Very Short Question Answers - Reproduction in Plants Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Reproduction in Plants Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Reproduction in Plants Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q&A:


Q1: What is unisexual flower?

Ans : A flower may have either male or female reproductive parts. Such a flower is called unisexual flowers.


Q2: The fusion of male and female gametes is termed as _____________.

Ans : Fertilisation


Q3: Seed dispersal take place by

  1. Wind
  2. Water
  3. Animals
  4. All of the above.

Ans : All of the above.


Q4: Name the different modes of asexual reproduction.

Ans : There are different methods by which plants reproduce asexually. They are vegetative propagation, budding, fragmentation and spore formation


Q5: Modes of reproduction evolve only one parent is called unisexual reproduction.True/ False

Ans : True


Q6: Name vegetative parts of plants.

Ans : Root, stem and leaves.


Q7: Name the reproductive organ of a flowering plant.

Ans : Flower


Q8: State the two types of reproduction in plants.

Ans : Asexual and sexual.


Q9: What happens in sexual reproduction?

Ans : In sexual reproduction, the male and the female gametes fuse to form seeds that eventually develop into new plants.


Q10: The seeds are formed inside the______________.

Ans : Fruits


Q11: In asexual reproduction, a new plant is grown from any part of a plant involving the seeds.True/ False

Ans :  False


Q12: What is a node?

Ans : A node is a part of the stem from where a leaf grows.


Q13: _________________ Plant has buds on the edges of its leaves.

Ans : Bryophyllum


Q14: What kind of roots is called tubers?

Ans : Roots that store food are known as tubers.


Q15: What kind of roots are the food storage tanks for the plants?

Ans : Tubers


Q16: Yeast reproduces by a process called___________________.

Ans : Budding


Q17: Algae, the simplest green plants, reproduce by an asexual method known as _____________.

Ans : Fragmentation


Q18: What is a mould?

Ans : Mould is a type of fungus that grows on moist organic surfaces like leather shoes and moist walls.


Q19: How does a mould reproduce?

Ans : By the means of spores.


Q20: The anther of flower contains pollen sacs that produce____________________.

Ans : Pollen grains


Q21: Name the male reproductive unit of the flower.

Ans :  Pollen


Q22: Bisexual flowers contain both the stamens and the pistil. True/ False

Ans : True


Q23: Give examples of bisexual flower.

Ans : Mustard and rose.


Q24: Give examples of unisexual flower.

Ans : Cucumber, maize and watermelon.


Q25: How Pollen grains transfer from one flower to another?

Ans : By pollinating agents like wind, water and animals.


Q26: What is fertilization?

Ans : Fusion of the male and female gametes is called fertilisation.


Q27: The reproductive part of a plant is the

  1. Flower
  2. Stem
  3. Leaves
  4. Root

Ans : Flower


Q28: Name the cell formed as product of fertilization.

Ans : Zygote


Q29: After fertilisation, the ovary changes into a

  1. Flower
  2. Seed
  3. Fruit
  4. None of these.

Ans : Fruit


Q30: A spore producing plant is

  1. Rose
  2. Bread mould
  3. Potato
  4. Ginger

Ans : Bread mould


Q31: Bryophyllum can reproduce by its

  1. Stem
  2. Leaves
  3. Root
  4. Flower

Ans : Leaves


Q32: What is the other name for ovary?

Ans : Carpel


Q33: The stamen is male reproductive part or female reproductive part?

Ans : Male reproductive part.


Q34: Female gamete is formed in a ______________.

Ans : Ovule


Q35: Give examples of some seeds that are dispersed by animals.

Ans : Xanthium and Urena


Q36: Give examples of a seeds that is dispersed by water.

Ans : Coconut


Q37: _____________ is the female reproductive part of flower.

Ans : Pistil


Q38: Give examples of plants that reproduce by means of spores.

Ans : Moss and ferns.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Summary

,

pdf

,

Sample Paper

,

Free

,

Very Short Question Answers - Reproduction in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

study material

,

Very Short Question Answers - Reproduction in Plants Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

Exam

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Very Short Question Answers - Reproduction in Plants Class 7 Notes | EduRev

;