Very Short Question Answers - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

Class 7: Very Short Question Answers - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Ques 1: Name some components of food.

Ans: Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals.

Ques 2: Define nutrients.

Ans:  Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are essential components of food, these components are called nutrients.

Ques 3: Give an example of autotrophs.

Ans: All green plants.

Fig: Green plants

Ques 4: Give an example of heterotrophs.

Ans: Animals and human beings.

Ques 5: Plants prepare their food by using raw materials present in __________________.

Ans: Surrounding

Ques 6: What do you mean by nutrition?

Ans: Nutrition is the mode of taking food by an organism and its utilisation by body.

Ques 7: Name the food factories of plants.

Ans: Leaves


Fig: Green leaves

Ques 8: Name the tiny pores present on the surface of leaves.

Ans: Stomata

Ques 9: Name the green pigment present in leaves.

Ans: Chlorophyll

Ques 10: ____________ helps leaves to capture the energy of sunlight

Ans: Chlorophyll

Ques 11: Why photosynthesis is named so?

Ans: Because the synthesis of food occurs in presence of sunlight.

Ques 12: Sun is the ultimate source of energy for all living organisms. True / False

Ans: True

Ques 13: Where does the nucleus of cell lies?

Ans: In the centre of cell.

Fig: Cell

Ques 14: State the equation for the process of photosynthesis.

Ans: Carbon dioxide + water —————> carbohydrate + Oxygen

Ques 15: The nucleus in a cell is surrounded by a jelly like substance called ___________.

Ans: cytoplasm

Ques 16: Why algae present in stagnant water bodies are green in colour?

Ans: because they contain green colour pigment chlorophyll.

Fig: Chlorophyll cellsQues 17: Name a component of food other than carbohydrate synthesize by plants.

Ans: proteins and fats

Ques 18: Name some insectivorous plants.

Ans: Pitcher plants and Venus flytraps are insectivorous plants.

Ques 19: In saprotrophic mode of nutrition organisms take in nutrients from

a. Oxygen mask

b. Water mask

c. Pollution mask

d. None of these

Ans:  Both a and b.

Fig: Venus Flytrap

Ques 20: During photosynthesis plants take in _______________ and releases _______________.

Ans: Carbon dioxide and oxygen

Ques 21: Some organisms live together and share shelter and nutrients, this type of relationship is called

Ans: Symbiotic relationship.

Ques 22: Lichen is a symbiotic association between __________ and fungi.

Ans: algae and fungi.

Fig: Lichens

Ques 23: Name the edible fungi.

Ans: Mushroom.

Ques 24: Name the organism responsible for converting atmospheric nitrogen into soluble forms.

Ans: Rhizobium bacteria.

Fig: RhizobiumQues 25: Where we can see Rhizobium bacteria?

a. Dead matter

b. Decaying matter

c. Both a and b

d. None of these

Ans: In root nodules of gram, peas, moong, beans and other leguminous plants.

Ques 26: Give an example of parasites.

Ans: Cuscuta plants.

Ques 27: Give an example of saprotrophs.

Ans: Fungi

Ques 28: Amarbel is an example of

a. Parasite

b. Host

c. Autotrophs

d. Saprotrophs

Ans: Parasite

Ques 29: Carbon dioxide is released during photosynthesis. True/ False.

Ans: False

Ques 30: During photosynthesis solar energy is converted into chemical energy. True/ False.

Ans: True

Ques 31: The product of photosynthesis is

a. Carbohydrate

b. Protein

c. Fats

d. All of these

Ans: All of these

Ques 32: Name a plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.

Ans: Insectivorous plants

Ques 33: Name a parasitic plant with yellow, slender and tubular type of stem.

Ans: Amarbel

Ques 34: Name the pores present in leaves through which exchange of gas takes place.

Ans: Stomata

Ques 35: Animals are autotrophs. True/ False.

Ans: False

The document Very Short Question Answers - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Related Searches

shortcuts and tricks

,

pdf

,

study material

,

Free

,

Summary

,

past year papers

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Very Short Question Answers - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Very Short Question Answers - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Very Short Question Answers - Nutrition in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

ppt

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Exam

,

video lectures

,

Important questions

;