Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Created by: Rohini Seth

Class 7 : Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A:

Ques 1: Our earth constantly undergoing changes inside and outside.( T/F)

Ans: True

Ques 2: The upper most layer of the earth surface is called the…………….

Ans: Crust

Ques 3: The oceanic crust mainly consist of ………………and …………….

Ans: Silica and Magnesium

Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRevFig: Silica

Ques 4: Any natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust is called……………….

Ans: Rock

Ques 5: Grinding stones used to prepare paste/powder of spices and grains are made of sedimentary. (T/F)

Ans: False

Ques 6: The radius of the earth is……………km.

Ans: 6371

Ques 7: The deepest mine of the world is in which country.

Ans: South Africa

Ques 8: The upper crust is made up of minerals like silicon and aluminium while lower constitutes silicon and magnesium. (T/F)

Ans: True

Ques 9: Basalt is the example of which of the following rocks-

a. Igneous

b. Sedimentary

c. Metamorphic

d. primary

Ans: Igneous

Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRevFig: Basalt

Ques 10: Deccan plateau is made up of …………………rocks.

Ans:   Basalt

Ques 11: Is the earth is a dynamic planet?

Ans: Yes

Ques 12: What temperature found at the core?

Ans: 5000 degree

Ques 13: Due to intense heat and pressure granite rocks changes into

a. Schist

b. Slate

c. Marble

d. Gneiss

Ans: Gneiss

Ques 14: Which of the following is not the transform form of rocks-

a. Slate

b. Ques uartzite

c. Marble

d. Sandstone

Ans: Sandstone

Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRevFig: Sandstone

Ques 15: Sedimentary Latin word sedimentum meaning………………….

Ans: Settle down

Ques 16: The three layer of earth mantle is the thinnest among them.(T/F)

Ans: False

Ques 17: The inner most layer is the core with a radius of about…………km.

Ans: 3500 km

Ques 18: Coal, gold, petroleum are example of-

a. Rocks

b. Fossil

c. Minerals

d. Sand

Ans: Mineral

Ques 19: Define rock cycle?

Ans: The process of transformation of the rock from one to another is known as rock cycle.

Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRevFig: Gneiss


Ques 20: Core is made up of………… and …………….

Ans: Nickel, iron

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Exam

,

pdf

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Important questions

,

study material

,

Summary

,

Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - Inside Our Earth Class 7 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

video lectures

,

Viva Questions

;