Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A:

Ques 1: Name the largest gland in the human body.

Ans: Liver

Ques 2: Animal nutrition includes

a. Nutrient requirements

b. Mode of intake of food

c. Utilization of food in body

d. All of the above.

Ans: All of the above

Ques 3: Define digestion.

Ans: The process of breakdown of complex substances of food into simpler form is called digestion.

Ques 4: Name the parts of alimentary canal.

Ans: Buccal cavity, oesophagus, stomach, small intestine, large intestine, rectum and anus.

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevAlimentary Canal

Ques 5: Name the glands that secrete digestive juice.__________________.

Ans: Salivary gland, pancreas and liver

Ques 6: The process of taking food into the body is called __________.

Ans: Ingestion

Ques 7: We chew food with ____________ and break it mechanically into small pieces.

Ans: Teeth

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevTypes of Teeth

Ques 8: Name the different types of teeth.

Ans: Incisor, canine, premolar and molar

Ques 9: The saliva breakdown starch into sugars.True/ False.

Ans: True

Ques 10: Kids of three years age have _____________ teeth.

Ans: Milk

Ques 11: Name the type of food of ant

Ans: Ant: sugar, food particles

Ques 12: Name the type of food of mosquitoes True / False

Ans: Mosquito: blood

Ques 13: Name the mode of feeding of ant and mosquitoes.

Ans: The mode of feeding of ant: scraping and the mode of feeding of mosquitoes: sucking.

Ques 14: Amoeba digests its food in the ________________.

Ans: Food vacuole.

Ques 15: The tongue helps in mixing food with the saliva. True/ False.

Ans: True.

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevBuffalo

Ques 16: Name ruminants.
 Ans: 
Grazing animals like: Cow, buffaloes and deer.
Ques 17: Name the finger like projection present in the inner wall of the small intestine
 Ans: 
Villi
Ques 18: Name the organ responsible for removal of undigested and unabsorbed residues from human body.
 Ans: 
Anus
Ques 19: Bile juice is stored in a sac called___________________
 Ans: 
Gall bladder
Ques 20: Bile is responsible for the digestion of
 a. Fat
 b. Protein
 c. Vitamins
 d. Both a and b
 e. None of these
 Ans: 
Fat
Ques 21: What is the location of pancreas?
 Ans: 
Pancreas is located just below the stomach.

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevPancreas

Ques 22: The pancreatic juice acts on
 a. Carbohydrates
 b. Fats
 c. Proteins
 d. All of the above
 Ans: 
All of the above.
Ques 23: Name the end products of carbohydrates.
 Ans: 
Simple sugars such as glucose
Ques 24: Name the end products of fats.
 Ans: 
Fatty acids
Ques 25: Name the end products of proteins.
 Ans: 
Amino acids.
Ques 26: Large intestine receives digested and absorbed food. True/ False.
 Ans: 
False
Ques 27: Define egestion.
 Ans: 
The process of removal of faecal matter from the body through the anus is called egestion.
Ques 28: What are the causes of diarrhoea in human beings?
 Ans: 
Infection, food poisoning or indigestion.
Ques 29: What is the full form of ORS?
 Ans:  
Oral Rehydration Solution

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevHuman

Ques 30: How food is pushed down from mouth to stomach?
 Ans: 
Food is pushed down by movement of the wall of the food pipe.
Ques 31: Human can digest cellulose. True/False.
 Ans: 
False.
Ques 32: The digestion of cellulose takes place in ________________ present in all ruminants.
 Ans:  
Rumen
Ques 33: Amoeba uses____________ for movement and capture of food.
 Ans: 
Pseudopodia.

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevAmoeba

Ques 34: Name the part of digestive canal involved in absorption of food.
 Ans: 
Small intestine
Ques 35: Name the part of digestive canal involved in complete digestion of food.
 Ans: 
Small intestine
Ques 36: Name the part of digestive canal involved in killing of bacteria.
 Ans: 
Stomach

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRevStomach

Ques 37: Name the part of digestive canal involved in formation of faeces.
 Ans: 
Large intestine
Ques 38: Name the part of digestive canal involved in chewing of food.
 Ans: 
Mouth

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Summary

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

,

Free

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Very Short Question Answers - Nutrition in Animals Class 7 Notes | EduRev

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

pdf

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Sample Paper

,

ppt

;