Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q&A:


Q1: Circuit diagram is a simplified conventional pictorial representation of an_______________.

Ans : electrical circuit


Q2: A circuit diagram uses standard symbols for electric components. True/ False.

Ans : True.


Q3: Define electric circuit.

Ans : A closed path formed by the interconnection of electrical components through which electric current flows is called an electrical circuit.


Q4: For a bulb to glow, it must be connected to a battery. Why?

Ans : because a bulb will require more power


Q5: What is a cell holder?

Ans : A compartment that holds two or more cells together to form a battery is called a cell holder.


Q6: If current does not flow through a circuit, then it is said to be an

  1. Open circuit
  2. Closed circuit
  3. Incomplete circuit
  4. Both a and c

Ans : Both a and c


Q7: A circuit is said to be open circuit or complete when current flows through it.. True/ False.

Ans : False


Q8: What is a battery?

Ans : A combination of two or more cells connected together is called a battery. It is formed by connecting the positive terminal of one cell to the negative terminal of another.


Q9: The symbol for battery is

Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev


Ans :  C

Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev


Q10: Draw the symbol for electric bulb in an electric circuit.

Ans : Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev


Q11: Which one of the two minimise wastage of electricity CFL’s or an electric bulb?

Ans : CFL’s


Q12: Enlist some appliances that work on the property of the heating effect of electric current.

Ans : the electric room heater, electric roti maker, electric iron, toaster, hair dryer, electric stove, immersion water heater, food warmer, electric coffee maker, electric rice cooker and geyser.


Q13: Electric room heaters have coils of wire that produce heat, which are known as heating elements.True/False.

Ans : True


Q14: State some factors that affect production of heat in a wire through which an electric current is passing.

Ans : Length and thickness of the wire, the duration of flow of current, and the material of the wire.


Q15: Name the principle of working of electric fuse.

Ans : The electric fuse works on the principle of the heating effect of electric current.


Q16: What is an electric fuse?

Ans : An electric fuse is a safety device to prevent damage to an electrical circuit when excessive current flows through it.


Q17: What is the full form of MCB?

Ans : Multiple Circuit Breakers


Q18: What is the full form of CFL’s?

Ans : Compact Fluorescent Lamps


Q19: State one advantage of MCB.

Ans : These switches turn off automatically when there is an overload or a short circuit.


Q20: An electromagnet does not attract a piece of iron.

Ans : False


Q21: When current is switched ‘on’ in a room heater, it_________________.

Ans : gives out heat


Q22: Longer line in the symbol for a cell represents its ------- terminal.

  1. Negative
  2. Positive
  3. Neutral
  4. None of these

Ans : Positive


Q23: Name a safety device in domestic circuit used to prevent electrical fire due to short circuit or overloading.

Ans : Electric fuse.


Q24: Enlist some appliances that work on the property of the magnetic effect of electric current.

Ans : Electric Bell, Motor, Fan etc.


Q25: What is meant by electric current?

Ans : Electric Current: Flow of electrons.


Q26: What is an electric circuit?

Ans : Electric Circuit : The closed path in which electric current flows


Q27: What happens when current is switched ‘on’ in a room heater?

Ans : It becomes red hot and gives out heat


Q28: Which of the two absorbs more radiation- a dark coloured object or a light coloured object?

Ans : Heating effect of electric current and magnetic effect of electric current.


Q29: Would any of the bulbs glow when the switch is in the ‘OFF’ position in a circuit?

Ans : In an electrical Circuit when we replace electrical components with their symbols we call it Circuit diagram.


Q30: What is a circuit diagram?

Ans : In an electrical Circuit when we replace electrical components with their symbols we call it Circuit diagram.


Q31: When the electric current through the fuse exceeds a certain limit, the fuse wire melts and breaks. True/False

Ans : True


Q32: The combination of two or more cells is called a __________________.

Ans : Battery


Q33: A straight wire carrying electric current is moving out of plane of paper and is perpendicular to it. What is the direction and type of induced magnetic field?

Ans : Induced magnetic field will be in the form of concentric circles in the plane of paper.


Q34: A current through a horizontal power line flows in north to south direction.What is the direction of magnetic field (i)at a point directly below it and (ii)at a point directly above it?

Ans : (i) West to East (ii) East to West


Q35: What do you mean by electromagnetic induction?

Ans : The process, due to which a changing magnetic field in a conductor induces a current in another conductor, is called electromagnetic induction.


Q36: How we can show that magnetic field exist around a wire carrying current?

Ans : By using magnetic compass which, shows deflection.


Q37: How can a solenoid be used to magnetise a steel bar?

Ans : By inserting the steel bar inside the solenoid and switching on electric current.


Q38: Give the factors that affect strength of magnetic field at a point due to a straight conductor carrying current.

Ans : Magnitude of electric current, perpendicular distance between that point and conductor.


Q39: A fuse is connected with a live wire or with neutral wire?

Ans : Fuse is always connected with live wire.



Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

ppt

,

Summary

,

Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev

,

Free

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - Electric Current and its Effect Class 7 Notes | EduRev

,

Exam

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Extra Questions

,

pdf

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Sample Paper

,

past year papers

;