Very Short Question Answers - India: Climate Vegetation & Wildlife Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Very Short Question Answers - India: Climate Vegetation & Wildlife Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - India: Climate Vegetation & Wildlife Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

 

Q1: The forest of Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Bihar, Jharkhand etc. generally have neem, sal, teak, and shisham as the main trees. These forests are _______________ forest.

Ans : deciduous forests.

Q2: List a factor that influences the climate of a place.

Ans : Distance from the sea

Q3: Name one of the projects initiated by the government for the protection of animals.

Ans : Project Tiger

Q4: Mahagony, ebony, cinchonas are all part of _____________ rain forest.

Ans : Tropical

Q5: The winter rainfall in Punjab and Haryana is very beneficial for the growth of wheat. True/False

Ans : True

Q6: From which season the migration is associated?

Ans : Winters

Q7: Name the wood used for making boats in the west Bengal.

Ans : Wood of Sundari tree.

Q8: Why is Simplipal Reserve famous?

Ans : Tiger

Q9: The northern part of India experiences local storms accompanied by rain during summer season. State the reason behind this.

Ans : During the summer months the temperature over north India is high. As a result, a low pressure trough is formed which leads to storms and rainfall.

Q10: Define thorn forest.

Ans : The forest with mainly short trees such as kikar, babool, palm etc.

Q11: Name the place known as the homeland of the majestic Bengal tiger.

Ans : Ganga-Brahmaputra delta.

Q12: What kind of trees is found in the coniferous forests?

Ans : Tall trees with needle shaped leaves

Q13: Name a tree that grows in Tropical Rain Forests.

Ans : mahogany

Q14: Chir, Pine and Deodar comes under ___________ vegetation.

Ans : mountain

Q15: What is loo?

Ans : the hot and dry wind that blows during the day in hot weather season.

Q16: What is the other name for south west Monsoon season?

Ans : Rainy season

Q17: Mawsynram is known for

a. highest rainfall.

b. highest snowfall.

c. highest waterfall.

d. highest mountain peak.

Ans : a.highest rainfall.

Q18: What do you mean by Natural Vegetation?

Ans : Plants which grow on their own without interference or help from human beings are called Natural Vegetation.

Q19: Why does Sunlight can't reach the ground in the tropical rain forests?

Ans : Sunlight cannot reach the ground in the tropical rain forests because the forests are very dense.

Q20: The desert plants adapt themselves to their surrounding by having thorny and waxy leaves, deep roots etc

Ans : decreases

Q21: The thorny bushes have leaves in the form of spines so as to reduce the rate of _____________.

Ans : Transpiration

Q22: Name the place where the world's highest rainfall occurs.

Ans : Mawsynram in Meghalaya.

Q23: Name the two states on the eastern coast which receive winter rainfall.

Ans : Tamilnadu and Andhra Pradesh.

Q24: Why Sunderbans are named so?

Ans : Because they have the main tree Sundari.

Q25: Movement of air from high pressure to low pressure on land is known as wind. True/False.

Ans :  True

Q26: What is loo?

Ans : In hot weather season, hot and dry winds are called loo and it blows during the day.

Q27: Give reason why temperature is low in northern India during the winter season?

Ans : because the sun rays do not fall on the region directly

Q28: In the rainy season, rainfall occur when the winds blowfrom _______________and Bay of Bengal towards the land hitting the mountains .

Ans : the Arabian Sea

Q29: The climate of a place is affected by

a. buildings

b. population

c. distance from the sea

d. slope

Ans : distance from the sea

Q30: Mawsynram is known for

a. highest rainfall.

b. highest snowfall

c. highest waterfall.

d. highest mountain peak.

Ans :  highest rainfall.

Q31: Name the places in India where Tropical Deciduous forests are found?

Ans : M.P, U.P, Bihar and Orissa.

Q32: Name the physical feature without which whole India would have been a desert.

Ans : Himalayas.

Q33: How does trees maintain the atmospheric balance?

Ans : By adding carbon dioxide

Q34: Mangrove forests can thrive insaline water. True/False

Ans : True

Q35: Name the two states on the eastern coast which receive winter rainfall.

Ans : Tamilnadu and Andhra Pradesh.

Q36: Why Tropical rain forests are called evergreen forests?

Ans : Their Trees do shed their leaves but at different time, so they never give a picture of completely barren branches.

Q37: What is the true shape of the Earth?

a. equatorial forests.

b. coniferous forests.

c. deciduous forests.

d. mangrove forests

Ans :  coniferous forests.

Q38: The red panda and ibex are found in the_____________.

Ans : Himalayas.

Q39: Name the Lofty barrier in the north of India which protects us from Siberian cold winds

Ans : Himalayas.

Q40: Name a tree that does not grow in Tropical Rain Forests.

Ans : Pine

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Very Short Question Answers - India: Climate Vegetation & Wildlife Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

MCQs

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - India: Climate Vegetation & Wildlife Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

Very Short Question Answers - India: Climate Vegetation & Wildlife Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

study material

,

Semester Notes

,

past year papers

,

Summary

,

Objective type Questions

,

pdf

;