Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Science Class 9  >  Very Short Question Answer: Is Matter Around Us Pure

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

Q1: Name the process by which pure copper sulphate can be obtained from its impure sample.
Ans:
Crystallization.

Q2: A homogeneous mixture of two or more substances called
Ans:
Solution.

Q3: The component of the solution that is present in a smaller proportion
Ans:
Solute.

Q4: A system which has the same properties throughout is called
Ans:
Homogeneous.

Q5: Naphthalene and sand can be separated by the process of
Ans:
Sublimation.

Q6: An element made up of only one type of—
Ans:
Atom.

Q7: Milk of Magnesia is a-
Ans:
True solution.

Q8: Name the process by which all dyes present in black ink can be recovered.
Ans:
Chromatography.

Q9: A colloid which has liquid as the dispersed phase and solid as the dispersion medium called
Ans:
Gel.

Q10: Write the name of any two compounds that sublime on heating.
Ans:
Ammonium chloride and iodine.

Q11: Give two examples of colloids from your daily life.
Ans:
Milk and fog.

Q12: Name the constituents of German silver.
Ans:
Copper and zinc.

Q13: What is the meaning of the 'concentration of a solution'?
Ans:
The relative amount of solute and solvent present in a given quantity of the solution is known as the concentration of a solution.

Q14: Name the process used to separate liquids which have a difference in boiling points of less than 25°C.
Ans:
Fractional distillation.

Q15: Name two categories of pure substances.
Ans:
Element and compound.

Q16: Define the term Solvent.
Ans:
Component of the solution that is present in a larger proportion and dissolves the other substance is called the Solvent.

Q17: What are two types of matter on the basis of composition?
Ans:
Pure substance and mixture.

Q18: Name the types of mixtures.
Ans:
Homogeneous mixture and heterogeneous mixture.

Q19: Give natural examples of a mixture.
Ans:
Sea water, minerals, soil.

Q20: Name a metal that is liquid at room temperature.
Ans:
Mercury.

Q21: What is the principle of separation?
Ans:
The difference in physical or chemical properties of components of the mixture is the basis of separation.

Q22: Give an example of a liquid and liquid-type solution.
Ans:
Vinegar is a mixture of acetic acid and water.

Q23: Define dispersion medium.
Ans:
It is the component which is present in excess and acts as a medium in which colloidal particles are dispersed.

Q24: Define the term heterogeneous.
Ans:
A substance that does not have the same properties throughout the mixture is called heterogeneous.

Q25: Define Chromatography.
Ans:
The process of separation of different dissolved constituents of a mixture by absorbing them over an appropriate absorber is called chromatography.

The document Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure? is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
80 videos|363 docs|97 tests

Up next

80 videos|363 docs|97 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Exam

,

Extra Questions

,

Summary

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

study material

,

Free

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

video lectures

,

pdf

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

ppt

,

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

,

Class 9 Science Chapter 2 Question Answers - Is Matter Around Us Pure?

;