Class 1 Exam  >  Class 1 Notes  >  General Knowledge for Young Learners  >  Worksheet Solutions: Wonders of the World

Worksheet Solutions: Wonders of the World | General Knowledge for Young Learners - Class 1 PDF Download

Section A: Multiple Choice Questions

Q1: Which of the following is considered one of the Seven Wonders of the World?
(a) Great Barrier Reef
(b) Eiffel Tower
(c) Grand Canyon
(d) Great Wall of China

Ans: (d)
Explanation: The Great Wall of China is one of the Seven Wonders of the World. It is an ancient fortification located in China.


Q2: The Taj Mahal, one of the Seven Wonders of the World, is located in which country?
(a) India
(b) Egypt
(c) China
(d) Italy

Ans: (a)
Explanation: The Taj Mahal, one of the Seven Wonders of the World, is located in India. It was built by Emperor Shah Jahan as a mausoleum for his wife.


Q3: Which ancient wonder was a giant statue of a mythical creature with a lion's body and a human head?
(a) Great Pyramid of Giza
(b) Hanging Gardens of Babylon
(c) Statue of Zeus at Olympia
(d) Great Sphinx of Giza

Ans: (d)
Explanation: The Great Sphinx of Giza is an ancient wonder that has the body of a lion and the head of a human. It is located near the Great Pyramid of Giza in Egypt.


Q4: Petra, an archaeological site famous for its rock-cut architecture, is located in which country?
(a) Greece
(b) Jordan
(c) Peru
(d) Mexico

Ans: (b)
Explanation: Petra, famous for its rock-cut architecture, is an archaeological site located in Jordan. It was the capital of the Nabataean Kingdom.


Q5: The Colosseum, an ancient amphitheater, is located in which city?
(a) Rome
(b) Athens
(c) Istanbul
(d) Cairo

Ans: (a)
Explanation: The Colosseum, an ancient amphitheater, is located in Rome, Italy. It was used for gladiatorial contests and other public spectacles.

Section B: Short Questions

Q1: Name any two natural wonders of the world.

Ans: Grand Canyon, Great Barrier Reef. Natural wonders of the world are extraordinary natural sites or formations.


Q2: What is the significance of the Great Wall of China?

Ans: The Great Wall of China is significant because it is one of the largest man-made structures ever built and served as a defensive barrier against invasions.


Q3: Who built the ancient wonder known as the Hanging Gardens of Babylon?

Ans: The Hanging Gardens of Babylon were believed to be built by King Nebuchadnezzar II for his wife, Amytis of Media.


Q4: Which wonder is known for its terracotta army?

Ans: The terracotta army is associated with the ancient wonder of the Mausoleum of the First Qin Emperor in China.


Q5: Name any two modern wonders of the world.

Ans: Burj Khalifa, Panama Canal. Modern wonders of the world are architectural or engineering marvels from recent times.

Section C: Fill in the Blanks

Q1: The Great Pyramid of Giza is located in ________.

Ans: Egypt
Explanation: The Great Pyramid of Giza is located in Egypt and is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World.


Q2: The Christ the Redeemer statue is situated in ________.

Ans: Rio de Janeiro
Explanation: The Christ the Redeemer statue is situated in Rio de Janeiro, Brazil.


Q3: The ancient wonder, the Colossus of Rhodes, was a huge ________ statue.

Ans: bronze
Explanation: The Colossus of Rhodes was a huge bronze statue located on the Greek island of Rhodes.


Q4: The ________ is the largest coral reef system in the world.

Ans: Great Barrier Reef
Explanation: The Great Barrier Reef is the largest coral reef system in the world and is located off the coast of Australia.


Q5: The Machu Picchu is an ancient Inca city located in ________.

Ans: Peru
Explanation: Machu Picchu is an ancient Inca city located in Peru. It is known for its impressive stone structures.

Section D: True or False

Q1: The Great Wall of China can be seen from space.

Ans: False
Explanation: The Great Wall of China cannot be seen from space with the naked eye.


Q2: The Chichen Itza is one of the New Seven Wonders of the World.

Ans: True
Explanation: Chichen Itza is one of the New Seven Wonders of the World. It is an ancient Mayan city in Mexico.


Q3: The Statue of Liberty is considered one of the ancient wonders of the world.

Ans: False
Explanation: The Statue of Liberty is not considered one of the ancient wonders of the world. It is a famous modern landmark in the United States.


Q4: The Pyramids of Egypt were built as tombs for the pharaohs.

Ans: True
Explanation: The Pyramids of Egypt were built as tombs for the pharaohs of ancient Egypt.


Q5: The Great Barrier Reef is located in South America.

Ans: False
Explanation: The Great Barrier Reef is located off the northeastern coast of Australia, not in South America.

Section E: Match the Column

Worksheet Solutions: Wonders of the World | General Knowledge for Young Learners - Class 1

Ans:
Worksheet Solutions: Wonders of the World | General Knowledge for Young Learners - Class 1

The document Worksheet Solutions: Wonders of the World | General Knowledge for Young Learners - Class 1 is a part of the Class 1 Course General Knowledge for Young Learners.
All you need of Class 1 at this link: Class 1
51 videos|98 docs|37 tests

Up next

51 videos|98 docs|37 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 1 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Summary

,

MCQs

,

Worksheet Solutions: Wonders of the World | General Knowledge for Young Learners - Class 1

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

ppt

,

Worksheet Solutions: Wonders of the World | General Knowledge for Young Learners - Class 1

,

video lectures

,

Exam

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Viva Questions

,

study material

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Worksheet Solutions: Wonders of the World | General Knowledge for Young Learners - Class 1

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Free

;