Very Short Answers - Reproduction in Animals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Class 8 Science by VP Classes

Created by: Full Circle

Class 8 : Very Short Answers - Reproduction in Animals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Very Short Answers - Reproduction in Animals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Science by VP Classes.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. Name the processes which are essential for the survival of individuals.
Ans.
Digestion, circulation, excretion and respiration.
 

Q. 2. What do you mean by reproduction?
Ans.
The process which is essential for the continuation of species is called reproduction.
 

Q. 3. What are different modes of reproduction?
Ans.
(i) Sexual reproduction (ii) Asexual reproduction.
 

Q. 4. Define the term sexual reproduction.
Ans.
The process of reproduction in which fusion of male and female gametes takes place is called sexual reproduction.


Q. 5. What is male gamete?
Ans.
The reproductive cell produced by male reproductive organs is called male gamete.
 

Q. 6. What is female gamete?
Ans.
The reproductive cell produced by female reproductive organs is called female gamete.
 

Q. 7. Name the male gamete.
Ans.
Sperm.
 

Q. 8. What is name of the reproductive organ which produces sperm?
Ans.
A pair of testes.
 

Q. 9. Name the female gamete.
Ans.
Ovum or egg cell.
 

Q . 10. Which organ produces the ovum?
Ans.
A pair of ovaries.


Q . 11. What do you mean by fertilisation?
Ans.
The process of fusion of male and female gametes to produce zygote is called fertilisation.
 

Q . 12. Name male reproductive organs.
Ans.
A pair of testes, two sperm ducts and a penis.
 

Q . 13. Write the names of female reproductive organs.
Ans.
A pair of ovaries, oviducts and uterus.
 

Q . 14. What is the other name of oviducts?
Ans.
Fallopian tubes.
 

Q . 15. How many types of fertilisation are there?
Ans.
There are two types of fertilisation: (i) Internal fertilisation (ii) External fertilisation.
 

Q . 16. What types of fertilisation takes place in humans?
Ans.
Internal fertilisation.
 

Q . 17. What type of fertilisation takes place in frog?
Ans.
External fertilisation.
 

Q . 18. Write full form of IVF.
Ans.
In Vitro Fertilisation.
 

Q . 19. What are test-tube babies?
Ans.
The babies born through IVF technique are called test-tube babies.


Q . 20. What is embryo?
Ans.
The developing zygote having group of cells that develop into tissues and organs, is called embryo.


Q . 21. Where does development of embryo take place in the body of female?
Ans.
The embryo develops in the uterus of female reproductive organ.


Q . 22. What is foetus?
Ans.
The well developed embryo is called foetus.
 

Q . 23. Where does the development of embryo take place in those animals which undergo external fertilisation?
Ans.
Outside the female body in open


Q . 24. What are viviparous animals?
Ans.
The animals which give birth to young ones are called viviparous animals.


Q . 25. What are oviparous animals?
Ans.
The animals which lay eggs are called oviparous animals.
 

Q . 26. Give some examples of viviparous animals.
Ans.
Cow, dog, cat and human beings.
 

Q . 27. Give some examples of oviparous animals.
Ans.
Hen, lizards etc. and all birds.


Q . 28. What do you understand by metamorphosis?
Ans.
The transformation of larva into adult through drastic changes is called metamorphosis.


Q . 29. Do we also undergo metamorphosis?
Ans.
No, we do not undergo metamorphosis.
 

Q . 30. Define the term asexual reproduction.
Ans.
When only single parent is involved in reproduction, then it is called asexual reproduction.
 

Q . 31. Name the various methods of asexual reproduction in animals.
Ans.
(i) by budding (ii) by fission (iii) by regeneration (iv) by cloning.
 

Q . 32. Write an animal’s name in which asexual reproduction takes place by budding?
Ans.
Hydra.
 

Q . 33. What type of reproduction takes place in amoeba?
Ans.
Asexual reproduction by binary fission.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Science

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Science

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Free

,

Sample Paper

,

pdf

,

Very Short Answers - Reproduction in Animals

,

Very Short Answers - Reproduction in Animals

,

Science

,

Very Short Answers - Reproduction in Animals

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

;