Worksheet - Noun Notes | Study English for Class 4 - Class 4

Class 4: Worksheet - Noun Notes | Study English for Class 4 - Class 4

The document Worksheet - Noun Notes | Study English for Class 4 - Class 4 is a part of the Class 4 Course English for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4

Q.1. What are nouns?
Ans.
A noun is the name of a person, place, language, thing or quality.
Examples are: child, man, girl, book, computer, India, mother, dog, birds, language, river, rice, kindness, beauty etc.

There are different types of nouns.

Proper nouns:-
A proper noun is the name of a particular person or thing. Note that proper nouns always begin with capital letters.
Examples are: Maya, Rahul, Hindi, India, Kerala, Rahim, James, Mumbai, Tuesday, Sahara, Africa etc.

Common noun:-
A common noun does not denote any particular person or thing. It refers to a class of people or objects. Examples are: books, students, people, animals, dog, river, country, language, nation, apple etc.
Note that Ram is a proper noun but boy is a common noun. Likewise, India is a proper noun but country is a common noun.

Collective noun:-
A collective noun refers to a collection of people or things.
Examples are: army, bunch, fleet, audience, flight, herd, pride, troop, battalion, committee, council etc.


Q.2. Underline the nouns in the following sentences and state their type – proper, common or collective.
(1) Janvi bought a bunch of flowers for her mother.
Ans.
Janvi (proper) bought a bunch of flowers (collective) for her sister (common).

(2) Supriya wants to be an architect.
Ans.
Supriya (proper) wants to be an architect (common).

(3) Rahul can play the guitar really well.
Ans.
Rahul (proper) can play the guitar (common) really well.

(4) My mother feeds many stray cats.
Ans.
My mother (common) feeds many stray cats (common).

(5) Father enjoys listening to the radio.
Ans.
Father (common) enjoys listening to the radio (common).

(6) I read an interesting story yesterday.
Ans. 
I read an interesting story (common) yesterday.

(7) The audience cheered for the players.
Ans.
The audience (collective) cheered for the players (common).

(8) The students sang really well.
Ans.
The students (common) sang really well.

(9) She was too tired to climb up the flight of stairs.
Ans. 
She was too tired to climb up the flight of stairs (collective).

(10) Our team won the championship.
Ans.
Our team (collective) won the championship (common).

(11) We saw a shoal of fish swimming in the lake.
Ans. 
We saw a shoal of fish (collective noun) swimming in the lake (common noun).

(12) There are lots of roses in the garden.
Ans.
There are lots of roses (common noun) in the garden (common noun).

(13) She put her bag on the table.
Ans. 
She put her bag (common noun) on the table (common noun). 

(14) India is the seventh largest country in the world.
Ans.
India (proper noun) is the seventh largest country (common noun) in the world (common noun). 

(15) I have invited Rahul and Raveena to my party.
Ans.
I have invited Rahul (proper noun) and Raveena (proper noun) to my party (common noun). 

(16) The travelers were attacked by a herd of elephants.
Ans. 
The travelers (common noun) were attacked by a herd of elephants (collective noun). 

(17) My cat has just had a litter of kittens.
Ans. 
 My cat (common noun) has just had a litter of kittens (collective noun). 

(18) My father is an architect.
Ans. 
My father (common noun) is an architect (common noun). 

(19) The police used force to disperse the crowd.
Ans. 
The police (collective noun) used force to disperse the crowd (collective noun). 

(20) Raju bought a bunch of bananas to the class yesterday. 
Ans.
Raju (proper noun) bought a bunch of bananas (collective nouns) to the class (common noun) yesterday. 

The document Worksheet - Noun Notes | Study English for Class 4 - Class 4 is a part of the Class 4 Course English for Class 4.
All you need of Class 4 at this link: Class 4
25 videos|113 docs|48 tests

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Exam

,

MCQs

,

Summary

,

Free

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

Worksheet - Noun Notes | Study English for Class 4 - Class 4

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Worksheet - Noun Notes | Study English for Class 4 - Class 4

,

past year papers

,

Important questions

,

Worksheet - Noun Notes | Study English for Class 4 - Class 4

,

Extra Questions

,

pdf

,

study material

,

practice quizzes

,

ppt

;