Very Short Question Answers - The Delhi Sultans Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - The Delhi Sultans Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - The Delhi Sultans Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Q1: Delhi was made capital by the rulers of__________.

Ans : Tomar dynasty

Q2: Mughal emperor Humayun, was defeated by_______.

Ans : Sher shah

Q3: Who was the founder of the Sayyed dynasty?

Ans : Khizr Khan

Q4: Timur attacked India in 1398 AD and later defeated Tughlaqs. True/False

Ans : True

Q5: Kharaj was a tax on cultivation. True/False

Ans : True

Q6: How many taxes were levied by the Delhi Sultans?

Ans : Three types of taxes were levied by the Delhi Sultans. They were:

i) On cultivation (Kharaj) 50% of the produce.

ii) On cattle

iii) On houses.

Q7: Name the Three types of taxes imposed by the Sultans of Delhi.

Ans : Three types of taxes imposed by the Sultans of Delhi were kharaj, ghari and chari.

Q8: During whose reign Sultanate faced maximum Mongol invasion?

Ans : Alauddin Khalji

Q9: Who invaded Southern India for the first time?

Ans : Alauddin Khalji

Q10: Delhi achieved the status of capital for the first time under the rule of ____________.

Ans : Tomara Rajputs

Q11: What was the term 'iqta'stood for, during the Sultanate period?

Ans : land assigned to military commanders.

Q12: The Chauhan dynasty which ruled Delhi from 1165 came to power after defeating ____________.

Ans : Tomaras

Q13: Alauddin Khilji established a separate department to carry out the assessment and collection of the land revenue. True/False

Ans : True

Q14: Who made the plan to capture Monghol territory?

Ans : Mohammad Tughluq

Q15: Who abolished Iqta?

Ans : Alaud din Khilji

Q16: Ibn Battuta belonged to Persia?

Ans : No, Morocco

Q17: Where the idea of "Three orders" was first formulated?

Ans : France

Q18: Name the Ruler who has shifted capital from Delhi to Daultabad.

Ans : Muhammad Tughlaq

Q19: A type of coin minted at Delhi is known as the __________.

Ans : The Dehliwal type

Q20: Who defeated the Tomars and took control over Delhi?

Ans : Chouhans

Q21: When did Raziya Sultan lost the control of Delhi?

Ans : 1240 AD.

Q22: Name the main mosque of Jahanpanah.

Ans : Begumpuri mosque

Q23: The Quwat-al-Islam is located in__________.

Ans : Delhi

Q24: Under whose reign the system of Iqtadari was thoroughly modernized?

Ans : Muhammad Tughlaq.

Q25: What was the another name for Iqtadars?

Ans : Muktis

Q26: A token currency similar to today's paper currency was released during the reign of___________.

Ans : Muhammad Bin Tughlaq

Q27: The holders of Iqta were known as ____________.

Ans : Iqtadars

Q28: During whose reign the system of bandagan came into existence?

Ans : Sikander Lodi

Q29: Moth Ki Masjid was constructed during the time of ______________.

Ans : Kharaj

Q30: The name that denotes land tax was ___________.

Ans : Muhammad Bin Tughlaq

Q31: Who founded the City of Delhi called the "Sanctuary of the World"?

Ans : Muhammed Tughlaq

Q32: Who modernized the iqta system?

Ans : Alauddin Khalji

Q33: Who was the emperor in charge of constructing the Moth Ki Masjid?

Ans : Sikander Lodi

Q34: Name the ruler who made the state directly responsible for the collection of land revenue.

Ans : Allauddin Khalji

Q35: Name a famous traveler who came from the country of Morocco in the fourteenth century.

Ans : Ibn batuta

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

ppt

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Important questions

,

Very Short Question Answers - The Delhi Sultans Class 7 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - The Delhi Sultans Class 7 Notes | EduRev

,

Free

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

study material

,

video lectures

,

past year papers

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Exam

,

Very Short Question Answers - The Delhi Sultans Class 7 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

pdf

;