Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  English Class 9  >  Very Short Question Answer: A Truly Beautiful Mind

Class 9 English Chapter 4 Question Answers - A Truly Beautiful Mind

Q1: The story "A Truly Beautiful Mind" is dedicated to whom?
Ans:
"A Truly Beautiful Mind" is dedicated to the great scientist Albert Einstein.

Q2: Where was Albert Einstein born?
Ans:
Albert Einstein was born in a city named Ulm, Germany.

Q3: Who did think Albert a freak?
Ans:
Albert's mother thought Albert a freak.

Q4: What were the play toys liked by Albert?
Ans:
In his childhood, Albert liked to play with mechanical toys like automated cars, airplanes, etc.

Q5: What was the name of Albert Einstein's sister?
Ans:
The name of Albert Einstein's sister was Maja.

Q6: Write the meaning of amateur?
Ans:
It means doing something for personal enjoyment rather than as a profession.

Q7: Why did Einstein learn the violin?
Ans:
Einstein learned the violin because his mother wanted him to learn to play it.

Q8: Why did Albert Einstein move to Munich?
Ans:
Albert Einstein moved from Ulm to Munich because his family had to move over there.

Q9: What is the meaning of regimentation?
Ans:
It means discipline taken to an extreme.

Q10: Write the meaning of stifled?
Ans:
It means suffocated.

Q11: Where did Einstein join after his school?
Ans:
Einstein joined the University in Zurich after finishing his school.

Q12: What was the name of Einstein's favorite student?
Ans:
Her name was Mileva Maric.

Q13: Why was Mileva Maric called a Serb?
Ans:
Mileva Maric was called a Serb because she belonged to Serbia.

Q14: Why did Mileva Maric come from Serbia to Switzerland?
Ans:
She came from Serbia to Switzerland to study at the University of Zurich, which was one of the few universities in Europe that gave degrees to female students.

Q15: Write the meaning of Philistines?
Ans:
It means a person who is indifferent to culture and the arts.

Q16: Who were called "philistines" in this story?
Ans:
Einstein's family members and people in the university who were not in favor of art, literature, or music were called philistines here.

Q17: Where did he get the job in the year 1902?
Ans:
Einstein got a job at the patent office in Bern as a technical expert in the year 1902.

Q18: Write the meaning of patent?
Ans:
It means documents that give the rights of an invention to an inventor.

Q19: What was the name of the desk of his first office called by Einstein and why?
Ans:
Einstein later called the desk of his first office "theoretical physics" because that's where he started working on his inventions.

Q20: What was the first theory paper of Einstein?
Ans:
Einstein's first published theory paper was "Special Theory of Relativity."

Q21: What was the name of Einstein's mother?
Ans:
The name of Einstein's mother was Pauline Einstein.

Q22: Who was the second wife of Einstein?
Ans:
Einstein's cousin Elsa was his second wife.

Q23: What proved Albert Einstein's General theory of relativity?
Ans:
The solar eclipse of 1919 proved his General Theory of Relativity.

Q24: When did he win the Nobel Prize?
Ans:
He won the Nobel Prize for Physics in the year 1921.

Q25: When did Einstein die?
Ans:
Einstein died in 1955 at the age of 76.

The document Class 9 English Chapter 4 Question Answers - A Truly Beautiful Mind is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
122 videos|702 docs|82 tests
122 videos|702 docs|82 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Exam

,

Class 9 English Chapter 4 Question Answers - A Truly Beautiful Mind

,

shortcuts and tricks

,

Class 9 English Chapter 4 Question Answers - A Truly Beautiful Mind

,

Sample Paper

,

study material

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Class 9 English Chapter 4 Question Answers - A Truly Beautiful Mind

,

Viva Questions

,

video lectures

,

ppt

,

practice quizzes

,

Summary

,

past year papers

;