants, animals and other species.

Q. 30. What are migratory birds?
Ans.
The birds who cover long distances to reach another land are known as migratory birds.

Q . 31. Name some migratory birds.
Ans.
Surkhab, Bar headed Goose, Arctictern, Siberian cranes, etc.

Q . 32. How many times a paper can be recycled?
Ans.
5 to 7 times.

Q . 33. Name the term related to the plantation of new plants.
Ans.
Reforestation.

Q . 34. What is the revised Forest Policy of 1952 called?
Ans.
Forest Act 1980.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Science

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

video lectures

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Very Short Answers - Conservation of Plants and Animals

,

mock tests for examination

,

Free

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Very Short Answers - Conservation of Plants and Animals

,

Exam

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Summary

,

Important questions

,

Science

,

Very Short Answers - Conservation of Plants and Animals

,

Sample Paper

,

pdf

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Science

,

study material

;