Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Short Question Answer: Market Around Us

Class 7 Civics Chapter 7 Question Answers - Market Around Us

Q1. What do you understand about social advertisements?

Ans: Social advertisements are made by the governments or NGOs or by the other non-profitable organizations. Social advertisements are not for the purposes of selling their products or services but for the information of general public so that they could get the profit of government schemes or may be prevented them from any miss-happening.

Q2. How did the word ‘branding’ emerge?
Ans: Branding actually came from cattle grazing. Cattle of different owners grazed together in ranches and they often got mixed up. The owners thought of a solution. They started marking their cattle with the owner’s sign by using a heated iron. This was called ‘branding’.

Q3. Why are social values used by the companies?
Ans: Social values are used amply by the advertising companies because social values reflect that a person or his family’s social nature. Social values include a great respect of guests, much more affection for children; great care of family members etc. The product manufacturing companies take it as a positive factor for selling the product and thus, use such quotes or slogans which affect the motions and appeal to purchase the product.

Q4. Describe the role of packaging in the products selling.
Ans: Companies link their products with the beautiful packaging. A good and attractive packaging plays a great role in selling the product. It makes a good image of product and buyers estimate it as a product of good quality. A good packaging increases the sale and company becomes able to earn more.

Q5. Why do the companies repeatedly show advertisement of product?
Ans: Companies repeatedly show the advertisement to have it stick in people’s mind. In this way, good image and awareness about the product are made in the mind of prospective buyers and they may prefer to purchase it. Secondly, advertisement also makes us believe that things that are packaged and have a brand name are far better than things that do not come in packets.

Q6. What brand values are used by the two daal companies-‘Top Taste Daal’ and ‘Best Taste Daar?
Ans: Both ‘Top Taste Daal’ and ‘Best Taste Daal’ companies are focussing on different aspects. ‘Top Taste Daal’ is appealing to our social tradition of treating guests extremely well. ‘Best Taste Daal’ is appealing to our children’s health and that they eat things that are good for them. Values such as treating our guests well and making sure our children get nutritious food are used by brands to create brand values.

Q7. How do the advertisements affect the society?
Ans:Advertisements can affect the society in the following ways:

  • It helps making a reputed brand name;
  • It provides a range of products;
  • We get to know about the products.
  • It helps to select good and cheap items comparatively.


Q8. Name the various means of advertising.
Ans: Advertising plays a crucial role in trying to convince us to buy the product that are advertised through various means such as radio, television, newspapers, magazines, periodicals, hoarding, banners etc. Now-a-days website also display various advertisements.

Q9. How can you differentiate between commercial and social advertisement?
Ans:Differentiate between commercial and social advertisement can be done as under:
Class 7 Civics Chapter 7 Question Answers - Market Around Us


Q10. Why do you think the manufacturers of the soap and the daal gave their products a specific name?
Ans: Pulses are usually sold loose in the market. There are different types of pulses such as masoor ki daal, urad ki daal etc. These names are not brand names. When a company takes pulses and puts it into a packet, it will need to give them a special name.
These names are brands. Similarly, in the case of the soap, there are many soaps in the market today. These are sold with their brand names such as Lifebuoy, Rin, Santoor, Nirma bar and so on. Ultimate aim is to get profit through selling their products and services.

The document Class 7 Civics Chapter 7 Question Answers - Market Around Us is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
64 videos|388 docs|60 tests
64 videos|388 docs|60 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

study material

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 7 Civics Chapter 7 Question Answers - Market Around Us

,

Class 7 Civics Chapter 7 Question Answers - Market Around Us

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Semester Notes

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

ppt

,

practice quizzes

,

Free

,

Summary

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Exam

,

Class 7 Civics Chapter 7 Question Answers - Market Around Us

;