JEE  >  WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests  >  WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper

WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE

Document Description: WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper for JEE 2022 is part of Sample Paper for WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests preparation. The notes and questions for WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper have been prepared according to the JEE exam syllabus. Information about WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper covers topics like and WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Example, for JEE 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper.

Introduction of WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper in English is available as part of our WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests for JEE & WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper in Hindi for WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests course. Download more important topics related with Sample Paper, notes, lectures and mock test series for JEE Exam by signing up for free. JEE: WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Question: 1. The displacement x of a particle at time t moving under a constant force is WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE in meters, t in seconds. Find the work done by the force in the interval from t = 0 to t = 6 second.
Ans:  WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
v at t = 0, – 6 m/s
v at t = 6 sec., 6 m/s
change in KE is zero ⇒ work done = 0

Question: 2. Calculate the distance above and below the surface of the earth at which the acceleration due to gravity is the same
Ans:  WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
on solving we get
– Rh + R2 – h2 = 0
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE

Question: 3. A ray of light travelling inside a rectangular glass block of refractive index √2 is incident on the glass-air surface at an angle of incidence of 45°. Show that the ray will emerge into the air at an angle of refraction equal to 90°
Ans:  Given C = 45°
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
So the ray will graze the interface after refraction at an angle of 90°

Question: 4. Two cells each of same e.m.f ‘e’ but of internal resistances r1 and r2 are connected in series through an external resistance R. If the potential difference between the ends of the first cell is zero, what will be the value of R in terms r1 and r2 ?
Ans: 
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE

Question: 5. At time t = 0, a radioactive sample has a mass of 10 gm. Calculate the expected mass of radioactive sample after two successive mean lives.
Ans:  
Two successive mean lives = WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
No. of nuclei after two mean lives =  WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
Therefore mass =  WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE

Question: 6. Calculate the number of H+ ion present in 1 ml of a solution whose pH is 10.
Ans: pH = 10
[H+] = 10–10 M
In 1000 ml solution there are 6.023 × 1013 H+ ions
In 1 ml solution there are 6.023 × 1010 H+ ions 

Question: 7. 
Give the structure of pyro-sulfuric acid. How would you prepare it? What would you observe when colourless HI is added to pyro-sulfuric acid?
Ans:  
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE

Question: 8. Write with a balanced chemical equation how gypsum is used for the conversion of ammonia into ammonium sulfate without using H2 SO4 .
Ans:  Balanced reaction is
2NH3 + CaSO4 + CO2 + H2O = (NH4 )2 SO4 + CaCO3

Question: 9.  Convert phenol to p-hydroxy acetophenone in not more than 2 steps.
Ans: 
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
Question: 10. An organic compound ‘A’ on treatment with ammoniacal silver nitrate gives metallic silver and produces a yellow crystalline precipitate of molecular formula C9H10N4O4 , on treatment with Brady’s reagent. Give the structure of the organic compound ‘A’.
Ans:  Compound (A) is an aldehyde. It should be propanal CH3CH2CHO
Reactions :
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE
 

The document WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests - JEE is a part of the JEE Course WBJEE Sample Papers, Section Wise & Full Mock Tests.
All you need of JEE at this link: JEE
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Section Wise & Full Mock Tests - JEE

,

Semester Notes

,

WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers

,

mock tests for examination

,

study material

,

Section Wise & Full Mock Tests - JEE

,

Extra Questions

,

ppt

,

Sample Paper

,

Section Wise & Full Mock Tests - JEE

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Summary

,

pdf

,

WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers

,

Exam

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Important questions

,

MCQs

,

WBJEE Subjective Phy & Chem Sample Paper Notes | Study WBJEE Sample Papers

;