Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Social Studies (SST) Class 9  >  Very Short Question Answer: Poverty as a Challenge

Class 9 Economics Chapter 1 Question Answers - Economics

Q1: What is poverty?
Ans:
Poverty is a situation in which people are unable to get the minimum basic requirement of life, i.e., food, clothing, and shelter for their sustenance.

Q2: What is the poverty line?
Ans:
The estimated minimum level of income needed to secure the necessities of life is called the poverty line.

Q3: Why does the poverty line vary with time and place?
Ans:
It is because what is necessary to satisfy basic needs is different at different times and in different countries.

Q4: What is the accepted average calorie requirement in India?
Ans:
The accepted average calorie requirement in India is 2400 calories per person per day in rural areas and 2100 calories per person per day in urban areas.

Q5: Why is the calorie requirement higher in rural areas than urban areas?
Ans:
People in rural areas do more physical work. Therefore, their calorie requirement is considered to be higher than in urban areas.

Q6: What was the poverty line fixed for a person for the year 2011-12?
Ans:
For the year 2011-12, the poverty line for a person was fixed at ₹816 per month for rural areas and ₹1000 for urban areas.

Q7: How is the poverty line estimated periodically?
Ans:
The poverty line is estimated periodically by conducting sample surveys.

Q8: Which organization conducts sample surveys for estimating the poverty line?
Ans:
National Sample Survey Organization (NSSO).

Q9: What uniform standard does the World Bank use for the poverty line?
Ans:
The World Bank uses a minimum availability of the equivalent of $1 per person per day.

Q10: Name two social groups most vulnerable to poverty.
Ans:
Scheduled Castes and Scheduled Tribes.

Q11: Name the social and economic groups that experienced a decline in poverty in the 1990s.
Ans:
Scheduled castes, rural agricultural laborers, and urban casual labor households.

Q12: Which two states continue to be the poorest states in India?
Ans:
Bihar and Odisha.

Q13: Name any two states that have seen a significant decline in poverty.
Ans:
Kerala and Jammu and Kashmir.

Q14: What caused a substantial decline in poverty in China and Southeast Asian countries?
Ans:
Rapid economic growth and massive investments in human resource development.

Q15: What does the International Poverty Line mean?
Ans:
The International Poverty Line means a population living below $1 a day.

Q16: What does the Millennium Development Goals of the United Nations call for?
Ans:
It calls for reducing the proportion of people living on less than $1 a day to half the 1990 level by 2015.

Q17: Mention one historical reason for poverty in India.
Ans:
The low level of economic development under British colonial administration.

Q18: What is the reason behind the huge income inequalities in our country?
Ans:
Unequal distribution of land and other resources.

Q19: What are the two planks of the current anti-poverty strategy of the government?
Ans:
Promotion of economic growth and targeted anti-poverty programs.

Q20: How does the below-expectation growth in the agriculture sector aggravate the issue of poverty?
Ans:
This has a direct bearing on poverty as a large number of poor people live in villages and are dependent on agriculture.

Q21: When was the Prime Minister Rozgar Yojana (PMRY) launched?
Ans:
This scheme was launched in 1993.

Q22: What is the aim of Prime Minister Rozgar Yojana?
Ans:
Its aim is to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns.

Q23: What is the aim of the Pradhan Mantri Gramodaya Yojana (PMGY)?
Ans:
Its aim is to give additional central assistance to states for basic services such as primary health, primary education, rural shelter, rural drinking water, and rural electrification.

Q24: Why is proper monitoring of all poverty alleviation programs necessary?
Ans:
It is because the benefits of these schemes do not fully reach the deserving poor.

Q25: Mention some bigger challenges that are coming in the way of poverty alleviation.
Ans:
A big section of society has failed to get healthcare, education, and jobs. The tasks of achieving gender equality and dignity for the poor still remain unfulfilled.

The document Class 9 Economics Chapter 1 Question Answers - Economics is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
52 videos|413 docs|87 tests
52 videos|413 docs|87 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

ppt

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

pdf

,

study material

,

Important questions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Class 9 Economics Chapter 1 Question Answers - Economics

,

shortcuts and tricks

,

Class 9 Economics Chapter 1 Question Answers - Economics

,

Exam

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Free

,

video lectures

,

Class 9 Economics Chapter 1 Question Answers - Economics

;