Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A  :


Q1: Wool is obtained from __________________ of sheep or yak.

Ans : Fleece


Q2: Silk fibres are obtained from cocoons of _________________.

Ans : Silk moth


Q3: Name some animals which provide us with wool.

Ans : Sheep, goat yak etc.


Q4: Yak wool is common in

a. Tibet

b. Ladakh

c. Both a and b

d. None of these.

Ans :  Both a and b.


Q5: Name the place where Angora goats are found in plenty.

Ans :  Hilly region like Jammu and Kashmir.


Q6: Name some Indian breed of sheep.

Ans :  Lohi, Rampur, bushair, Nali, Bakharwal , Marwari and Patanwadi


Q7: Kashmiri goat's under fur is woven to form fine shawls called __________________.

Ans :  Pashmina shawls

Q8: The fur on the body of camel is also used as wool .True/False.

Ans :  True


Q9: Which parts of the black sheep have wool?

Ans : The hairy skin called fleece have wool in black sheep 


Q10: Name the protein which is the chief component of wool fibres.

Ans :  Keratin is the chief component of wool fibres


Q11: Name the process involved in getting fibres form the sheep.

Ans :  The sheep's hair are Sheared off from its body, scoured, sorted, dried, dyed, spun and woven to yield wool.


Q12: Define sericulture.

Ans :  The rearing breeding and management of silkworms for obtaining silk is called sericulture.


Q13: Caterpillars should be collected from bare hand or not?

Ans :   No


Q14: Name the country which is the largest producer of silk.

Ans :  China


Q15: Silk is a good conductor of heat or poor conductor of heat?

Ans :  Poor


Q16: What is yarn?

Ans :  Yarn is a long continuous thread that is made up of fibre.


Q17: ______________is a dried perspiration found in raw wool.

Ans :  Suint


Q18: What is ginning?

Ans :  The process of removing seed from cotton called ginning.


Q19: Spinning is a process of making fibers. True/False.

Ans :  False


Q20: Weaving yarn makes a piece of fabric. True/False

Ans :  True


Q21: Polyester is a natural fibre. True/False.

Ans : False


Q22: Name a strongest variety of silk.

Ans :  Mooga


Q23: Define weaving.

Ans :  Weaving is the process of arranging two sets of yarns together to make a fabric.


Q24: Define spinning.

Ans :  The process of making yarn from fibres is called spinning.


Q25: Name the most common silk moth.

Ans :  Mulberry silk moth.


Q26: Name some varieties of silk.

Ans :  Mulberry silk, tassar silk, eri silk, Mooga silk etc.


Q27: ______________ weaves silk threads into silk cloth.

Ans : Weaver


Q28: What do you mean by cocoon?

Ans : Caterpillar in its later stage of development completely covers itself by silk fibres and turns into pupa. This covering is known as cocoon.


Q29: Name two animals of South America that yields wool.

Ans : Llama and Alpaca.


Q30: Which of the following does not yield wool?

a. Yak

b. Camel

c. Woolly dog

d. Goat

Ans : Woolly dog 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

pdf

,

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 7 Notes | EduRev

,

study material

,

Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - Fibre to Fabric Class 7 Notes | EduRev

,

Summary

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Exam

,

ppt

,

video lectures

,

Important questions

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

;