Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Social Studies (SST) Class 9  >  Practice Questions with Solutions: Working of Institutions

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

Multiple Choice Questions

Q1: Who is guardian of Fundamental Rights?
(a) President
(b) Parliament
(c) Council of Ministers
(d) Judiciary
Ans: 
(d)
Judicary. Because it has the power to implement the law amended and made by Parliament.

Q2: Who among the following is part of the political executive:
(a) District Collector
(b) Secretary of the ministry of Home Affairs
(c) Home Minister
(d) Director General of Police
Ans:
(c)
Home Minister. Others are the member incharge of other administration at various level.

Q3: Which of the following statements about the judicary is false:
(a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme Court
(b) Judiciary can strike down a law if it goes against the spirit of the Constitution
(c) Judiciary is independent of the Executive
(d) Any citizen can approach the court if his rights are violated.
Ans:
(a)
True, while b, c, and d are irrelevant according to judiciary.

Q4: How many members can President nominate for Lok Sabha?
(a) 2 members
(b) 12 members
(c) 14 members
(d) None of these
Ans:
(a)
President can nominate 2 members to Lok Sabha.

Q5: How many members of Rajya Sabha are nominated by President?
(a) 2 members
(b) 12 members
(c) 14 members
(d) None of these
Ans:
(b)
12 members are nominated to the Rajya Sabha by the President. These members are chosen for their eminence in the field of art, literature, science, social service etc.

Q6: Who appoints Prime Minister?
(a) President
(b) Ministers
(c) Chief Justice of Supreme Court
(d) None of these
Ans: 
(a)
The President appoints the leader of the majority party as the Prime Minister and invites him to form government.

Q7: Who has the power to issue ordinance in India?
(a) President
(b) Vice President
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) None of these
Ans: 
(a)
President can issue ordinance when parliament is not in session.

Q8: Who appoints Chief Justice of Supreme Court?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice President
(d) None of these
Ans:
(b)
President appoints the chief Justice of Supreme Court and other judges and also the judges of High Courts with the help of Chief Justice.

Q9: Who is interpreter of constitution?
(a) Parliament
(b) President
(c) Supreme Court
(d) None of these
Ans:
(c)
The Supreme Court is final power to interpret the Constitution.

Q10: How many houses are there in Indian Parliament?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: 
(b)
Two, as fixed by the Constitutional expert, while framing the constitution of India.

True/False

Q11: The general bill can be introduced in any of the two houses.
Ans: 
True
A general bill can indeed be introduced in either Lok Sabha or Rajya Sabha. This is because both houses have equal powers and responsibilities concerning general bills. Only after passing through both houses and getting the President's assent does a general bill become a law.

Q12: The Money bills are introduced in Rajya Sabha only.
Ans: False
Money bills are not introduced in the Rajya Sabha but in the Lok Sabha only. After the Speaker of Lok Sabha certifies the bill as a Money Bill, it is transmitted to the Rajya Sabha for its recommendations, which may or may not be accepted by the Lok Sabha.

Q13: Rajya Sabha is called a Permanent House.
Ans: True
The Rajya Sabha is indeed referred to as a Permanent House. This is because, unlike the Lok Sabha, it is not subject to dissolution. One third of its members retire every two years, ensuring its continuity.

Q14: Legislature can have one house or two houses.
Ans: True
A legislature can either be unicameral (one house) or bicameral (two houses). India, for example, has a bicameral parliament consisting of the Lok Sabha (lower house) and the Rajya Sabha (upper house). The choice between one or two houses depends on the country's specific needs and political system.

Q15: The President is elected for 6 years.
Ans: False
The President of India is not elected for a term of six years but for a term of five years. After this period, he/she can stand for re-election. The President can also resign before the end of the term or be removed by impeachment.

The document Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
52 videos|442 docs|80 tests

Up next

52 videos|442 docs|80 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

,

study material

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Important questions

,

Summary

,

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Class 9 Civics Chapter 1 Practice Question Answers - Democratic Politics - I

,

Extra Questions

,

Free

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Objective type Questions

;