Very Short Question Answers - Key Elements of a Democratic Government Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - Key Elements of a Democratic Government Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Key Elements of a Democratic Government Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

 

Q1: What do you mean by social equality?

Ans : It ensures that people belonging to lower caste have access to temples, jobs and basic necessities like water.

Q2: Dalits remain the most vulnerable, marginalized and brutalised community in the country. True/False

Ans : True

Q3: The elected representatives make decisions for the __________.

Ans : People

Q4: The traditional practice of untouchability is banned by ______.

Ans : law

Q5: India is a  _______ state.

Ans : Secular

Q6: All person are equal before law. True/False

Ans : True

Q7: Name the river on which Krishnasagar dam and Mettur dam are situated.

Ans : Cauvery River

Q8: Name the first English newspaper in India.

Ans : Bengal Gazette

Q9: Name the state that enjoys the monarchical rule.

Ans : Saudi Arabia

Q10: Election is an inevitable process of______________.

Ans : Democracy

Q11: Name the party whose leader was Nelson Mandela.

Ans : African National Congress

Q12: Name the place where Nelson Mandela was born.

Ans : South Africa

Q13: Name the social reformer who stressed upon education for girl child.

Ans : Ishwar Chandra Vidyasagar

Q14: How do People participate in the government decisions?

Ans : By taking interest in the government policies and by criticising it when required

Q15: How do people show their disapproval against government decision?

Ans : through rallies, demonstrations and signature campaign.

Q16: Name the person who fought against untouchability.

Ans : Dr. B.R. Ambedkar

Q17: Every child should get free education is regarded as equality of ____________.

Ans : Opportunity

Q18: What was ‘Soweto’?

Ans : Black township

Q19: People show disapproval against the decisions of the government by direct confrontation with the government. True/False

Ans : False

Q20: What do you mean by ‘Apartheid’?

Ans : Separation on the basis of race and colour

Q21: Non-whites were not allowed to ___________ in South Africa.

Ans : Vote

Q22: Does laws of the government can directly lead to conflicts in the society?

Ans : No

Q23: Which river is the cause of dispute between Karnataka and Tamil Nadu?

Ans : Cauvery

Q24: State the main aim of a democratic government?

Ans : Commitment to equality and justice

Q25: In a democratic government, the powers of the government are controlled by the ___________.

Ans : Constitution.

Q26: The constitution sets certain limits on what a government can impose on its citizens. True/False

Ans : True

Q27: Name the term used for Dalits in Indian Society.

Ans : untouchables.

Q28: Adivasis” belong to ________ community.

Ans : Minority

Q29: Who are called as minorities?

Ans : The minority status is given to those communities that are socially and economically backward and are also less in numbers. Adivasis is one of them

Q30: What is “Zulu”?

Ans : language of South Africa

Q31: Who is the head of the “Indian Union”?

Ans : president

Q32: What are the various ways through which people participate in the process of government?

Ans : voting in the election, taking an interest in the working of the government, expressing their views through dharnas, rallies, strikes and signature campaigns etc.

Q33: What is the name of The ‘Council of States’ in India?

Ans : Rajya Sabha

Q34: Differentiate between the ambulance meant for the ‘white and the black’ people?

Ans : Ambulance for white people was well equipped

Q35: What is the profession of Indians in South Africa?

Ans : Labourers and traders

Q36: Why it is important for the government to implement laws for protecting tigers?

Ans : If the law is not regulated, tiger will become an extinct animal.

Q37: What is ‘African National Congress’ in South Africa?

Ans : A group of people who led the struggle against apartheid

Q38: Constitution is a _______ document.

Ans : Legal

Q39: When one sees violating the law, one immediately tries to inform the government. True/False

Ans : False

Q40: Name the highest court of appeal in India.

Ans : Supreme Court

Q41: How many fundamental duties are given in our constitution?

Ans : Ten fundamental duties

Q42: Name the types of justice mentioned in our preamble.

Ans : Social, economic and political justice.

Q43: Write the names of the two houses of the Indian Parliament.

Ans : The two houses of the Indian Parliament are the Rajya Sabha and the Lok Sabha.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Sample Paper

,

MCQs

,

video lectures

,

Very Short Question Answers - Key Elements of a Democratic Government Class 6 Notes | EduRev

,

Exam

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Very Short Question Answers - Key Elements of a Democratic Government Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Summary

,

study material

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - Key Elements of a Democratic Government Class 6 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

pdf

,

Free

;