Very Short Question Answers - Tribes Nomads and settled Communities Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Created by: Rohini Seth

Class 7 : Very Short Question Answers - Tribes Nomads and settled Communities Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Tribes Nomads and settled Communities Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Q1: The provinces in Gond kingdom were known as _______.

Ans : Garha

Q2: Name the vast forested region where the Gonds lived.

Ans : Gondwana

Q3: The tribe that was very influential during the 13th and 14th century in Punjab

Ans : Khokhars

Q4: During the Mughal rule the Balochis tribals lived in the _________.

Ans : north west.

Q5: The Gond Kingdom was divided into ________.

Ans : garhs

Q6: Western Himalayan tribe of Gaddis earned their living as Shepherd. True/False

Ans : True

Q7: Name the noble in Mughal court appointed by Akbar.

Ans : Kamal Khan

Q8: How the Western Himalayan tribe of Gaddis did earned their living?

Ans : Shepherd

Q9: According to the Akbar Nama, the Gond kingdom had_____ villages.

Ans :  70,000 villages

Q10: Rajas donated land to Brahmans to exhibit their power. True/False

Ans :  true

Q11: Who was Chandra Shah?

Ans : the uncle of Bir Narain the son of Rani Durgawati

Q12: What is the meaning of 'bhuiyans'?

Ans : landlords

Q13: Who were paiks?

Ans : forced labour in Ahom state.

Q14: Name the Mughal emperor in whose memory the banjara tribe is described.

Ans : Jahangir

Q15: Sib Singh was the tribal chief of _________.

Ans : Ahom

Q16: Who subdued the Cheros?

Ans : Aurangzeb

Q17: In Ahom society, khel was referred to as ________.

Ans : Clan

Q18: Where does the Kutiya Kond tribes lived?

Ans : Orissa

Q19: Name the tribal chief of the Ghakkhar tribe.

Ans : Kamal khan

Q20: In the 13th and 14th century, khokkars were influential in the Delhi region. True/False

Ans : False

Q21: What was varna?

Ans : As per varna system, the hindu society was divided into four groups on the basis of the works they had to perform.

Q22: Who were the most important trading nomads?

Ans : Banjaras

Q23: What do you understand by tanda?

Ans :  Caravan of banjaras

Q24: Who defeated Cheros in the Mughal period?

Ans : Raja Man Singh

Q25: What was buranjis?

Ans : The historical works, written in the Ahom society were known as buranjis

Q26: Name the tribe that specialises in transporting grains.

Ans : Banjara

Q27: What was the name of the shepherd tribe in the Western Himalayas?

Ans : Gaddis

Q28: Specialised artisans were recognised as separate jatis by the_________.

Ans : Brahmans

Q29: Name the Mughal emperor who finally subjugated the Cheros and captured their fortresses.

Ans : Aurangzeb

Q30: On whose behalf, Rani Durgawati ruled the kingdom of Garha Katanga?

Ans : Son

Q31: Name the agricultural system practiced by most Gonds.

Ans : shifting cultivation

Q32: Dalpat Shah had matrimonial relations with the ________

Ans : Chandels of Mahoba

Q33: The Ahoms extended the wet rice cultivation in upper Assam. True/False

Ans : True

Q34: Name the Pastoral tribes who bought agricultural products from peasants and sold them in urban centres.

Ans : Banjaras

Q35: Barhots were made of _________ villages

Ans : 12

Q36: Name the place where the Ahoms established a kingdom in the present day.

Ans : Assam

Q37: How did Garha Katanga earn much of its wealth?

Ans : It earned much wealth by trapping and exporting wild elephants to other kingdoms.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Exam

,

video lectures

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Very Short Question Answers - Tribes Nomads and settled Communities Class 7 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Extra Questions

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

Very Short Question Answers - Tribes Nomads and settled Communities Class 7 Notes | EduRev

,

study material

,

pdf

,

practice quizzes

,

Important questions

,

MCQs

,

Very Short Question Answers - Tribes Nomads and settled Communities Class 7 Notes | EduRev

,

Free

,

Semester Notes

;