Class 8 Exam  >  Class 8 Notes  >  Know Your Aptitude Class 6 To 8  >  Worksheet Solutions: Missing numbers in the sequence

Worksheet Solutions: Missing numbers in the sequence | Know Your Aptitude Class 6 To 8 - Class 8 PDF Download

Q1: Here are the first four terms of a number sequence.
8, 14, 20, 26
(a) Write down the next term of the number sequence.
(b) Explain how you found your answer.

Ans: (a) 32
(b) The sequence is increasing by 6, so I added 6 to 26.


Q2: Here are the first four terms of a number sequence.
2, 5, 8, 11
(a) (i) Write down the next term of the number sequence.
(ii) Explain how you found your answer.
The 40th term of the number sequence is 119.
(b) Work out the 41st term of the number sequence.

Ans: (a) (i) 14
(ii) The sequence is increasing by 3, so I added 3 to 11.
(b) 122


Q3: Here are the first four terms of a number sequence.
11, 15, 19, 23
(a) (i) Write down the next term of the number sequence.
(ii) Explain how you found your answer.
The 100th term of the number sequence is 407.
(b) Work out the 99th term of the number sequence.

Ans: (a) (i) 27
(ii) The sequence is increasing by 4, so I added 4 to 23.
(b) 403


Q4: Here are the first four terms of a number sequence.
7, 10, 13, 16
2Work out the difference between the 10th term and 15th term in the sequence.

Ans:
Worksheet Solutions: Missing numbers in the sequence | Know Your Aptitude Class 6 To 8 - Class 8
49 - 34 = 15


Q5: (a) Write down the next term in this sequence.
5, 9, 13, 17, ?
(b) Describe the rule for continuing the sequence.

Ans: (a) 21
(b) To get the next term, add 4 to the previous term.


Q6: (a) Write down the next term in this sequence.
2, 6, 18, 54, ?
(b) Describe the rule for continuing the sequence.

Ans: (a) 162
(b) To get the next term, multiply the previous term by 3.


Q7: (a) Write down the next term in this sequence.
256, 128, 64, 32, ?
(b) Describe the rule for continuing the sequence.

Ans: (a) 16
(b) To get the next term, divide the previous term by 2


Q8: Write down the next two numbers in this sequence.
7, 8, 10, 13, ?, ?

Ans: 7, 8, 10, 13, 17, 22


Q9: Write down the next two numbers in this sequence.
2, 5, 11, 23, ?, ?

Ans: 2, 5, 11, 23, 47, 95


Q10: Here are the first five terms of a number sequence.
9, 15, 21, 27, 33
(a) (i) Write down the next term of the number sequence.
(ii) Explain how you found your answer.
302 is not a term in this number sequence.
(b) Explain why?

Ans: (a) (i) 39
(ii) The sequence is increasing by 6, so I added 6 to 33.
(b) 302 is an even number, all the numbers in the sequence are odd.

The document Worksheet Solutions: Missing numbers in the sequence | Know Your Aptitude Class 6 To 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course Know Your Aptitude Class 6 To 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8
5 videos|60 docs|13 tests
Related Searches

Free

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Summary

,

Exam

,

Important questions

,

video lectures

,

study material

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

Worksheet Solutions: Missing numbers in the sequence | Know Your Aptitude Class 6 To 8 - Class 8

,

ppt

,

Worksheet Solutions: Missing numbers in the sequence | Know Your Aptitude Class 6 To 8 - Class 8

,

Worksheet Solutions: Missing numbers in the sequence | Know Your Aptitude Class 6 To 8 - Class 8

,

MCQs

,

pdf

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

;