Directions: Read the given passage carefully and answer the questions as follows:
Passage
Progress became a theme in European thought in about 1750. The thinkers of the Enlightenment wanted to replace the Biblical account of time (Genesis, Creation, Fall, Redemption) with a myth which put Man, not God, at the centre of the story. The narrative of human progress was understood to be both a material and a moral process; not just changing our technologies, but altering our instincts, and for the better.
We now live in ironic, anti-heroic times. Do we still believe in the story of progress? It sits in the attic of our minds like a glorious Victorian antique, as magnificent as a stuffed moose head and just as useless. Perhaps worse than useless. Modern political correctness has lodged a suspicion in our mind about the Ascent of Man. What do you mean, Man? What about Woman? And which Man? Surely not the European conquerors? And Ascent? Surely you’re not implying that western civilisation is superior to everything that’s gone before? And so on. The Ascent of Man may be an idea we had better do without.
Only 20 years ago, this did not seem so. That great educator and scientist, Jacob Bronowski, made it the title of his famous BBC documentary. For Bronowski, the Ascent of Man was the story of human evolution. It began over 4m years ago with the emergence of hominid species in Africa—furry, ape-like creatures who began the human ascent, about 1m years later, by standing on their hind legs. This released their hands to use tools, increasing their food production capacity, their brain size, and their superiority over other ape and animal competitors. There were an unknown number of hominid competitors, which were gradually reduced to two and then—100,000 years ago—to one: homo sapiens. Only this creature achieved language, and this gave him mastery of himself and nature.
As homo sapiens, we are the product not of one millennium, but of at least a thousand. We may look up at the sky through the lenses of a scientific worldview, but the brain which receives the signals is an organism imprinted with several million years of evolutionary terrors: of animals, strange signs in the skies and the omnipresence of imminent death.
Question for Practice Test: Reading Comprehension - 42
Try yourself:What is the main purpose of the author in writing the passage?
Explanation
The author starts the passage by talking about human progress and then goes on to provide two opposing views of the same in the subsequent paragraphs spanning a period of 20 years.
(C) follows best from this and is the correct answer.
(A) The author does not ‘criticize’ the Biblical account anywhere in the passage.
(B) The author never argues that this concept was a myth.
(D) This is mentioned in the passage but is too specific to be the main purpose.
(E) Same as E.
Report a problem
Question for Practice Test: Reading Comprehension - 42
Try yourself:The author mentions the thinkers of the Enlightenment in order to:
Explanation
The author mentions in the first few lines that the thinkers wanted to include the narrative of human progress as supreme. It was understood to be both a material and a moral process; not just changing our technologies but altering our instincts, and for the better. This makes option (D) correct.
(A) The passage never asserts this.
B) Extreme. While ‘man’ was given more importance, there is nothing in the passage to suggest that he was considered superior to god.
(C) The author never talks about ‘mastery over the world’.
(E) Bronowski doesn’t come until much later in the passage.
Report a problem
Question for Practice Test: Reading Comprehension - 42
Try yourself:What is the function of the third paragraph in the passage?
Explanation
Students tend to get confused on this question because options (A), (B), and (C) all look good. (D) is a specific detail from the paragraph, so cannot be the answer and (E) is actually mentioned only in the fifth paragraph.
While answering questions that ask you for the ‘function’ of something, keep in mind that this function has to be from the point of view of the author of the passage. Now, did the author write the third paragraph to argue about something? Absolutely not—if anything, he would disagree with the third para, so (A) cannot be the answer.
Similarly, (B) cannot be the answer because, even though the third para does give the views of Bronowski, the question is not what the third para contains but rather why it contains what it contains. The correct answer has to be (C) because the reason the author wrote the third para was to provide a contrasting view to the cynicism in the second paragraph.
Report a problem
Question for Practice Test: Reading Comprehension - 42
Try yourself:According to the information in the passage, with which of the following statements would the author most likely agree?
Explanation
The first para states that the fathers of Enlightenment wanted to put man at the centre of the story instead of God, and then states that this contrasts with the Biblical account of time. Therefore, it can easily be inferred that the Biblical account of time put God at the centre of the story. Hence, (E) is the correct answer.
(A) This is Bronowski’s belief, and not the author’s.
(B) The author does not explicitly state his preferences anywhere.
(C) Extreme and not supported by the passage.
(D) While the passage does mention the European conquerors, it would be too much to conclude that they were in any way responsible for the cynicism surrounding the story of progress.
Report a problem