CUET Exam  >  CUET Notes  >  General Test Preparation for CUET  >  Solved Equations - Linear Equations

Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET PDF Download

Section - 1
Ques 1: If x = 2, then x2 - 4x + 3 =
Ans: 
x2 — 4x + 3 =
(2)2 - 4(2) + 3 =
4 - 8 + 3 = -1

Ques 2: If x = 3, what is the value of x + Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Ans: 
To evaluate the expression, replace x with (3).
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

Ques 3: What is the value of Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET when y= -2 ?
Ans:
To evaluate the expression, replace/with (-2) everywhere in the equation. Be extra careful with the negative signs.
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

Ques 4: If p = 300c2 - c, what is the value of p when c = 100?
Ans:
To find the value of p, we first need to replace c with 100.
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

Ques 5: What is the value of y if Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Ans: 
First we need to replace x with (3) in the equation.
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Now, to find the value of y, we need to isolate y on one side of the equation.
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

Section - 2
Solve for the variable in the following equations.

Ques 6: 14 - 3x = 2
Ans: 14 -3x = 2

Subtract 14
-3x = -12

Divide by -3
x= 4

Ques 7: 3 (7 -x ) = 4(1.5)
Ans:
3(7 - x ) = 4(1.5)
21 - 3x = 6
- 3x = -15
x= 5

Ques 8: .7x + 13 = 2x - 7
Ans: 
7x + 13 = 2x — 7
5x+ 13 = -7
5x= -20
x = -4

Ques 9: 3t3 - 7 = 74
Ans:
3t3 - 7 = 74
3t3 = 81
t3 = 27
t= 3

Ques 10: Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Ans:

 Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

Ques 11: 1,200x + 6,000 =13,200
Ans: 
1,200x + 6,000= 13,200
1,200x= 7,200
x = 6

Section - 3
Isolate x in the following equations.
Ques 12:
3x + 2(x + 2) = 2x + 16
Ans: 3x + 2(x+ 2) = 2x + 16
3x + 2x + 4 = 2x + 16
5x + 4 = 2x + 16
3x + 4 = 16
3x = 12
x = 4

Ques 13: Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Ans:

Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
3x + 7 = 10x
7 = 7x
1 = x

Ques 14: 4(-3x - 8) = 8(-x + 9)
Ans:  
4 (-3x -8 ) = 8 (-x + 9)
-12 x - 32 = - 8x + 72
-32 = 4 x+ 72
-104 = 4x
-26 = x

Ques 15: 3x+ 7 - 4x + 8 = 2 ( - 2 x - 6)
Ans:
3x + 7 - 4x + 8 = 2 (-2x - 6)
-x + 15 = -4x - 12
3x + 15 = -12
3x = -27
x = -9

Ques 16: 2x(4 - 6) = -2 x + 12
Ans:
2x(4 - 6) = -2x + 12
2x(-2) = -2x + 12
-4x= -2x + 12
- 2x = 12
x = -6

Section - 4

Solve for the values of both variables in each system of equations using substitution. The explanations will use substitution to solve.
Ques 17: 7x - 3y = 5
y= 10
Ans:
7x - 3y = 5,y= 10
7x - 3(10) = 5
7x - 30 = 5
7x = 35
x = 5
Answer: x= 5 ,y= 10

Ques 18: y = 4x+ 10
y = 7 x - 5
Ans: 
(4x+10) = 7x - 5
10 = 3x - 5
15 = 3x
5 = x
y = 4(5) + 10
y = 30
Answer:x = 5, y = 30

Ques 19: 2h-4k = 0,k = h - 3
Ans: 
2 h - 4 ( h - 3 ) = 0
2h - 4h +12 =0
-2h = - 12
h = 6
k= (6) - 3
k = 3
Answer: h = 6, k = 3

Section - 5
Solve for the values of both variables in each system of equations using elimination. The explanations will use elimination to solve.
Ques 20: x -y = 4

2 x + y = 5
Ans:
  Notice that the first equation has the term -y while the second equation has the term +y . Because these terms will cancel, we do not need to do any manipulations before adding the equations together:
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Therefore x = 3 and plugging this back in to the first equation yields:
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Answer: x = 3 and y = —1

Ques 21: a + b = 8,2a + b = 13
Ans: 
Both equations have the term +b, so we can eliminate the variable b by subtracting the second equation from the first:
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Hence a = 5. Then, we plug this value for a into the first equation to get (5) + b = 8, or b = 3.
Answer: a = 5, b = 3

Section - 6
Solve for the values of both variables in each system of equations. Decide whether to use substitution or elimination. Explanation will use one of the two methods and explain why that is the better solution method.
Ques 22:
5 x + 2 y = 12
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Ans: When one of the two equations is already solved for one of the variables, substitution is almost always the better method. In this particular problem, the second equation is solved for y, so we take the right-hand side of this equation and substitute it for y in the first equation:
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
Therefore x = 1. We can now plug this value for x in to either of the original equations to solve for y, but it will be easiest to plug in to the equation that was used for the substitution (after all, it is already solved for y). Hence y = (1/2) x (1) + 3 = 3.5.
Answer: x = 1, y = 3.5

Ques 23: y -1 =x + 2
2y = x + 1

Ans: For this system of equations, either method would be appropriate. Both equations would require some manipulation before we could simply stack-and-add and neither equation is already solved for one of its variables. When neither method seems to have an advantage, pick whichever you like best.
If we use substitution, it is best to solve the first equation for y, giving us y = x + 3, and then substitute this into the second equation:
Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET
We then plug this into the equation used for the substitution step to get y = (-5) + 3 = -2.
Answer: x = -5 , y = -2

The document Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET is a part of the CUET Course General Test Preparation for CUET.
All you need of CUET at this link: CUET
159 videos|341 docs|385 tests
159 videos|341 docs|385 tests
Download as PDF
Explore Courses for CUET exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

study material

,

Summary

,

Sample Paper

,

Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

,

Viva Questions

,

Free

,

pdf

,

Exam

,

video lectures

,

Important questions

,

Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Solved Equations - Linear Equations | General Test Preparation for CUET

,

practice quizzes

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Extra Questions

;