Software Development Exam  >  Software Development Notes  >  Basics of Python  >  Assignment: 2D Array

Assignment: 2D Array | Basics of Python - Software Development PDF Download

Multiple Choice Questions (MCQs)


Q.1. What is a 2D array in Python?
(a) A list of lists
(b) A matrix with two dimensions
(c) A collection of elements arranged in rows and columns
(d) All of the above
Ans. (d)

Q.2. How do you access an element in a 2D array in Python?
(a) Using a single index
(b) Using two indices
(c) Using the 'get()' function
(d) Accessing is not possible in a 2D array
Ans. (b)

Q.3. Which of the following methods is used to create a 2D array in Python?
(a) Using the 'array()' function from the NumPy library
(b) Using the 'list()' function
(c) Using the 'tuple()' function
(d) Using the 'dictionary()' function
Ans. (a)

Q.4. Which of the following statements is true about a 2D array in Python?
(a) The number of rows and columns can be different
(b) All elements in a 2D array must have the same data type
(c) A 2D array can have more than two dimensions
(d) A 2D array can only be created using the 'numpy' module
Ans. (b)

Q.5. What is the output of the following code?

my_array = [[1, 2, 3], [4, 5, 6], [7, 8, 9]]

print(my_array[1][2])

(a) 1
(b) 2
(c) 5
(d) 6
Ans. (c)

HOTS (Higher Order Thinking Questions):


Q.1. Write a Python function that takes a 2D array as input and returns the sum of all the elements in the array.

def sum_2d_array(arr):

    total_sum = 0

    for row in arr:

        total_sum += sum(row)

    return total_sum

Q.2. Write a Python program to find the row with the highest sum in a given 2D array.

def highest_sum_row(arr):

    max_sum = float('-inf')

    max_row = None

    for row in arr:

        row_sum = sum(row)

        if row_sum > max_sum:

            max_sum = row_sum

            max_row = row

    return max_row

Q.3. Write a Python program to transpose a given 2D array (swap rows with columns).

def transpose_2d_array(arr):

    transposed_arr = [[arr[j][i] for j in range(len(arr))] for i in range(len(arr[0]))]

    return transposed_arr

Q.4. Write a Python program to check if a given 2D array is symmetric (a[i][j] == a[j][i] for all elements).

def is_symmetric(arr):

    for i in range(len(arr)):

        for j in range(len(arr[0])):

            if arr[i][j] != arr[j][i]:

                return False

    return True

Q.5. Write a Python program to rotate a given 2D array by 90 degrees clockwise.

def rotate_2d_array(arr):

    rotated_arr = [[arr[j][i] for j in range(len(arr) - 1, -1, -1)] for i in range(len(arr[0]))]

    return rotated_arr

Fill in the blanks


1. A 2D array is a collection of elements arranged in ______ and ______.

Ans. rows, columns

2. The number of rows and columns in a 2D array is called its ______ and ______, respectively.

Ans. rows, columns

3. To access an element in a 2D array, we use ______ indices.

Ans. two

4. The function used to create a 2D array in Python is ______.

Ans. array()

5. The process of swapping rows with columns in a 2D array is called ______.

Ans. transposition

True or False


1. In Python, all elements in a 2D array must have the same data type.

Ans. True

2. A 2D array can have a different number of rows and columns.

Ans. True

3. Accessing an element in a 2D array requires using two indices.

Ans. True

4. The 'numpy' module is required to create a 2D array in Python.

Ans. False

5. The process of swapping rows with columns in a 2D array is called transposition.

Ans. True

Hands-On Questions


Q.1. Write a Python program to create a 3x3 2D array and print its elements.

my_array = [[1, 2, 3], [4, 5, 6], [7, 8, 9]]

for row in my_array:

    print(row)

Q.2. Write a Python program to calculate the sum of all the elements in a given 2D array.

def sum_2d_array(arr):

    total_sum = 0

    for row in arr:

        total_sum += sum(row)

    return total_sum


my_array = [[1, 2, 3], [4, 5, 6], [7, 8, 9]]

print(sum_2d_array(my_array))

Q.3. Write a Python program to find the maximum value in each row of a given 2D array.

def max_value_each_row(arr):

    max_values = []

    for row in arr:

        max_values.append(max(row))

    return max_values


my_array = [[1, 2, 3], [4, 5, 6], [7, 8, 9]]

print(max_value_each_row(my_array))

Q.4. Write a Python program to check if a given 2D array is a square matrix (number of rows equals number of columns).

def is_square_matrix(arr):

    num_rows = len(arr)

    num_columns = len(arr[0])

    return num_rows == num_columns


my_array = [[1, 2, 3], [4, 5, 6], [7, 8, 9]]

print(is_square_matrix(my_array))

Q.5. Write a Python program to multiply two given 2D arrays element-wise.

def multiply_2d_arrays(arr1, arr2):

    if len(arr1[0]) != len(arr2):

        return "Matrices cannot be multiplied"


    result = [[0 for _ in range(len(arr2[0]))] for _ in range(len(arr1))]

    for i in range(len(arr1)):

        for j in range(len(arr2[0])):

            for k in range(len(arr2)):

                result[i][j] += arr1[i][k] * arr2[k][j]


    return result


array1 = [[1, 2], [3, 4]]

array2 = [[5, 6], [7, 8]]

print(multiply_2d_arrays(array1, array2))

The document Assignment: 2D Array | Basics of Python - Software Development is a part of the Software Development Course Basics of Python.
All you need of Software Development at this link: Software Development
49 videos|38 docs|18 tests
49 videos|38 docs|18 tests
Download as PDF
Explore Courses for Software Development exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Extra Questions

,

pdf

,

study material

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

Exam

,

Important questions

,

Assignment: 2D Array | Basics of Python - Software Development

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Summary

,

Assignment: 2D Array | Basics of Python - Software Development

,

MCQs

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Free

,

video lectures

,

Assignment: 2D Array | Basics of Python - Software Development

,

past year papers

;