Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  English An Alien Hand Class 7  >  Short Question Answer: A Tiger in the House

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - A Tiger in the House

Q1. Where did grandfather found Timothy?
Ans:
Grandfather found Timothy in the Terai jungle near Dehradun hiding among the intricate roots of a banyan tree.

Q2. How did Mahmoud feed him?
Ans:
Mahmoud, the cook fed him milk with a feeding bottle.

Q3. What was Timothy’s diet?
Ans:
Timothy’s diet included milk, raw mutton and cod liver oil. He followed diet of pigeons and rabbits.

Q4. Who were the other companions of Timothy at grandfather’s house?
Ans:
The companions of Timothy were Toto, the monkey, and a small mongrel puppy.

Q5. How was his relationship with the puppy?
Ans:
Timothy initially was afraid of the puppy later he became friendly with him and allowed him to crawl on his back.

Q6. How did Timothy play with the narrator?
Ans:
The narrator told that with his bright eyes, he tried to come close. He rolled over on his back and kick with delight. It pretended to bite his ankles.

Q7. How had Timothy changed with time?
Ans:
Timothy grew into an adult tiger, and it became difficult to go for walk. People were scared of him. It became difficult to remove him from recliner where he prefer to take rest.

Q8. What Was the prediction of grandmother regarding Mahmoud?
Ans:
Grandmother was scared one day Timothy would kill Mahmoud.

Q9. Why was Timothy chained up?
Ans:
Timothy was chained up because he became fierce and hunts chickens at night.

Q10. What was the arrangement made for Timothy’s shifting?
Ans:
Grandfather reserved a first-class compartment for himself and Timothy to take him to Lucknow zoo.

Q11. What were the reactions of zoo authorities?
Ans:
Zoo authorities were happy to receive a well-fed and civilized tiger as a gift.

Q12. How long did it take grandfather to meet Timothy?
Ans:
Grandfather met Timothy after six months when he went to Lucknow to visit his relatives.

Q13. In what way did grandfather make him quiet?
Ans:
Grandfather stroked the tiger’s forehead and tickled his ear whenever he growled. He also smacked him across the mouth.

Q14. What scared Timothy away on the cage?
Ans:
Grandfather observed that Timothy was scared away by a leopard.

Q15. What was unusual that attracted the attention of visitors and zoo authorities?
Ans:
Visitors and zoo authorities were surprised to see the reunion of grandfather and the tiger.

Q16. Why was grandfather eager to meet authorities?
Ans:
Grandfather did not like that Timothy was scared to hell by leopard. Out of concern, he wanted the authorities to change cage for Timothy.

Q17. What was the revelation made by the keeper?
Ans:
The keeper revealed that Timothy died two months ago because of pneumonia.

Q18. What was the reaction of the grandfather on learning the death of Timothy?
Ans:
Grandfather was scared yet he gently bade goodbye to the tiger.

Q19. What did Grandfather decide?
Ans:
Grandfather took decisions to transfer him to the zoo, because timothy’s dangerous and villainous intent to everyone.

Q20. How did Grandfather take timothy to lucknow?
Ans:
He took timothy to Lucknow by reserving a first class compartment for Timothy and himself too, where no other passengers would share that compartment with them.

Q21. What happened six months later when the narrator’s grandparents visited lucknow?
Ans:
After six months, the narrators grandparents visited to their relatives in Lucnow. Grandfather decided to see Timothy at the zoo. So he directly went to the zoo to meet his timothy.

Q22. How do we know that the author was Timothy’s favourite?
Ans:
The author was Timothy’s favourite as he would play with the author with glittering eyes, and crouching body and then making a dash at his feet, he would roll over on his back and kick and pretend to bite the author’s ankles.

Q23. What happened when Timothy grew to the size of a full-grown retriever?
Ans:
When Timothy grew up to the size of a full-grown retriever, and the author had taken him for a walk, people began giving him a huge berth. He would pull hard on his chain and the author had difficulty in keeping up with the tiger.

Q24. What was Timothy’s favourite spot? What were his habits?
Ans:
Timothy’s favourite spot was the sofa in the drawing-room. He would recline on the sofa and growl at anyone who tried to get him off. Timothy would scrub his face with paws just like a cat does. At night, he would sleep in the cook’s quarters as he loved being let out by him in the morning.

Q25. What changes were seen in Timothy when he turned six months old?
Ans:
When Timothy turned six months old, a change was seen in him. He turned less friendly. Whenever he was taken out for a walk with him, he would walk away to chase a cat or someone’s pet dog. Grandfather and grandmother believed that he started hurting or eating the poultry too.

Q26. Why was Timothy chained up more often?
Ans:
Timothy was chained up more often because he had turned violent and less friendly. The old couple believed that he was changed when he began to stalk Mahmoud in the house with villainous intent. Seeing this, the couple decided that he should be kept in a zoo.

Q27. Who were the tiger’s companions?
Ans:
Tiger’s companions were a Toto, the monkey, a mongrel puppy, and other members of the family.

Q28. What was the cub fed during his early days?
Ans:
During his early days in the house, the cub was given milk in a feeding bottle by Mahmoud. And slowly he was given raw mutton and cod-liver oil, then pigeons and rabbits.

Q29. How would Timothy react, to seeing the puppy?
Ans:
At first, Timothy was afraid of the puppy. He would spring back if the puppy came too near and would retreat away to a safe distance after making strange darts with his big forepaws.

Q30. How was the tiger with the puppy when he realised that he was going to stay with him?
Ans:
The tiger realised that the puppy will stay with them only so he has to manage with him. Hence, Timothy permitted the puppy to creep on his back and rest there.

Q31. What was Timothy’s favourite amusement? Who became his favourite?
Ans:
Timothy’s favourite amusement was to chase someone who would play with him. The author became Timothy’s favourite.

The document Class 7 English An Alien Hand Question Answers - A Tiger in the House is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
7 videos|132 docs|44 tests

Up next

7 videos|132 docs|44 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

pdf

,

Important questions

,

MCQs

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - A Tiger in the House

,

Exam

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - A Tiger in the House

,

practice quizzes

,

ppt

,

study material

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Free

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - A Tiger in the House

,

Extra Questions

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Semester Notes

,

video lectures

;