Class 6  >  Science Class 6  >  Worksheet Questions: Body Movements

Worksheet Questions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Worksheet Questions: Body Movements for Class 6 2022 is part of Science Class 6 preparation. The notes and questions for Worksheet Questions: Body Movements have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Worksheet Questions: Body Movements covers topics like and Worksheet Questions: Body Movements Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Questions: Body Movements.

Introduction of Worksheet Questions: Body Movements in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Worksheet Questions: Body Movements in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Worksheet Questions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Q1. Fill in the blanks:

i. We are able to bend or rotate our body in places where two parts of our body seem to be joined together. These places are called             .

Ans. joints

ii. We are able to bend or rotate our body only at                 .

Ans. joints

iii. Bones and              forms skeleton of human body.

Ans. cartilage

iv.                 gives frame and shape to our body and helps in movement.

Ans. Skeleton

v. In a             joint a cylindrical bone rotates in a ring.

Ans. pivotal

vi.            images are used to find out about any possible injuries that might have happened to the bones.

Ans. X-ray

vii.            protects brain.

Ans. Skull 

viii. Our skeleton is made up of many               , joints and cartilage.

Ans. bones

ix. The rounded structure snail carries on its back is called           .

Ans. shell.

x.               on the body of fish mainly help to keep the balance of their body.

Ans. Fins

xi. Snakes have a              backbone.

Ans. long

xii. Snails move with the help of a                 .

Ans.  muscular foot


Q2. True/False:

i. Bones cannot be bent. 

Ans. True

ii. Hinge Joint allows movement in all directions. 

Ans. False

iii. Elbow has fixed joint. 

Ans. False

iv. Bone in our arm is joined to our shoulder by ball and socket joint. 

Ans. True

v. The joint between the upper jaw and rest of head is moveable. 

Ans. False

vi. Bones in our body forms framework to give shape to our body. This framework is known as skeleton. 

Ans. True

vii. Ribs join the chest bone and back bone together to form box called skeleton. 

Ans. False

viii. The skull is made of many bones joined together. 

Ans. True

ix. Cartilage is also found in the joints of the body. 

Ans. True

x. Cockroaches have three pair of wings attached to breast. 

Ans. False

xi. The snake moves forward very fast and not in a straight line. 

Ans. True


Q3. Write name of two animals which can move without bones.

Ans. Snail and Earthworm

Snail and EarthwormSnail and EarthwormQ4. Write three animals that have streamlined body.

Ans. Fish, Whale and Birds


Q5. Name one animal which can walk and climb as well as fly in the air.

Ans. Cockroaches               


Q6. Name two birds which can swim in water.

Ans. Ducks and Swans


Q7. Name an aquatic animal whose skeleton is made entirely of cartilages?

Ans. Shark


Q8. Where is cartilage found?

Ans. Cartilage is found in joints and ear.


Q9. What is cavity in bones?

Ans. Cavity is the hollow space in the bones.


Q10. Which organs are protected by the rib cage?

Ans. Heart and lungs are protected by the rib cage.


Q11. What are ribs?

Ans. The ribs are thin, flat, curved bones that form the rib cage.


Q12. What is skull?

Ans. The skull is made up of many bones joined together.


Q13. Name the organ which help cockroach in walking.

Ans. Cockroaches have three pairs of legs. These help in walking.


Q14. What is a bone?

Ans. Bone is the hard structure that forms the framework of our body.


Q15. Is it possible for us to bend our body at every point?

Ans. No, we can bend or move our body only at those points where bones meet.


Q16. If our body has no joints then will it be possible for us to move?

Ans. No, it will not be possible for us to move.


Q17. What would have happened if our body was made of single bone?

Ans. We would not able to move if our body was made of single bone.


Q18. Which type of joint is used when a cricket bowler balls the ball?

Ans. Ball and socket joint is used when a cricket bowler balls the ball.


Q19. What type of joint is used while lifting weights?

Ans. Hinge joint is used while lifting weights.


Q20. How many bones are present in our skull?

Ans. The human skull is generally considered to consist of twenty-two bones.

The document Worksheet Questions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
113 videos|173 docs|48 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

video lectures

,

Sample Paper

,

pdf

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Exam

,

past year papers

,

Worksheet Questions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Summary

,

Important questions

,

ppt

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

Worksheet Questions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Semester Notes

,

Worksheet Questions: Body Movements Notes | Study Science Class 6 - Class 6

;