Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Social Studies (SST) Class 9  >  Very Short Question Answer: Population

Class 9 Geography Chapter 6 Question Answers - Population

Q1: What does the census of India provide us?
Ans:
The census of India provides us with information regarding the population of our country.

Q2: What was India’s population on March 2001?
Ans:
India’s population on March 2011 was 1,210 million.

Q3: Which is the most populous state of India, according to the 2001 census data?
Ans:
According to the 2011 Census data, Uttar Pradesh is the most populous state of India.

Q4: What is the population of Lakshadweep?
Ans:
It is only 64,429 people.

Q5: Name five states where about half of India’s population lives in.
Ans:
Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar, West Bengal, and Andhra Pradesh.

Q6: Which is the biggest state in terms of area?
Ans:
In terms of area, Rajasthan is the biggest state.

Q7: Name two countries which have higher average population densities than India.
Ans:
Bangladesh and Japan.

Q8: What was the population density of India in the year 2001?
Ans:
It was 324 persons per sq. km.

Q9: Name two states with population densities below 250 persons per sq. km.
Ans:
Odisha and Rajasthan.

Q10: Name two states which have population density below 100 persons per sq. km.
Ans:
Jammu and Kashmir and Arunachal Pradesh.

Q11: Mention two factors responsible for sparse population in certain areas.
Ans:
Rugged terrain, and Unfavourable climatic conditions.

Q12: Name two states of the Northern Plains with high population densities.
Ans:
Uttar Pradesh and West Bengal.

Q13: What does population growth refer to?
Ans:
Population growth refers to the change in the number of inhabitants of a country/territory during a specific period of time, say during the last ten years.

Q14: The population of a nation is generally grouped into three broad categories. Mention them.
Ans:
Children generally below 15 years, Working age 15 to 59 years, Aged above 59 years.

Q15: What do you mean by sex ratio?
Ans:
Sex ratio is defined as the number of females per 1000 males in the population.

Q16: What is the sex ratio of Kerala?
Ans:
Kerala has a sex ratio of 1084 females per 1000 males.

Q17: What is the sex ratio of Delhi?
Ans:
Delhi has a sex ratio of only 866 females per 1000 males.

Q18: What is the literacy rate in India as per the census of 2001?
Ans:
The literacy rate in India as per the census of 2011 is 74.04 per cent.

Q19: What is meant by occupational structure?
Ans:
The distribution of the population according to different types of occupations is referred to as the occupational structure.

Q20: What is the share of adolescent population in India?
Ans:
Adolescent population constitutes one-fifth of the total population of India.

Q21: What is meant by life expectancy?
Ans:
Life expectancy refers to the average number of years one is expected to live.

Q22: What is external migration?
Ans:
When migration takes places within the country from one state to another, it is referred to as internal migration.

Q23: What is the trend of migration in India?
Ans:
In India, most migrations have been from rural to urban areas because of the ‘push’ factor in rural areas.

Q24: Which age group is considered economically productive in the study of population?
Ans:
People generally between 15 to 59 years are considered economically productive.

Q25: When was the first Census held in India?
Ans:
In India, the first Census was held in the year 1872.

The document Class 9 Geography Chapter 6 Question Answers - Population is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
52 videos|413 docs|87 tests
52 videos|413 docs|87 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

ppt

,

mock tests for examination

,

study material

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Class 9 Geography Chapter 6 Question Answers - Population

,

Important questions

,

Free

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Class 9 Geography Chapter 6 Question Answers - Population

,

Viva Questions

,

Exam

,

video lectures

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

Class 9 Geography Chapter 6 Question Answers - Population

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

past year papers

;