Class 8  >  Science Class 8  >  Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8

Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 Notes | Study Science Class 8 - Class 8

Document Description: Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 for Class 8 2022 is part of Science Class 8 preparation. The notes and questions for Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 have been prepared according to the Class 8 exam syllabus. Information about Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 covers topics like and Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 Example, for Class 8 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8.

Introduction of Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 in English is available as part of our Science Class 8 for Class 8 & Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 in Hindi for Science Class 8 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 8 Exam by signing up for free. Class 8: Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 Notes | Study Science Class 8 - Class 8
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. What is the percentage of nitrogen in atmosphere?
Ans.
78%


Q. 2. What is the percentage of oxygen in atmosphere?
Ans.
21%


Q. 3. Which problem arises by air pollution?
Ans.
Respiratory problem


Q. 4. What is smog?
Ans.
A thick fog-like layer in the atmosphere is called smog.
 

Q. 5. Which gases are responsible for acid rain?
Ans.
Sulphur dioxide and nitrogen dioxide.
 

Q. 6. Which gas is responsible for greenhouse effect?
Ans.
CO2 (carbon dioxide)


Q. 7. What is global warming?
Ans.
Increasing temperature in atmosphere is called global warming.
 

Q. 8. Which phenomenon causes global warming?
Ans.
Greenhouse effect


Q. 9. What is air pollution?
Ans.
Addition of pollution in air is called air pollution.
 

Q . 10. Which gas is responsible for depletion of ozone layer?
Ans.
Chlorofluorocarbons (CFCs)
 

Q . 11. Which fuel are pollution free?
Ans.
CNG and LPG


Q . 12. What pollutes Ganga?
Ans.
Untreated sewage, dead bodies, garbage, etc.
 

Q . 13. What do you mean by potable water?
Ans.
Water which is suitable for drinking is called potable water.
 

Q . 14. Which chemical is used to purify water?
Ans.
Chlorine


Q . 15. What radiation is absorbed by CO2?
Ans.
Infrared radiation


Q . 16. Which rays are harmful for us?
Ans
. Ultraviolet rays


Q . 17. Which gas is called greenhouse gas?
Ans.
CO2, Methane


Q . 18. What are alternative renewable fuels?
Ans.
Solar energy, hydropower and wind energy


Q. 19. What do you mean by ‘Van Mahotsav’?
Ans.
When lakhs of trees are planted in July every year, this is called Van Mahotsav.
 

Q . 20. When was Ganga Action Plan launched?
Ans.
In 1985


Q . 21. Name one of the poisonous elements present in the exhaust of automobiles.
Ans.
Lead.

The document Very Short Answers - Pollution of Air and Water, Science, Class 8 Notes | Study Science Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Related Searches

Free

,

Science

,

Sample Paper

,

Class 8 Notes | Study Science Class 8 - Class 8

,

past year papers

,

Extra Questions

,

video lectures

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Class 8 Notes | Study Science Class 8 - Class 8

,

Class 8 Notes | Study Science Class 8 - Class 8

,

Important questions

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Viva Questions

,

Science

,

study material

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Science

,

Very Short Answers - Pollution of Air and Water

,

Very Short Answers - Pollution of Air and Water

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Answers - Pollution of Air and Water

;