Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  English An Alien Hand Class 7  >  Long Question Answer: A Tiger in the House

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: A Tiger in the House

Q1. How did the grandfather take Timothy to the zoo? How did the members of the zoo react?
Ans:
The grandfather took Timothy to the zoo by train. He had booked a first-class compartment for both so that they are left alone in the compartment. Timothy was taken to the zoo in Lucknow. The authorities or the members were happy to receive a gift, the tiger Timothy, which was well-fed and totally a civilised tiger.

Q2. When did the grandfather meet Timothy again?
Ans: 
Grandfather met Timothy again after six months when the old couple visited relatives in Lucknow. Grandfather saw this wonderful opportunity of calling at the zoo and meeting Timothy as he wanted to know how he was doing. The author’s grandfather directly moved to the cage in which Timothy was kept. He saw that the full-grown and striped coat Timothy was lying there in a corner.

Q3. What grandfather did on seeing Timothy? How did Timothy react?
Ans: 
Grandfather was filled with joy and emotions on seeing Timothy. He put his arms through the bars of the cage. Timothy approached the bars and approved of Grandfather to put both hands around his head. Grandfather patted him and tickled his ears, and if Timothy hissed, grandfather smacked him across the mouth like he always did. This was an old way of grandfather to keep him quiet. Timothy was also filled with emotions as he licked his grandfather’s hand.

Q4. Why did grandfather ask for the Superintendent? Did he find him?
Ans:
Grandfather asked for the Superintendent because he wanted to ask him to move Timothy to another cage. He asked so because of the leopard that was mischievous with Timothy. The leopard frightened the tiger and so grandfather asked the keeper to separate them, and he would see Superintendent for it. Unfortunately, he couldn’t find the Superintendent as he went back home early.

Q5. Why was another keeper observing him? What did he tell grandfather?
Ans: 
When grandfather was about to leave, he went back to say goodbye to Timothy and stayed there for five minutes to pet him. That is when he realised that another keeper who was there when he gave Timothy to the zoo was observing him. Grandfather asked him to transfer Timothy to another cage, away from the leopard. That is when the keeper told him in a stammering tone that it is not Timothy as he died due to pneumonia two months ago. The tiger in the cage is a different tiger that was found in the hills.

Q6. How did Grandfather find the tiger cub?
Ans: Once Grandfather was strolling down the forest path at some distance. Suddenly he discovered tiny tiger, cub, hiding among the intricate roots of a banyan tree, Grandfather picked him up and brought home.

Q7. What timothy was given to eat?
Ans: At the beginning he was brought up entirely on milk given by their cook in a feeding bottle. But later milk proved too heavy for him and was put on diet of raw mutton and cod liver oil.

Q8. Brief describes Timothy?
Ans: Timothy was little tiger cub found by Grandfather in the Terai jungles near Dehra. He was about eighteen inches long. He was named ‘Timothy’ by Grandmother. Timothy was playful and he has his companions like Toto, the monkey and a small puppy.

Q9. What changes appeared on him when he was six months old?
Ans: When he was about six months old, he become less friendly with everyone and also dangerous. Often he had to be chained up at home. He used to scare the cats and dogs in the road.

Q10. How timothy was brought up?
Ans: Timothy was found by Grandfather, while he was strolling down the forest. He was almost eighteen inches long, hiding under the roots of a banyan tree. Therefore, he was brought home. Grandmother named him ‘Timothy’ and he was a very lovable tiger cub. He was given milk in a feeding bottle by their cook at the very beginning. But it was found that proved to be too heavy for him. Later he was put on diet of raw mutton, cod liver oil, pigeons and rabbits. Thus, everyone took care of him very well.

Q11. What changes occurs when Timothy was six months old?
Ans: When he was about six months old, Timothy grew less friendly with everyone. And when he was taken out for a w2alk he sued to scare and snatch the street cats and pet dogs. Even at night grandparents would hear the cackling from the poultry house and next morning there would be feathers lying on the ground. Therefore, he was often put on a chain.

