Very Short Question Answers - Soil Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Soil Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Soil Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :


Q1: Name an important natural resource that supports growth of plants.

Ans : Soil.


Q2: Name major soil pollutants.

Ans : Polythene bags, plastics, waste products, chemicals and pesticides.


Q3: Waste products and chemicals should be treated before they are released into the soil. True/False.

Ans : The rotting dead matter in soil is called humus


Q4: Define humus.

Ans : True


Q5: What do you mean by soil profile?

Ans : A vertical section through different layers of the soil is called the soil profile.


Q6: What is soil?

Ans : Soil is the crust part of the earth. It is mainly the mixture of rock particles and humus.


Q7: Name the process by which soil is formed.

Ans : Weathering


Q8: Each layer of soil differs in feel (texture), colour, depth and _______________.

Ans : Chemical composition.


Q9: Loamy soil It is a mixture of

  1. sand
  2. soil
  3. silt
  4. All of the above

Ans : All of the above.


Q10: Loamy soil also contains humus, and is, therefore, considered the best for the growth of plants. True/ False

Ans : True


Q11: Name the soil with highest water absorption rate.

Ans : Sandy soil.


Q12: Name the soil having very less space between particles.

Ans : Clayey soil


Q13: Clay soils are heavy and hold more _______________.

Ans : Water


Q14: Ram has to grow wheat crop in his field, what kind of soil he will prefer?

Ans : Clayey soil


Q15: Deforestation causes

  1. Rainfall
  2. Water pollution
  3. Soil erosion
  4. None of these.

Ans : Soil erosion


Q16: Name some places with severe soil erosion.

Ans : Areas of little or no surface vegetation, such as deserts and barren lands.


Q17: Classify soil on the basis of appearance and properties of particles.

Ans : Sandy soil, Clay soil and Loamy soil


Q18: State one property of sandy soil.

Ans : Sandy soils are light, well aerated and dry.


Q19: State one property of loamy soil.

Ans : It is a mixture of sand, soil and silt. And also contain humus.


Q20: State one property of clayey soil.

Ans : It is made of a relatively high proportion of fine particles.


Q21: What is deforestation?

Ans : Clearing or Removal of forests or stands of trees.


Q22: In addition to rock particles, the soil contains

  1. Air and water
  2. Minerals
  3. Minerals, organic matter air and water
  4. Organic matter

Ans : Minerals, organic matter air and water


Q23: The water holding capacity is highest in

  1. clayey soil
  2. Loamy soil
  3. Sandy soil
  4. None of these

Ans : Clayey soil.


Q24: Name the soil horizon which contains humus.

Ans : A- Horizon


Q25: Upper layer of soil is ___________ in colour.

Ans : Dark


Q26: Middle layer of soil contains less amount of _________________.

Ans : Humus


Q27: Why is uppermost layer of soil, dark in colour?

Ans : Because it is rich in humus and minerals.


Q28: Suggest an alternative of chemical fertilizer.

Ans : Manures


Q29: Does Acid rain cause soil pollution or not?

Ans : Yes


Q30: We can prevent soil erosion by:

  1. Using step farming in hill regions
  2. Afforestation
  3. Avoiding overgrazing of grass lands
  4. All of these

Ans : All of these


Q31: Plastics and poly bags should get mixed in soil. True/False

Ans : False


Q32: Humus is important for soil fertility. True/False

Ans : True


Q33: If the amount of large and fine particles is about the same, then soil is called _____________.

Ans : Loamy


Q34: What is bedrock?

Ans : After the C- horizon, there lies bedrock which is hard and difficult to dig with a spade.


Q35: Name the layer of soil having lesser amount of humus but more of minerals.

Ans : B- horizon.


Q36: What kind of soil is used for making matkas and toys?

Ans : Clay soil


Q37: Give the formulae for percolation rate.

Ans : Percolation rate= amount of water (mL)/ Percolation time (min)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

study material

,

video lectures

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Very Short Question Answers - Soil Class 7 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers - Soil Class 7 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Free

,

Summary

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Question Answers - Soil Class 7 Notes | EduRev

,

ppt

,

Extra Questions

,

Exam

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

;