Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Social Studies (SST) Class 9  >  Practice Questions with Solutions: Electoral Politics

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

Multiple Choice Questions

Q1: Importance of Election Symbols is:
(a) illiterate voters can identify party and candidate through these symbols
(b) in a constituency if there are more than one candidate with same name, then symbol can be used the differentiate
(c) both
(d) None of these
Ans:
(c) both
Political parties are alloted election symbols in India. During elections these symbols are printed on ballot papers or election voting machines.

Q2: According to election law in India. What is the current limit of election expenses by a candidate or party in a constituency for a Lok Sabha election?
(a) Rs. 35 lakhs
(b) Rs. 30 lakhs
(c) Rs. 25 lakhs
(d) Rs. 20 lakhs
Ans: 
(c)
Rs. 25 Lakhs, this amount is fixed by chief election commission of India on the advise of expert. This is the maximum amount that a candidate can expense in his constituency during elections.

Q3: Who appoints member of the Election Commission?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice-President
(d) None of these
Ans:
(b)
President appoints member of the Election Commission.

Q4: Who issues Election Manifesto?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Political Parties
(d) None of these
Ans: 
(c)
The political parties declare their achievements and the aims to be achieved in case they come to power. This influences the minds of the voters and the voters support the party accordigly.

Q5: What is the tenure of Lok Sabha and Vidhan Sabha in India?
(a) Four years
(b) Five years
(c) Six years
(d) None of these
Ans:
(b)
The tenure of Lok Sabha and Vidhan Sabha in India is five years.

Q6: Which institution conducts elections in India?
(a) Parliament
(b) Supreme Court
(c) Election Commission
(d) None of these
Ans:
(c)
The Election Commission in India is an independent body which conducts, controls and supervises the entire process of elections in our country.

Q7: What is the age when a citizen get voting rights?
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 25 years
(d) None of these
Ans: 
(a)
Each citizen who has attained the age of 18 years has right to vote in India. Every voter has a right to vote for the candidate of his choice.

Q8: The procedure of impeaching Chief Election Commissioner:
(a) The resolution should be passed by 2/3rd majority of the members of Parliament.
(b) The resolution should be passed by l/3rd majority of the members of Parliament.
(c) The resolution should be passed by 3/4th majority of the members of Parliament.
(d) None of these
Ans:
(a)
The Chief Election Commissioner can be removed only (impeached) by adopting the procedure required for the removal of a Supreme Court Judge. The resolution should be passed by 2/3rd number of the members of Parliament and be signed by the President of India.

Q9: Challenge before free and fair elections is:
(a) allotment of Symbols
(b) casteism and Communalism
(c) withdrawal of Nominations
(d) None of these
Ans:
(b)
Casteism and Communalism, voters vote for the candidates on the basis of caste and religion and not on the basis of a their ability.

Q10: What is the meaning of Criminalization of politics?
(a) Ruling parties try to use official machineiy during election campaign
(b) Candidates and political parties use lot of money in the election
(c) People with criminal background and tendencies are entering politics
(d) None of these
Ans:
(c)
People with criminal background and tendencies are entering politics. They push others out of electoral race and secure ticket from major political parties. They use muscle power to intimidate other candidates. They also threaten voters to vote for them.

True/False

Q11: Those persons who have right to vote in an election are called voters
Ans: 
True
This statement is correct. In a democratic election, all citizens who are of legal voting age, usually 18 years and above, have the right to vote. These individuals are referred to as voters. It is their democratic right to participate in the electoral process and select their representatives.

Q12: Prime Minister appoints member of the Election Commission.
Ans:
False
The statement is incorrect as per the Indian Constitution. The President of India, not the Prime Minister, appoints the members of the Election Commission. The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering Union and State elections in India.

Q13: Franchise based on education means that only educated person enjoy the right to vote.
Ans:
True
Franchise based on education does indeed mean that only educated persons can enjoy the right to vote. However, it's important to note that in India, the right to vote is not based on education, but on age - all citizens above the age of 18 have the right to vote, regardless of their educational qualifications.

Q14: Election symbols are allotted by President.
Ans: 
False
Election symbols are not allotted by the President. This task is performed by the Election Commission of India. This is done to help voters, especially those who are illiterate, to identify the candidate or party they wish to vote for during elections.

Q15: Secret ballot means to cast the vote secretly.
Ans:
True
The term 'secret ballot' refers to a voting method in which a voter's choice in an election or a referendum is anonymous. This is done to ensure the confidentiality of the voter's choice, to prevent influence, coercion, or reprisals, and to ensure free and fair elections.

The document Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
50 videos|411 docs|78 tests

Up next

50 videos|411 docs|78 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Viva Questions

,

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

,

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

,

Sample Paper

,

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

,

practice quizzes

,

Exam

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Free

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

pdf

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

study material

,

MCQs

;