Q12. What happened when Grandfather visited to the zoo after six month?
Ans: When he reached the zoo, he sprightly move forward to the cage where Timothy was kept he saw the tiger behind the bars of the cage and said “Hello Timothy” The Tiger too approached the bars and Grandfather put his both hands around his head, also stroked the tigers forehead and tickled his ears too. Even though the tiger was very dangerous, he became calm and quite when Grandfather cuddled him. He too ticked Grandfather’s hands

Q13. ‘Love begets love’. How far this phrase applies to the story?
Ans: Grandfather was fond of bringing home the deserted animals. Once he brought a tiger cub. He fed it up with a milk bottle. He coexisted and played with other animals, Toto, the monkey and a small mongrel puppy. Until he became threat to his surrounding, he was kept at home. When an unknown tiger was loved and patted by the grandfather, he was tamed as well. He responded to the love.

Q14. What was grandmother’s prophecy about the cook? Did it come true?
Ans: Grandmother’s prophecy about that cook was the one-day Timothy would make a meal of Mahmoud. It did not come true. However, the tiger had begun to stalk. Mahmoud about the house with a villainous intent.

Q15. Why did Grandfather want Timothy to be put in another enclosure?
Ans: Grandfather wanted Timothy to be put in another enclosure as the leopard in the next cage would constantly rush at Timothy. Whenever this happened, the frightened Timothy would sink to a comer.

Q16. Whom did Timothy afraid of?
Ans: Timothy seemed to be quite afraid of the small mongrel puppy. Timothy would rush back a spring if the puppy came too near to him. But later, he allowed the puppy to move forward slowly on his back and rest there.

Q17. What did Grandfather do when he saw the tiger in the zoo?
Ans: Grandfather went forward the cage and said ‘Hello timothy” and put his arm through the bars of the cage. The tiger too approached the bars and grandfather put both of his hands around his head.

Q18. Describe the true companions of Timothy?
Ans: Timothy had two companions like the monkey and the dog. They monkey was named as Toto, he was a very courageous animals and he used to pull Timothy by his tail and later climb up the certain when timothy loses him temper. And there was a small mongrel puppy, who was found by Grandfather on the rood. Timothy was quite sourced of him and rushed back with a spring if the puppy comes near him at the beginning. But finally, Timothy allowed him to crawl on his back and rest too.

Q19. What was the decision of Grandfather and days?
Ans: The decision of Grandfather was to transfer timothy to the zoo. Because timothy was growing less friendly and more dangerous those days. His villainous intent to everyone makes Grandfather to transfer him to the zoo. Grandfather took him to Lucknow, in the zoo authorities where a welt fed and civilised tiger were put in.

Q20. What did the old keeper say to Grandfather?
Ans: The old keeper in a stammering manner said that this tiger does not belong to him because Grandfather tiger, i.e. Timothy had died ago months before due to pneumonia. And the tiger who was in the cage was trapped in the hills last months and was very dangerous. This made Grandfather Heartbreaks and with deep sorrow he left the zoo by wishing the tiger “Goodnight Timothy”.

Q21. What values of grandfather impressed you the most? Which ones would you like to imbibe?
Ans: The narrator portrayed grandfather with an essence of humanity. His generosity and kindness was the most impressive ones. He was caring enough to meet Timothy even in zoo. He asked authorities to change his cage because he was afraid of a leopard. His love and care impressed the zoo authorities. They were scared of the dangerous tiger into a meek one who allows an unknown man to pat and tickle his ears, had shocked them.

Q22. What made Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo?
Ans: When Timothy was about six-month old, he grew less friendly. When out for a walk with the author, he would try to steal away to stalk a cat or someone’s pet dog. Sometimes at night they heard frenzied cackling from the poultry house, and in the morning, feathers were lying all over all verandah. And finally, when he began to stalk Mahmoud about the house with what looked like villainous intent, Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo.

Q23. What shocked Grandfather in the end?
Ans: Grandfather visited the zoo after six months to see Timothy and went to the cage where he was put in straight away. When Grandfather asked the keeper to transfer Timothy to another cage, he said that the tiger in the cage was not Timothy. He was informed by the zoo keeper that his tiger Timothy had died two months ago, which shocked him in the end.

The document Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: A Tiger in the House is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
7 videos|132 docs|44 tests

Up next

7 videos|132 docs|44 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

video lectures

,

MCQs

,

Semester Notes

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: A Tiger in the House

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: A Tiger in the House

,

practice quizzes

,

pdf

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: A Tiger in the House

,

mock tests for examination

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

ppt

,

past year papers

,

study material

;